ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ- Ο σουλτάνος φιμώνει τη Zaman-Μαύρη σελίδα για τον Τύπο στην Τουρκία

ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Ο σουλτάνος φιμώνει τη Zaman-Μαύρη σελίδα για τον Τύπο στην Τουρκία

Ως ημέρα «ντροπής» για την ελευθεροτυπία στην Τουρκία, χαρακτηρίζεται η έφοδος των τουρκικών αρχών στα γραφεία της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Zaman που τέθηκε υπό κρατικό έλεγχο, σε μια ακόμη απόπειρα του…σουλτάνου Ερντογάν να ελέγξει τον Τύπο.

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • 19:00, , ενημερώθηκε 19:35

 
Ο σουλτάνος φιμώνει τη Zaman-Μαύρη σελίδα για τον Τύπο στην Τουρκία

Με δακρυγόνα και αντλίες νερού, η τουρκική αστυνομία διέλυσε την διαδήλωση εργαζόμενων και άλλων υποστηρικτών που διαμαρτύρονταν για δεύτερη ημέρα σήμερα, έξω από την εφημερίδα Zaman στην Κωνσταντινούπολη, μετά την προκλητική απόφαση των αρχών για την οποία δεν δόθηκε επισήμως καμία εξήγηση.

Στην σαββατιάτικη έκδοσή της, που πρόλαβε να τυπωθεί πριν την έφοδο στα γραφεία της, η Zaman (με κυκλοφορία γύρω στα 650.000 φύλλα) καταγγέλλει ότι ο Τύπος διανύει μια από τις πιο σκοτεινές ημέρες στην ιστορία του, με τους ακόλουθους τίτλους σε μαύρο φόντο:

«Το Σύνταγμα ανεστάλη. Ο τουρκικός τύπος βιώνει μια από τις πιο μαύρες ημέρες της ιστορίας του. Η μαζικής κυκλοφορίας εφημερίδα της Τουρκίας κατασχέθηκε παρά την διαβεβαίωση του Αχμέτ Νταβούτογλου ότι η ελευθεροτυπία αποτελεί κόκκινη γραμμή για μας».

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, λίγες ώρες μετά την δικαστική απόφαση που έθετε την εφημερίδα υπό κρατικό έλεγχο, η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία του μέσου στην Κωνσταντινούπολη, ρίχνοντας δακρυγόνα στους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο και χθες, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «θα δώσουμε μάχη για έναν ελεύθερο Τύπο».

 
Ο σουλτάνος φιμώνει τη Zaman-Μαύρη σελίδα για τον Τύπο στην Τουρκία

«Πιστεύω ότι τα ελεύθερα ΜΜΕ θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ακόμη και αν χρειαστεί να γράφουμε πάνω στους τοίχους. Δε νομίζω ότι είναι εφικτό να φιμώσεις τα μέσα στην ψηφιακή εποχή» δήλωσε ο διευθυντής σύνταξης της Zaman, Abdulhamit Bilici, λίγο πριν την αστυνομική έφοδο.

Η ηλεκτρονική σελίδα της Zaman πάντως δεν έχει «πέσει» και εξακολουθεί να φιλοξενεί επικριτικά της κίνησης των αρχών, άρθρα.

Η εφημερίδα διατηρεί δεσμούς με το κίνημα Hizmet του- αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ- κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ότι σχεδιάζει πραξικόπημα με στόχο την ανατροπή του Ερντογάν.

Η απόφαση για την «κρατική κηδεμονία» ελήφθη μετά από απαίτηση του εισαγγελέα που διερευνά «πιθανή διασύνδεση του κινήματος του Γκιουλέν, με τρομοκρατικές οργανώσεις».