Σιλβί Γκιλιόμ: Η Ελλάδα κάνει σωστά τη δουλειά, δεν είναι στάση αλληλεγγύης οι φωνές για έξοδο από τη Σένγκεν

Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ «ΕΘΝΟΣ»

Η Ελλάδα κάνει σωστά τη δουλειά, δεν είναι στάση αλληλεγγύης οι φωνές για έξοδο από τη Σένγκεν

«Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα στη διαχείριση του Προσφυγικού και τη φύλαξη των συνόρων. Δεν είναι στάση αλληλεγγύης η κριτική για τη Συνθήκη Σένγκεν.

 

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σιλβί Γκιλιόμ.
Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σιλβί Γκιλιόμ.

 

Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο και η εποχή που δεν γινόταν σωστά η υποδοχή και καταγραφή των προσφύγων έχει παρέλθει». Μήνυμα υπέρ της χώρας μας στέλνει η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σιλβί Γκιλιόμ. Η Γαλλίδα πολιτικός βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία, ως επικεφαλής επταμελούς αποστολής της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα. Η ευρωπαϊκή αποστολή επισκέφθηκε προσφυγικούς καταυλισμούς στις πόλεις που βρίσκονται στα σύνορα με τη Συρία και την ερχόμενη εβδομάδα θα δώσει στη δημοσιότητα έκθεση αξιολόγησης για την κατάσταση στην Τουρκία.

Η Σιλβί Γκιλιόμ, με συνέντευξή της στο «Εθνος της Κυριακής», αποκαλύπτει ότι πρόταση της επιτροπής θα αποτελέσει η απευθείας χρηματοδότηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των τοπικών Αρχών που επιχειρούν στο «πεδίο», εκεί που βρίσκονται οι προσφυγικοί καταυλισμοί. Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2015, συμφωνήθηκε μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας η χρηματοδότηση της γειτονικής χώρας με ευρωπαϊκά κονδύλια, ύψους 3 δισ. ευρώ και οι 7 ευρωβουλευτές που επισκέφθηκαν την Τουρκία για να επιθεωρήσουν τους προσφυγικούς καταυλισμούς, συμφώνησαν ότι η χρηματοδότηση πρέπει να γίνει στοχευμένα ώστε να διασφαλιστεί πως θα χρησιμοποιηθούν για τους πρόσφυγες.

Ευάλωτοι εκτός καταυλισμών
Εχοντας δει από πρώτο χέρι την κατάσταση στην Τουρκία, η Σιλβί Γκιλιόμ δηλώνει ότι υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν. «Από τους 2,5 εκατ. πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία, μόλις το 10 – 12% έχει βρει καταφύγιο εντός των οργανωμένων καταυλισμών. Υπάρχει ξεκάθαρη διαφορά ανάμεσα στις προσφυγικές κατασκηνώσεις και έξω απ’ αυτές. Οι άνθρωποι που δεν ζουν σε καταυλισμούς είναι ευάλωτοι και σε επισφάλεια. Στις οργανωμένες εγκαταστάσεις λειτουργούν σχολεία, παρέχεται σίτιση και ιατρική φροντίδα. Ομως, η Τουρκία πρέπει να προνοήσει και για τους 2,5 εκατ. πρόσφυγες που ζουν εκτός των καταυλισμών, χωρίς τη δυνατότητα να μπορούν να εργαστούν, χωρίς πρόσβαση σε σχολεία ή περίθαλψη», δηλώνει η Σ. Γκιλιόμ, η οποία πραγματοποίησε αυτοψία στις πόλεις Νιζίπ και Γκαζιαντέπ, που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

 

Από τους 2,5 εκατ. πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία μόλις το 10 – 12% έχει βρει καταφύγιο στους καταυλισμούς.
Από τους 2,5 εκατ. πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία μόλις το 10 - 12% έχει βρει καταφύγιο στους καταυλισμούς.

 

Αυτό που τη σόκαρε περισσότερο επισκεπτόμενη αυτές τις περιοχές, ήταν ότι ο μισός πληθυσμός ήταν παιδιά, που αναγκάστηκαν να ε­γκα­ταλείψουν τα σπίτια τους λόγω του πολέμου. «Μπορείτε να το φανταστείτε αυτό; Η τουρκική κυβέρνηση έχει κάνει προσπάθειες για τους πρόσφυγες στα οργανωμένα camps, αλλά για όσους ζουν έξω απ’ αυτά η κατάσταση είναι επικίνδυνη και απαιτούνται προσπάθειες για να βελτιωθούν οι συνθήκες. Είναι κατεπείγουσα ανάγκη να στηθούν υποδομές για παροχή ιατρικής βοήθειας, σίτισης, αλλά και σχολεία για να υπάρξει εκπαίδευση των παιδιών. Κατά την επίσκεψή μας στις τουρκικές πόλεις είδαμε πολλά παιδιά και οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας ότι πιθανότατα θα μείνουν εκεί για αρκετό καιρό. Οταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε επισφαλή θέση, τότε είναι που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης», λέει από την Τουρκία απ’ όπου παραχώρησε τη συνέντευξη στο «Εθνος της Κυριακής».

Η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου εξαπολύει σκληρή κριτική και για τα δουλεμπορικά κυκλώματα που δρουν στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για μια παραοικονομία που έχει αναπτυχθεί γύρω από τους πρόσφυγες. Σωσίβια, φουσκωτές βάρκες και κάθε λογής αντικείμενα πωλούνται στους πρόσφυγες, τους οποίους εκμεταλλεύονται κυκλώματα.

«Κάποιοι πλουτίζουν από τους νεκρούς. Συλλαμβάνοντας τους μικροδιακινητές δεν λύνεται το πρόβλημα. Πρέπει να ακολουθήσουμε τη διαδρομή του χρήματος και να εντοπιστούν οι μηχανισμοί, ώστε να οδηγηθούμε σ’ αυτούς που κρύβονται πίσω από τη διακίνηση», λέει η Σιλβί Γκιλιόμ, ενώ προσθέτει ότι «οι τουρκικές αρχές πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων».

Πλήττεται και από την κρίση

 

Μητέρες σε χώρο ιατρικής περίθαλψης κρατούν στην αγκαλιά τα παιδιά τους.
Μητέρες σε χώρο ιατρικής περίθαλψης κρατούν στην αγκαλιά τα παιδιά τους.

 

Οσον αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από τη Συνθήκη Σένγκεν αν δεν λάβει αποτελεσματικά μέτρα φύλαξης των συνόρων, η Σιλβί Γκιλιόμ παίρνει θέση υπέρ της Ελλάδας και δηλώνει ότι αυτή η συζήτηση «δεν είναι στάση αλληλεγγύης». Υποστηρίζει ότι είναι περίπλοκο ζήτημα, καθώς οι επικριτικές φωνές ζητούν την έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, ωστόσο αν κλείσουν τα σύνορα τότε οι πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν. «Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα, η οποία πλήττεται και από την οικονομική κρίση, και πρέπει να τη βοηθήσουμε οικονομικά, αλλά και με όλα τα εργαλεία όπως τον μηχανισμό Frontex και αποστολή προσωπικού για να συμμετάσχει στην υποδοχή και καταγραφή των προσφύγων.Η γεωγραφία της περιοχής είναι τέτοια που οι πρόσφυγες έρχονται μέσω Ελλάδας για να φτάσουν στην Ευρώπη. Η συζήτηση που αναπτύσσεται δεν είναι στάση αλληλεγγύης, ούτε μία καλή θέση…», λέει η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ για τη στάση ορισμένων κρατών-μελών της ΕΕ, που ζητούν το κλείσιμο των συνόρων στα Σκόπια και μάλιστα ενισχύουν με στρατιωτικό προσωπικό την περιοχή, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «περνάμε και ανθρωπιστική κρίση».

Η Σιλβί Γκιλιόμ έχει επισκεφθεί ως ευρωβουλευτής αρκετές φορές τη χώρα μας για να την κατάσταση. Την περασμένη Παρασκευή ολοκλήρωσε και την επίσκεψή της στην Τουρκία και πλέον έχει ολοκληρωμένη εικόνα για την προσφυγική κρίση.

Στην ερώτησή μας αν είναι δίκαιη η κριτική που ασκείται στην Ελλάδα για τη διαχείριση των ροών απαντάει: «Εχω βρεθεί στην Ελλάδα πολλές φορές. Για να είμαι ειλικρινής, στις πρώτες μου επισκέψεις είχα διαπιστώσει ότι υπήρχαν σοβαρές και σημαντικές ελλείψεις στη διαχείριση των προσφύγων.

 

Προσφυγόπουλα πηγαίνουν σχολείο.
Προσφυγόπουλα πηγαίνουν σχολείο.

 

Το σύστημα αίτησης ασύλου της χώρας ήταν ανύπαρκτο. Για αρκετό καιρό δεν είχε γίνει καμία αλλαγή, δεν καταγραφόταν καμία πρόοδος και λειτουργούσαν κέντρα κράτησης. Δεν γινόταν τίποτα, η Ελλάδα δεν είχε κάνει τίποτα με το σύστημα καταγραφής, αίτησης ασύλου και οι πρόσφυγες δεν αντιμετωπίζονταν σωστά. Ομως, αυτό δεν ισχύει πλέον. Και νομίζω ότι έχει γίνει τεράστια πρόοδος και η Ελλάδα πλέον κάνει σωστά τη δουλειά», καταλήγει η Γαλλίδα πολιτικός.

Οι συναντήσεις της αποστολής
Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου συναντήθηκε με Τούρκους αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών, διεθνείς ΜΚΟ και διάφορους άλλους εταίρους, ώστε να αξιολογήσουν την κατάσταση επιτόπου. Στην αποστολή συμμετείχαν και οι ευρωβουλευτές Ναταλί Γκρισμπέκ, Τζόζεφ Νάγκι, Φρανκ Εϊντζελ, Τάνζα Φαγιόν, Πίτερ Νιεντερμούλερ και Αννα Μαρία Κοράζα, οι οποίοι προέρχονται απ’ όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ – ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
[email protected]

 

Οι ευρωβουλευτές συνάντησαν πολλά παιδιά στους καταυλισμούς.
Οι ευρωβουλευτές συνάντησαν πολλά παιδιά στους καταυλισμούς.