Στα 15 δισ. οι οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Πρόταση για εξοικονόμηση 2,2 δισ. μέχρι το τέλος του 2016 πρέπει να παρουσιάσει η κυβέρνηση

Στα 15 δισ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιος Πετρόπουλος.
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν μετά από ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που είχε καταθέσει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί σε ποιες ενέργειες θα προβεί το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκειμένου να εισπραχθούν τα χρωστούμενα από μεγαλοοφειλέτες, με δεδομένο το γεγονός ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει στους δανειστές πρόταση για την εξοικονόμηση 2,2 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του 2016.
Ζητούσε επίσης να ενημερωθεί ποιοι και πόσοι μεγαλοοφειλέτες ανήκουν στον δημόσιο τομέα και πόσοι στον ιδιωτικό και αν έχουν ασκηθεί διώξεις σε μεγαλοοφειλέτες που δεν έχουν ρυθμίσει με κάποιο τρόπο τις οφειλές τους.
Ο κ. Καμμένος ζητούσε να ενημερωθεί και αν τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια τα οποία θα αρχίσουν να αποστέλλονται σε όσους δεν έχουν κάνει ρυθμίσεις θα αφορούν και άτομα με μικρές οφειλές της τάξης των 5.000 ευρώ.
Με το απαντητικό έγγραφο του υφυπουργού Εργασίας γίνεται γνωστό ότι:
Οι οφειλέτες με συνολική οφειλή άνω του 1.000.000 ευρώ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στο ΚΕΑΟ που ανήκουν στον δημόσιο τομέα είναι 9, με συνολικό ποσό οφειλής 53.355.161 ευρώ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι 66 με συνολικό ποσό οφειλής 799.151.193 ευρώ και οι οφειλέτες με συνολική οφειλή άνω του 1.000.000 ευρώ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στο ΚΕΑΟ που ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα είναι 1.393, με συνολικό ποσό οφειλής 4.957.804.012 ευρώ.