Σταγόνες ανθρωπιάς απο την ΕΥΔΑΠ

Δωρεάν τουλάχιστον 3 κυβικά μέτρα νερού το άτομο ανά τρίμηνο θα δίνει από την 1ηΦεβρουαρίου και για έναν χρόνο στους μη έχοντες η ΕΥΔΑΠ, ενώ παράλληλα ξεκινά διαδικασία ρύθμισης των απλήρωτων λογαριασμών , η οποία προβλέπει ακόμη και τη δυνατότητα πλήρους απαλλαγής από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα όχι μόνο για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, αλλά και για όλους όσοι μπορούν να αποπληρώσουν εφάπαξ την οφειλή τους.

Αυτά προβλέπονται με δύο πρόσφατες αποφάσεις του Δ.Σ. της εταιρίας

H πρώτη απόφαση αφορά την παροχή δωρεάν νερού σε περισσότερους απο 111.000 πολίτες. Συγκεκριμένα προβλέπεται η παροχή με έκπτωση 100% συνολικά 6 κ.μ νερού το τρίμηνο σε κάθε νοικοκυριό με δύο μέλη. Για κάθε επιπλέον μέλος θα παρέχεται δωρεάν επιπλέον 3 κ.μ. νερού.

Με τον τρόπο αυτό επωφελούνται οι τετραμελείς οικογένειες στις οποίες θα παρέχονται δωρεάν συνολικά 12 κ.μ. το τρίμηνο και θα κερδίζουν πάνω απο 4,5 ευρώ σε κάθε λογαριασμό.

Ευνοημένες φαίνεται να είναι οι οικογένειες με πέντε και άνω μέλη, που θα κερδίζουν πάνω απο 15 κ.μ νερού στο τρίμηνο.

Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται όλες οι βασικές καταναλώσεις δηλαδή το κόστος της πρώτης κίμακας του τιμολογίου της ΕΥΔΑΠ (0-15 κ.μ. νερού το τρίμηνο).

Υπολογίζεται ότι η έκπτωση καλύπτει πάνω απο το 1/3 των μέσων καταναλώσεων. Σημειώνεται ότι δεν προβλέπεται απαλλαγή απο το πάγιο τέλος που φτάνει στα 3 ευρώ για καταναλώσεις εώς 60 κ.μ./τρίμηνο.

Ουσιαστικά παρέχονται δωρεάν 33 λίτρα νερού ανά άτομο την ημέρα, ποσότητα που καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος των πραγματικών καταναλώσεων.

Πάντως ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Γιάννης Μπενίσης, μιλώντας στην Realnews εξήγησε σε ότι πρόκειται για ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό βοήθημα για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και ότι η ποσότητα νερού που θα δίνεται δωρεάν είναι υπερδιπλάσια των ποσοτήτων που χρειάζονται καθημερινά για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης, σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς.

Το κόστος για την ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς φτάνει το ποσό του 1.059.000 ευρώ και το συνολικό όφελος για τους πολίτες το ποσό του 1.242.000 ευρώ.

Η ποσότητα που θα δοθεί δωρεάν υπολογίζεται σε 1.720.988 κ.μ. νερού, σχεδόν όσα καταναλώνοθν οι Αθηναίοι σε μιάμιση ημέρα.

Οι παροχές αφορούν τους δικαιούχους του προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρώπιστικής κρίσης, που πλέον εντάσσονται όλοι στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ, και καλύπτουν τις κύριες κατοικίες τους (ιδιοκτήτες ή μισθωμένες).

Οι δικαιούχοι του προγράμματος που υδροδοτούνται απο την ΕΥΔΑΠ υπολογίζονται σε 111.616 άτομα, αριθμός που μεταφράζεται σε περίπου 58.000 νοικοκυριά, και για να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω ΚΕΠ. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες. Η εφαρμογή του έκτατου ειδικού τιμολογίου θα αφορά λογαριασμούς που θα εκδοθούν απο 1/2/2016 και θα περιλαμβάνει καταναλώσει που θα γίνουν απο την ημερομηνία αυτή και έπειτα.

Ρύθμιση

Εξάλλου τη δυνατότητα να απαλλαχθούν απο όλες τις προαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα όσοι χρωστούν στην ΕΥΔΑΠ και προχωρήσουν σε ρύθμιση της οφειλής τους μέχρι τέλους Μαΐου δίνει άλλη απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας.

Η απόφαση πάντως προκαλεί αντιδράσεις, καθώς κερδισμένοι δεν είναι μόνο όσοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, αλλά φαίνεται να δίνεται η ευκαιρία για άλλους τέσσερις μήνες και στους κακοπληρωτές και μπαταχτσήδες να προχωρήσουν σε ρύθμιση χωρίς να υποστούν διακοπή και να γλιτώσουν, μάλιστα απο όλες τις προσαυξήσεις τους τόκους και τα πρόστιμα για τις ληξιπρόσθεμες οφειλές τους.

Μιλώντας ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γ. Μπενίσης υποστηρίζει ότι, ωστόσο, ο στόχος της ρύθμισης είναι να προσταυτευθούν οι ευπαθείς ομάδες και να διευκολυνθούν χωρίς εξαιρέσεις όλοι οι πολίτες σε αυτή τη δύσκολή περίοδο, ενώ διαβεβαιώνει ότι όποιος δεν έρθει να ρυθμίσει την οφειλή του την 1η Ιουνίου θα κοπεί το νερό.

Πιο συγκεκριμένα η απόφαση του Δ.Σ. προβλέπει τη δυνατότητα διακανονισμού με δόσεις σε όλους όσοι έχουν οφειλές άνω των 60 ευρώ.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει την 1/2/2016 και θα λήξει στις 31/5/2016.

Η ελάχιστη δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20 ευρώ. Ο αριθμός των δόσεων θα καθορίστει κατα περίπτωση.Για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΕΥΔΑΠ προβλέπεται απαλλαγή απο προσαυξήσεις εφόσον αυτές ρυθμιστούν κατά ανώτατο μέχρι 36 άτοκες μηνιαιές δόσεις.

Το ίδιο ισχύει και για όσους οφειλέτες εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή τους. Επιπλέον όσοι προχωρήσουν σε διακανονισμό μέχρι έξι δόσεις θα απαλλάσονται απο το 50% των προσαυξήσεων αλλά οι δόσεις θα είναι έντοκες.

Στη ρύθμιση θα ενταχθούν και όσοι βρίσκονται ήδη σε διακανονισμό.

Διακοπές νερού θα έχουμε στην περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση καταβολής τριών δόσεων μετά τη ρύθμιση ενώ σε περίπτωση τετράμηνης καθυστέρησης θα επιβάλλονται και οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις τόκοι και πρόστιμα που αρχικώς έιχαν αφαιρεθεί.