Σούπερ Τρίτη: Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον επιβεβαίωσαν πως είναι τα φαβορί

«Ευχαριστώ Τζόρτζια!», «Ευχαριστώ Μασαχουσέτη!», «Ευχαριστώ Τενεσί!», «Ευχαριστώ Αλαμπάμα!»: Ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ πανηγύριζε με αυτά τα πανομοιότυπα μηνύματα στο Twitter τις αλλεπάλληλες, εντυπωσιακές επικρατήσεις του.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Εκλογές ΗΠΑ 2016

kathimerini.gr

Ο Ντόναλντ Τράμπ πέτυχε σαρωτικές νίκες στις πολιτείες του αμερικανικού Νότου και στη Ν. Αγγλία στις προκριματικές αναμετρήσεις της «σούπερ Τρίτης», κάνοντας μία εντυπωσιακή επίδειξη ισχύως στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ενώ η Χίλαρι Κλίντον, που επικράτησε του Μπέρνι Σάντερς στο Τέξας, την Βιρτζίνια και τον Νότο, φαίνεται ότι απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της κούρσας των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα.

«Ευχαριστώ Τζόρτζια!», «Ευχαριστώ Μασαχουσέτη!», «Ευχαριστώ Τενεσί!», «Ευχαριστώ Αλαμπάμα!»: Ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ πανηγύριζε με αυτά τα πανομοιότυπα μηνύματα στο Twitter τις αλλεπάλληλες, εντυπωσιακές επικρατήσεις του. Ο μεγιστάνας των ακινήτων φέρεται επίσης να κερδίζει στη Βιρτζίνια, σύμφωνα με τις προβολές αμερικανικών ΜΜΕ.

Ο Τραμπ συνεχάρη εξάλλου—εν μέσω του κλίματος όλο και πιο σκληρής σύγκρουσης στο κόμμα του—τον Τεντ Κρουζ για τη νίκη του στο Τέξας, την πολιτεία όπου ο τελευταίος εκλέγεται γερουσιαστής. Μέχρι τώρα, ο Κρουζ είναι ο μόνος αντίπαλος του Τραμπ που σκόραρε πόντους σε αυτή τη Σούπερ Τρίτη, καθώς εκτός της πολιτείας του, που αναδεικνύει πολλούς εκλέκτορες, κέρδισε και στην Οκλαχόμα.

Ο μεγιστάνας των κατασκευών και πρώην αστέρας των τηλεοπτικών εκπομπών τύπου ριάλιτι Ντόναλντ Τραμπ, που συνηθίζει να ειρωνεύεται τους αντιπάλους και επικριτές του, προκάλεσε φρίκη στο ρεπουμπλικανικό κατεστημένο, προτείνοντας την κατασκευή τείχους κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό, την απέλαση 11 εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών και την επιβολή προσωρινής απαγόρευσης της εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ προκάλεσε εκ νέου αρνητική εντύπωση όταν αρνήθηκε την Κυριακή να αποκηρύξει τη στήριξη που εκδήλωσε προς την υποψηφιότητά του ο πρώην «μεγάλος δράκος» της Κου Κλουξ Κλαν, Ντέιβιντ Ντιουκ. Εξασφαλίζοντας τις νίκες της «σούπερ Τρίτης», Τραμπ βρίσκεται σε καλή θέση για το χρίσμα του κόμματος.

Τη Δευτέρα, σε προεκλογική συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ στη Βιρτζίνια, μέλη του κινήματος κατά της αστυνομικής βίας σε Αφροαμερικανούς διαμαρτυρήθηκαν για τις ρατσιστικές θέσεις του.

Ισχυροποίηση Χίλαρι

Τζόρτζια, Αλαμπάμα, Τενεσί, Βιρτζίνια, Άρκανσο, Τέξας, Αμερικανική Σαμόα: όπως αναμενόταν, η Κλίντον πήρε αυτό που ήθελε, το πάνω χέρι στην κούρσα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων, ειδικά χάρη στα αποτελέσματα στις πολιτείες του αμερικανικού νότου, στις οποίες μεγάλο ποσοστό Αφροαμερικανών ψηφοφόρων είναι αποξενωμένοι από τον Μπέρνι Σάντερς.

Ο μοναδικός αντίπαλος της πρώην υπουργού Εξωτερικών και πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ στην κούρσα, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, επικράτησε—κάτι που δεν αποτέλεσε έκπληξη—στο Βερμόντ, την πολιτεία όπου εκλέγεται, και στην Οκλαχόμα.

Όπως ακριβώς είχε συμβεί και στη Νότια Καρολίνα το Σάββατο, η Χίλαρι Κλίντον συγκέντρωσε τη συντριπτική πλειοψηφία των ψήφων των μαύρων στη Βιρτζίνια: το 82%, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση εξόδου. Τα δύο τρία των γυναικών που συμμετείχαν στις προκριματικές των Δημοκρατικών επίσης ψήφισαν Κλίντον. Αλλά η απήχηση του Μπέρνι Σάντερς μεταξύ των νέων δεν διαψεύστηκε: το 71% των Δημοκρατικών από 17 ως 29 ετών ψήφισαν αυτόν στη Βιρτζίνια.

Κατά τη διάρκεια της «Σούπερ Τρίτης» αναδεικνύονται το ένα πέμπτο του εκλεκτορικού σώματος που θα αναδείξει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων στο κομματικό συνέδριο και το ένα τέταρτο αυτού των Δημοκρατικών.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που μετέδωσε το CNN, εάν οι προεδρικές εκλογές διεξάγονταν σήμερα οι Δημοκρατικοί θα κέρδιζαν σε κάθε περίπτωση μια αναμέτρηση με τον δισεκατομμυριούχο Ντόναλντ Τραμπ, με λίγο πιο άνετο ποσοστό στην περίπτωση του Σάντερς (55% έναντι 43%) από ό,τι σε αυτήν την Κλίντον (52% έναντι 44%).

Αδιάψευστη απόδειξη των εντάσεων στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο είναι οι αιχμές και οι προσβολές που συνέχισαν να εξακοντίζουν οι μνηστήρες του χρίσματος καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της «Σούπερ Τρίτης».

Ο Τραμπ είναι ο στόχος επιθέσεων πανταχόθεν στις οποίες απαντά—προς μεγάλη ικανοποίηση των Ρεπουμπλικάνων που πάνε στις συγκεντρώσεις του για να τον επευφημήσουν—με μια λογική οφθαλμό αντί οφθαλμού.

Μέσα σε τρεις ημέρες, κατηγορήθηκε πως αρνείται να καταδικάσει την Κου Κλουξ Κλαν· ότι αναπαρήγαγε στο Twitter ένα τσιτάτο του Μπενίτο Μουσολίνι· πως συνδέεται με τη μαφία των ακινήτων· και ούτω καθεξής. Καθώς τα χτυπήματα κάτω από τη μέση συνεχίζονται, η Κλίντον δεν θα μπορούσε να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη: στο περιθώριο δηλώσεών της στη Μινεσότα επισήμανε ότι η ρητορική στην εκστρατεία των Ρεπουμπλικάνων πλέον βασίζεται «στις προσβολές», ότι έχει πιάσει πάτο.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ αντιπροσωπεύει μια σοβαρή απειλή για το μέλλον του κόμματός μας και της χώρας μας», υπογράμμισε ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο σε ανοικτή επιστολή του προς τους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων.

Ο ατυχήσας αντίπαλος του Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του 2008, ο Τζον Μακέιν, εξέχουσα προσωπικότητα του κόμματος, δήλωσε «ανήσυχος» για το επίπεδο του διαλόγου στην εκστρατεία. Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι προειδοποίησαν στο μεταξύ ότι εάν ο Τραμπ αναδειχθεί πράγματι υποψήφιος του κόμματος, δεν θα τον ψηφίσουν.

Όπως έκανε επανειλημμένα από το καλοκαίρι, ο 69χρονος Τραμπ, που διατυμπανίζει πως έχει δαπανήσει μέχρι τώρα 25 εκατομμύρια δολάρια για την εκστρατεία του, άφηνε ως τώρα να πλανάται για άλλη μια φορά η απειλή πως θα μπορούσε να είναι ανεξάρτητος υποψήφιος τον Νοέμβριο.

Αλλά μετά την επικράτησή του στη «Σούπερ Τρίτη», ο δισεκατομμυριούχος, με ενισχυμένο πια προφίλ, επιδίωξε να εμφανιστεί ως ο υποψήφιος που θα «ενώσει» το κόμμα: «είμαι κάποιος που ενώνει. Ξέρω ότι ο κόσμος θα δυσκολευτεί να το πιστέψει. Θεωρώ ότι θα είμαστε πιο ανοιχτοί και πιο ενωμένοι. Θεωρώ ότι θα είμαστε ένα μεγάλο κόμμα. Θεωρώ ότι θα κερδίσουμε το Νοέμβριο», πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής

Ακολουθεί κατάλογος των υποψήφιων που φέρονται να επικρατούν ανά πολιτεία στις ψηφοφορίες οι οποίες διεξήχθησαν τη «Σούπερ Τρίτη» μέχρι στιγμής, με βάση τις προβλέψεις και τις στατιστικές προβολές των μεγάλων αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων και των τάσεων που έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα.

Αλαμπάμα

Δημοκρατικοί: Χίλαρι Κλίντον (79%)

Ρεπουμπλικάνοι: Ντόναλντ Τραμπ (44%)

Άρκανσο

Δημοκρατικοί: Χίλαρι Κλίντον (66%)

Ρεπουμπλικάνοι: Ντόναλντ Τραμπ (33%)

Κολοράντο

Δημοκρατικοί: Μπέρνι Σάντερς (58%)

Ρεπουμπλικάνοι: η διαδικασία θα διεξαχθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία

Τζόρτζια

Δημοκρατικοί: Χίλαρι Κλίντον (71%)

Ρεπουμπλικάνοι: Ντόναλντ Τραμπ (39%)

Μασαχουσέτη

Δημοκρατικοί: Χίλαρι Κλίντον (50%)

Ρεπουμπλικάνοι: Ντόναλντ Τραμπ (49%)

Μινεσότα

Δημοκρατικοί: Μπέρνι Σάντερς (60%)

Ρεπουμπλικάνοι: Μάρκο Ρούμπιο (37%)

Οκλαχόμα

Δημοκρατικοί: Μπέρνι Σάντερς (52%)

Ρεπουμπλικάνοι: Τεντ Κρουζ (34%)

Τενεσί

Δημοκρατικοί: Χίλαρι Κλίντον (66%)

Ρεπουμπλικάνοι: Ντόναλντ Τραμπ (39%)

Τέξας

Δημοκρατικοί: Χίλαρι Κλίντον (66%)

Ρεπουμπλικάνοι: Τεντ Κρουζ (44%)

Βερμόντ

Δημοκρατικοί: Μπέρνι Σάντερς (86%)

Ρεπουμπλικανοί: Ντόναλντ Τραμπ (33%)

Βιρτζίνια

Δημοκρατικοί: Χίλαρι Κλίντον (64%)

Ρεπουμπλικάνοι: Ντόναλντ Τραμπ (35%)

Αμερικανική Σαμόα

Δημοκρατικοί: Χίλαρι Κλίντον

Ρεπουμπλικάνοι: η διαδικασία θα διεξαχθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία

* Δεν είναι ακόμη γνωστό το αποτέλεσμα στην Αλάσκα, όπου διεξήχθη εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων, αλλά όχι των Δημοκρατικών.