Στη Κωνσταντινούπολη άνοιξε η πόρτα από μέσα, αν δεν άνοιγε οι Τούρκοι ακόμη έξω θα ήταν

«Λάβρος» κατά των παικτών του ΠΑΟΚ και όχι μόνο εμφανίστηκε ο Άγγελος Αναστασιάδης σε τηλεοπτική εκπομπή την Κυριακή (31/1).

Ο έμπειρος τεχνικός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε όλα όσα συνέβησαν μετά τη νίκη επί του Ολυμπιακού στο περσινό ντέρμπι του Φαλήρου και την υπόθεση Τζαβέλλα, ενώ αποκάλυψε ότι εκείνος (μαζί με τον Γιώργο Καραγκούνη) σχεδίασε το φιλικό της εθνικής ομάδας με την Ουγγαρία!

Αρχικά, ο πρώην τεχνικός του ΠΑΟΚ δήλωσε στην Αθλητική Κυριακή: «Εγώ σαν προπονητής κέρδισα τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ, τον Ηρακλή, τον Άρη και κέρδισα και τον ΠΑΟΚ σαν αντίπαλος μέσα στην Τούμπα. Το μόνο που δεν κατάφερα να κάνω ήταν να κερδίσω τον ΠΑΟΚ σαν προπονητής του ΠΑΟΚ!

Όποιος καταλαβαίνει καταλαβαίνει! Δεν μπορείς να είσαι μέχρι τότε πρώτη ομάδα στην άμυνα, στα γκολ, στα γεμίσματα, στις πλαγιοκοπήσεις, στις τελικές, είχαμε όλα τα στοιχεία. Είχαμε τα τρεξίματα. Χάσαμε από τη Φιορεντίνα και τρέξαμε παραπάνω. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό το πράγμα! Εγώ πάντα έλεγα πως τις ομάδες με ποιότητα πρέπει να τις τρέξεις. Σλόγκαν, “εμείς θα πάρουμε τα γαϊδούρια και θα τα βγάλουμε πρώτα στον ιππόδρομο”. Αν όμως τα γαϊδούρια θέλουν να τρέξουν, θα τρέξουν».

Αυτά έγιναν μετά το διπλό στο Καραϊσκάκη

«Μέχρι τότε είναι ένας ΠΑΟΚ που κερδίζει όλους τους αντιπάλους. Μέχρι εκείνο το ματς με κόντρα τη διαιτησία. Μιλάμε για κυνηγητό θανάτου! Στην προπόνηση κάναμε πρόγραμμα πως θα αντιμετωπίσουμε τους αντιπάλους με 10 παίκτες γιατί το περιμέναμε! Επρεπε να αντιδράσουμε και τα καταφέραμε. Κερδίσαμε και τους διαιτητές και τους αντιπάλους και τον κόσμο. Τον φέραμε τον κόσμο μαζί μας, άρχισε να πιστεύει.

Τι έγινε μετά; Μετά υπάρχει ο ΠΑΟΚ. Αυτός δεν κερδίζεται. Εγώ δεν μπόρεσα. Η Κωνσταντινούπολη άνοιξε η πόρτα από μέσα, αν δεν άνοιγε από μέσα οι Τούρκοι ακόμη έξω θα ήταν. Εγώ θα σας πω κάτι, εμένα μετά το παιχνίδι με τον Αστέρα με διώξανε. Πήγα στα αποδυτήρια την άλλη μέρα το πρωί στους παίκτες και είπα 4 πράγματα. Κοιτάξτε παλικάρια, μέχρι τώρα ό,τι συνέβαινε εγώ το έπαιρνα πάνω μου. Όλα τα πυρά. Το κάνω γιατί έτσι πιστεύω για το καλό της ομάδας και το δικό μου. Τώρα, όμως, έχετε πρόβλημα. Σας το λέω τώρα για να το γνωρίζετε, δεν θα μιλήσω, είχα παραιτηθεί 3 φορές, στον Αστέρα στο ημίχρονο, μετά στον ΟΦΗ και πιο μπροστά. Λέω λοιπόν εσείς, παιδιά, δεν θα κάνετε διακοπές φέτος και θα χάσετε και την άλλη χρονιά, αλλά αυτό που κάνατε θα το πληρώσετε. Γι’ αυτό που κάνατε στον κόσμο του ΠΑΟΚ. Ξέρετε τι φώναζε ο κόσμος στην Τούμπα στο τελευταίο παιχνίδι στα πλέι οφ; Θυμάστε;

Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Το τελευταίο πράγμα που θέλω να κάνω είναι κακό. Και μάλιστα παρακαλούσα να πάνε καλύτερα. Αλλά όποιος γνωρίζει κάποια πράγματα είναι φως φανάρι. Αύριο μπορεί να έχω και μηνύσεις, Μπορεί αύριο να με βρίζει όλη η Θεσσαλονίκη για αυτά που λέω τώρα. Άλλος ΠΑΟΚ μέχρι Ολυμπιακό άλλος μετά! Εγώ πάντα έλεγα αυτό και θα το ξαναπώ για να το μάθετε. Αν έχω 8 παίκτες και τον τερματοφύλακα δεν φοβάμαι καμία ομάδα. Δεν είναι έπαρση. Είναι τρόπος συμπεριφοράς. Εκτός κι αν η μπάλα χτυπάει στο καλώδιο και μπαίνει μέσα!».

«Είμαι τρελός;»

«O Σαββίδης ήθελε να δώσει πριμ μετά το ματς με Ολυμπιακό και την Παρασκευή διαδόθηκε ότι εγώ δεν ήθελα να δώσει πριμ. Ήμουν δηλαδή εγώ τρελός δεν ήθελα να πληρωθώ; Εμφανίστηκε μέσα στα αποδυτήρια ότι εγώ ήμουν η αιτία να μην πληρωθούν οι παίκτες. Έτσι σταύρωσαν τον Χριστό. Το κλίμα είναι το πιο εύκολο πράγμα να χαλάσει. Μα δεν χρειάζεται να πω ονόματα. Ο τρόπος με τον οποίο αγωνίστηκε ο ΠΑΟΚ από εκείνο το παιχνίδι και μετά ήταν η απόρροια όλων αυτών. Δεν είχε θέμα φυσικής κατάστασης. Η απόδειξη είναι ότι όταν μια ομάδα θέλει να πάει και είναι δεμένη αυτή η ομάδα κερδίζει διαιτητές και τους πάντες. Δεν μπορείς λοιπόν να πας και να κερδίσεις τον Ολυμπιακό και μετά να τα κάνεις κομμάτια».

Η ιστορία με τον Τζαβέλλα

«Τι συνέβη με τον Τζαβέλλα εκεί, γιατί δεν έπαιξε: Ήταν τραυματίας, δεν ήταν στην αποστολή. Καθίστε λίγο να το τελειώσουμε κι αυτό. Εγώ δεν έχω τίποτα με τον Τζαβέλλα. Το παιδί ό,τι έκανε το έκανε. Μια ανάρτηση στο facebook. Ο Ολυμπιακός παίρνει τα πρωταθλήματα, θα σας το πω εγώ. Θα σας γυρίσω πίσω. Πριν το Μουντιάλ ανακοινώνει το Μουντιάλ ο Σάντος και έχει τον Αβραάμ έξω και όλος ο Ολυμπιακός επίσημος και ανεπίσημος τα βάζουν με τον Σάντος! Γυρίζει ο Αβραάμ και γράφει στη σελίδα του ότι είναι χολωμένος από τον προπονητή του γιατί πήρε λίγα λεπτά συμμετοχής στους αγώνες. Την άλλη μέρα ο Ολυμπιακός τον έστειλε στην Τουρκία. Γι’ αυτό παίρνει τα πρωταθλήματα ο Ολυμπιακός!

Εγώ έφυγα από τον ΠΑΟΚ και ο Τζαβέλλας ήταν εκεί. Και δεν μιλάμε για Αναστασιάδη, αλλά για τον θεσμό. Ο θεσμός είναι ο προπονητής. Μετά από 3 μήνες ο Ολυμπιακός τον έδιωξε τον Μίτσελ. Αυτό το λέω για να καταλάβετε πώς λειτουργεί ο ένας και πώς ο άλλος. Το τι μεταφέρθηκε από αυτά στο μεγαλομέτοχο δεν το γνωρίζω. Έχει περάσει ένα χρόνος, έχει παραιτηθεί ο Βρύζας και δεν ξέρω γιατί παραιτήθηκε. Είναι ο άμεσος συνεργάτης του προπονητή και δεν ξέρω γιατί παραιτήθηκε. Μετά το ματς με τη Βέροια δεν με ρώτησε κανείς για το ματς αλλά όλοι για τον Βρύζα.

Ο Τζαβέλλας έγραψε ένα λιβελογράφημα για τον προπονητή του ΠΑΟΚ και εσείς μένετε στο ότι δεν έπαιξε με Ολυμπιακό. Τον κερδίσαμε τον Ολυμπιακό και χωρίς τον Τζαβέλλα. Είναι υποχρεωμένοι οι ποδοσφαιριστές να ακολουθούν τις εντολές του γιατρού της ομάδας. Είχε κανένας απαγορεύσει στον Τζαβέλλα να πάει στο γιατρό του; Ούτε ο Οικονομίδης του απαγόρευσε, ούτε εγώ.

Εγώ τι άλλαξα; Εγώ έπαιξα και πήρα πρωτάθλημα και κύπελλο. Θέλω να πω το εξής, είναι εύκολο το κύκλωμα των δημοσιογράφων, φταίνε όλο οι άλλοι. Εμείς ποτέ. Το ’96 είπα ότι το πρόβλημα του ΠΑΟΚ είναι ο ΠΑΟΚ. Το λέω και το 2016. Έλεγα ότι μπορούμε να πάρουμε το πρωτάθλημα πέρυσι και ότι για πρώτη φορά δεν είχα πρόβλημα να έρθουν οι παίκτες. Απλήρωτοι, παλιά. Και μετά πηγαίναμε στα χασάπικα, άντε δώστε κάνα κατσίκι. Και έρχεται ο Σαββίδης και τι περιμένετε; Να στραφώ κατά του Σαββίδη; Αφού με έδιωξε και μετά πήγα σε ένα παιχνίδι παλαιμάχων και τον πιάνω και λέω ότι τα πληρωμένα χρέη είναι σαν 10 πρωταθλήματα! Έβγαλες από τη μιζέρια μια ομάδα. Περιμένετε να καταφερθώ εναντίον αυτού του ανθρώπου; Τα αποδυτήρια αυτή τη στιγμή είναι καλά που η ομάδα είναι 25 πόντους πίσω από τον πρώτο; Δηλαδή τι φταίει; Η προπόνηση;».

«Άλλαξα το νούμερο του τηλεφώνου μου!»

«Δεν ξέρω τι του μεταφέρανε του Σαββίδη. Θα πω όμως το εξής. Όταν κερδίσαμε τον Ολυμπιακό, ξέρετε με δεξί μπακ Σαλπιγγίδη και δεξί χαφ Παπαδόπουλο και Ποζατζίδη στόπερ στα τελευταία λεπτά. Όλοι θέλανε μεταγραφές, μπακάληδες, χασάπηδες, γιατροί, δικηγόροι. Αλλά ο Αναστασιάδης πού να ήθελε. Δεν ήθελε δηλαδή. Όλοι οι άλλοι θέλανε, εκτός από εμένα. Η λίστα δόθηκε από τον Οκτώβριο, αλλά αυτό είναι το πρόβλημα; Δηλαδή ότι ο ΠΑΟΚ έφτασε σε αυτό το σημείο γιατί δεν έκανε μεταγραφές; Όλη η Ελλάδα ήθελε μεταγραφές εκτός από τον προπονητή που έπαιζε με δεξί μπακ τον Σαλπιγγίδη. Όποιος κατάλαβε κατάλαβε. Νομπόα και Ντα Κόστα. Τον δεύτερο μου τον φέρανε το πρωί από τα Εμιράτα τελευταία μέρα και μου λένε υπογράφει. Δεν ξέρω τι έφτανε στον μεγαλομέτοχο. Η λίστα είχε δοθεί από τον Οκτώβριο, είναι δυνατόν να μη θέλω; Είχα χάσει τον Τζιόλη, ο Τζαβέλλας δεν υπήρχε. Όταν πήγα στον ΠΑΟΚ, υπήρχαν 8 αριστεροπόδαροι. Έφυγε ο Λίνο, ο Στοχ, ο Λούκας, ο Λάζαρ. Τέσσερις. Έμεινα με τον Σπυρόπουλο που ήθελε να φύγει. Έμεινα με τον Φακούντο, έναν και τον Ρατς, ο οποίος δεν ήθελε ούτε να με βλέπει! Μετά τον Ολυμπιακό δεν ήθελε να με βλέπει.

Η συνεργασία που είχα με Σαββίδη ήταν άψογη! Έδωσα απαντήσεις. Ο ΠΑΟΚ έχει δύο πράγματα στην περίοδο τη δική μου την προετοιμασία με την Κ20 και μετά όταν μπαίνουν τα άλλα… κι αυτά πληρώνει και τώρα. Εάν ο άνθρωπος αυτός δεν καταλάβει το τι γίνεται δίπλα του, λυπάμαι ότι δεν θα βρει άκρη. Θα δίνει τα χρήματά του. Εγώ ήμουν έντιμος, υποσχέθηκα ότι δεν θα μιλούσα. Τώρα αναγκάζομαι. Του έστειλα και μήνυμα του Σαββίδη για χρόνια πολλά. Εγώ άλλαξα και το τηλέφωνό μου γιατί με ψάχνανε και δεν ήθελα να μιλήσω. Εγώ βλέπω αυτό που βλέπω σαν ΠΑΟΚτσής και στενοχωριέμαι. Το μόνο που μπορώ να πω είναι το εξής, λέω ότι αν η ομάδα είναι αγαπημένη και όλοι μαζί ο ΠΑΟΚ δεν θα ήταν 25 πόντους πίσω. Εγώ ήρθα για να πω 5 πράγματα μήπως και ταρακουνηθώ κανένα παλικάρι στα αποδυτήρια και αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Να μαζευτούν όλοι μαζί και να τα κάνουν όλα. Ακόμη δεν χάθηκε τίποτα. Δεν είμαι γιατρός για να μιλήσω για τους τραυματισμούς».

«Εγώ σχεδίασα το φιλικό της Εθνικής!»

«Κανονικά έπρεπε να σε απολύσω γιατί θες να πας στην Εθνική. Έτσι ακούγεται, μου λέει ο πρόεδρος. Του είχαν πει ότι θα παρατήσω τον ΠΑΟΚ για να αναλάβω την Εθνική. Θέλω να πω το εξής: Ο Αναστασιάδης έγινε κακός προπονητής το καλοκαίρι όταν δεν είχε προπονητή; Τότε που δεν είχε προπονητή η Ελλάδα μίλησα με Καραγκούνη. θα πάμε να παίξουμε φιλικό και δεν υπήρχε προπονητής. Τον προγραμματισμό τότε τον έκανα εγώ! Πρώτη φορά το λέω.

Ο Μαρκαριάν όταν πήγε βρήκε την ομάδα έτοιμη από εμένα! Είχε κλειστεί το φιλικό, πριν το ματς με την Ουγγαρία, σε σχεδιασμό με εμένα και τον Καραγκούνη. Κάναμε τον προγραμματισμό. Καμία λογική, όμως, ότι θα αναλάβω την Εθνική. Απλά βοήθησα. Με ρώτησε ποιο φιλικό παιχνίδι να κλείσουμε. Εγώ είχα την εμπειρία από την Εθνική Κύπρου. Άρα κάνεις ένα φιλικό παιχνίδι με ομάδα που ταιριάζει το στιλ και να μην είναι μακριά οι αποστάσεις. Τον προγραμματισμό τον κάναμε μαζί για το τι θα κάνουμε. Και έκανε ό,τι του είπα. Το είχα βάλει στο μυαλό μου να πάω μια μέρα στην Εθνική Ελλάδας. Καμία πρόταση επίσημη δεν υπήρχε. Μόνο αυτά που είπαμε με τον Γιώργο Καραγκούνη τότε που του είπα δεν αφήνω την ομάδα μου στη μέση».