Στήνονται σκηνές σε όλη την χώρα – Εγκλωβισμένοι 27 χιλ. μετανάστες

Η Ελλάδα βουλιάζει καθημερινά από τις μεταναστευτικές ροές. Σε τουλάχιστον 22 σημεία σε όλη την χώρα έχουν δημιουργηθεί κέντρα φιλοξενίας τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τους χιλιάδες πρόσφυγες που καταφθάνουν διαρκώς από τα νησιά του Αιγαίου. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Ο στρατός στήνει παντού σκηνές, ώστε να προφυλαχθούν κυρίως οι γυναίκες και τα μικρά παιδιά από το κρύο και την υγρασία.

Το γράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων είναι χαρακτηριστικό.



Κέντρα φιλοξενίας στο Πάρκο Τρίτση

Σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων διαμορφώνεται χώρος πλησίον του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον. Ήδη συνεργεία του στρατού πραγματοποιούν εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, που έχει έκταση περίπου 70 στρέμματα, για να εγκατασταθούν σκηνές και υποδομές υγιεινής.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις σε συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση ανέλαβαν να διαμορφώσουν και το χώρο στο Πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης στο Ίλιον, προκειμένου στη συνέχεια να τοποθετηθούν σκηνές για τη φιλοξενία προσφύγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν εκεί την προσεχή Παρασκευή. Το θέμα απασχόλησε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ιλίου, χθες το βράδυ, στο οποίο παραβρέθηκε ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος. Στο χώρο εκτιμάται ότι θα φιλοξενηθούν περί τους 1.000 πρόσφυγες για διάστημα περίπου ενός μήνα.

Πειραιάς : Τέσσερις σταθμοί του ΟΛΠ θα φιλοξενούν μετανάστες

Σε τέσσερις σταθμούς σταθμούς του ΟΛΠ και συγκεκριμένα στην πύλη Ε-1, Ε-2, Ε-3 και στην Πέτρινη Αποθήκη, φιλοξενούνται προσωρινά οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που κατέφθασαν χθες βράδυ και σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων παρά την αρχική εκτίμηση από την Παμπειραική Πρωτοβουλία Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων για 5.000 άτομα μεταβάλλεται περιοδικά καθώς όπως ανέφεραν στελέχη του ΟΛΠ πολλά άτομα και οικογένειες αναχωρούν από μόνα τους με προορισμό το σταθμό του τρένου. Όπως ανέφεραν τα στελέχη του ΟΛΠ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αίθουσα στην πύλη Ε-7 έχει κλείσει προσωρινά προκειμένου να απολυμανθεί και να μπορέσει να φιλοξενήσει μετανάστες και πρόσφυγες που θα καταφθάσουν αύριο με το πλοίο της γραμμής.

Κιλκίς: Ο στρατός στήνει σκηνές

Με αμείωτους ρυθμούς οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν τις εργασίες για τη δημιουργία των νέων κέντρων μετεγκατάστασης στο νομό Κιλκίς για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων και για την ολοκλήρωση των κέντρων καταγραφής στα νησιά.

Όπως έγινε γνωστό, στον παλαιό διάδρομο προσγείωσης στο Πολύκαστρο Κιλκίς έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής 315 σκηνές ενώ στο στρατόπεδο Μαζαράκη στο Χέρσο, άλλες τετρακόσιες. Σήμερα φιλοξενούνται 1250 και 1600 άτομα, αντίστοιχα ενώ όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες τα δύο κέντρα θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν 1800-2000 και 3.500-4000 ατομα, αντίστοιχα.

Όσον αφορά στο κέντρο μετεγκατάστασης στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά, οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί στο 80% και λειτουργεί στο 80%. Σήμερα φιλοξενούνται 1950 πρόσφυγες ενώ μπορεί να φιλοξενήσει έως 4.000.

Το κέντρο μετεγκατάστασης στο στρατόπεδο Στεφανάκη, στο Σχιστό λειτουργεί στο 100%. Σήμερα φιλοξενούνται 1218 άτομα ενώ μπορεί να φιλοξενήσει έως 4.000 άτομα. Το κέντρο καταγραφής στο στρατόπεδο Καπετάν Λάζαρη στην Κω, οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί στο 50% ενώ θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν όταν αρχίσει να λειτουργεί έως 800 άτομα. Το κέντρο καταγραφής στη Λεπίδα Λέρου λειτουργεί στο 100% και μπορεί να φιλοξενήσει έως 992 άτομα, όπως συμβαίνει σήμερα. Το κέντρο καταγραφής στο πρώην πεδίο βολής στη Σάμο, οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί στο 44% και λειτουργεί στο 50%. Σήμερα φιλοξενούνται 300 άτομα ενώ έχει δυνατότητα φιλοξενίας έως 800 ατόμων.

Το κέντρο καταγραφής στο πρώην εργοστάσιο ΒΙΑΛ, στη Χίο λειτουργεί στο 100% και φιλοξενεί 980 άτομα, όση είναι η δυνατότητα του. Τέλος, στο στρατόπεδο Παραδέλλη, στη Λέσβο, λειτουργούν οι 2 από τους 4 προβλεπόμενους σταθμούς καταγραφής και οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί στο 75%.Σήμερα φιλοξενεί 1400-1600 άτομα όση είναι και η δυνατότητα του.