Σπαρταριστοί διάλογοι στο Προεδρικό – Ποιος μιλούσε για μπάσκετ, ποιος είχε νεύρα και ποιος… σταυροκοπιόταν!

Αποκαλυπτικοί και απολαυστικοί πολλές φορές ήταν διάλογοι μεταξύ των αρχηγών στη σύσκεψη του πρεδρικού, χθες το απόγευμα. Εκτός από τις στιγμές έντασης, δεν έλειψαν και τα πειράγματα, καθώς και οι χαλαροί διάλογοι μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και ο έντονος εκνευρισμός για το θέμα της οικουμενικής. 

Τα συνεχή σχόλια του κ. Λεβέντη ενόχλησαν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σε μια από τις διακοπές που δέχθηκε από τον κ. Λεβέντη του είπε με αυστηρότητα: «Όχι σε εμένα τα ανέκδοτα».

Στη διάρκεια του διαλείμματος, πάντως, το κλίμα μεταξύ των αρχηγών ήταν χαλαρό και επέτρεπε στον πρωθυπουργό να σχολιάσει το αθλητικό παράστημα του προέδρου της ΝΔ.

«Πως διατηρείσαι;», ήταν το ερώτημα του κ. Τσίπρα. «Παίζω μια φορά την εβδομάδα μπάσκετ», του απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Στον διάλογο των δύο παρενέβη ο κ. Λεβέντης για να πει: «Εγώ καπνίζω γιατί και ο παππούς μου που κάπνιζε πήγε 110 χρονών».

Ένα ακόμη από τραγελαφικά στιγμιότυπα της χθεσινής σύσκεψης ήταν ότι κάθε φορά που μιλούσε η κυρία Γεννηματάμ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων έκανε τον σταυρό του!

Στο επικεντρο της σύσκεψης, πάντως, βρέθηκε η ικανότητα ή η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση. Όταν είχε συμφωνηθεί η έκδοση ανακοίνωσης εκ μέρους της Προεδρίας από τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και των ΑΝΕΛ η Φώφη Γεννηματά πλησίασε τους πρακτικογράφους και τους έδωσε μία παράγραφο για να συμπεριληφθεί στην ανακοίνωση ως δήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αμφισβήτησε και την ικανότητα, αλλά και την αξιοπιστία της κυβέρνησης:

«Η κυβέρνηση όπως αποδείχτηκε δεν μπορεί να διαχειριστεί τη σημερινή κατάσταση. Η εθνική γραμμή για να έχει αποτέλεσμα χρειάζεται μια ισχυρή και ικανή κυβέρνηση να την υλοποιήσει. Και την προηγούμενη φορά βγήκε ανακοίνωση και η κυβέρνηση δεν την υλοποίησε κατ’ ελάχιστον».

Μόλις διάβασε τη δήλωση ο πρωθυπουργός αντέδρασε έντονα. 

«Δεν μπορεί να βγει ανακοίνωση της προεδρίας που να λέει ότι είμαι ανίκανος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γεγονός που οδήγησε τη Φώφη Γεννηματά να του ζητήσει να γράψει και αυτός τη δική του δήλωση. «Και ο Σταύρος (σ.σ. Θεοδωράκης) να εντάξει τη θέση του για υπουργό κοινής αποδοχής», πρότεινε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ενόψει αδιεξόδου ανέλαβε μεσολαβητικό ρόλο ο Προκόπης Παυλόπουλος. «Οι θέσεις σας έχουν καταγραφεί στα πρακτικά και θα επισημαίνουμε και στην ανακοίνωση πως ασκήσατε κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση» έδωσε τη «λύση» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τασσόμενος εμμέσως υπέρ του πρωθυπουργού.

Πολύ λόγος έγινε για τη δράση των ΜΚΟ. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ανέφερε ότι «απομονώσαμε ΜΚΟ που είχαν σχέση με ισλαμιστικές οργανώσεις», ενώ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σχολίασε ότι «οι περισσότερες ΜΚΟ παίζουν βρώμικα παιχνίδια».

Ο κ. Κουτσούμπας ήρθε σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος εξ αρχής και στερεότυπα έθετε το θέμα της οικουμενικής, καλώντας και τους υπολοίπους αρχηγούς να πάρουν θέση.

Ένταση μεταξύ Τσίπρα – Σταύρου για την Τασία

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε και την πολιτική της πρώην υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου, προκαλώντας την αντίδραση των άλλων αρχηγών και κυρίως του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Σταύρου Θεοδωράκη. Ο τελευταίος είπε ότι «είναι πρόκληση της νοημοσύνης μας να μας λέτε ότι όσα έγιναν το 2015 ήταν στα πλαίσια μίας στρατηγικής».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι: «η Τασία έπρεπε να τα πει αυτά, αν και τώρα λέμε άλλα» και ο επικεφαλής του Ποταμιού τον κάλεσε να αναγνωρίσει ότι «την πολιτική σας την έχει καταδικάσει η πραγματικότητα». Πρόσθεσε ότι «δεν ζητάμε κανενός την κεφαλή επί πίνακι, αλλά δε θα σας δίνουμε και συγχωροχάρτι για όσα συνέβησαν. Ακόμα και ο Μουζάλας είχε την τόλμη να μιλήσει για σοβαρά λάθη το 2015».

Ο πρωθυπουργός γελώντας, αντέδρασε: «Εντάξει, ο Σταύρος θέλει πάντα να έχει τον τελευταίο λόγο. Ας τον έχει».

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ usay.gr ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!