Στις λεπτομέρειες θα κριθεί η «γαλάζια» εκλογική μάχη – ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΩΝ

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΩΝ

Στις λεπτομέρειες θα κριθεί η «γαλάζια» εκλογική μάχη

Το νήμα της εσωκομματικής προεκλογικής κούρσας βλέπουν Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης, που καθένας με τα δικά του εχέγγυα επιχειρεί να πείσει κατά το δυνατόν μεγαλύτερο νεοδημοκρατικό κοινό για την καταλληλότητά του στην ηγεσία της ΝΔ, αλλά όλο και πιο ξεκάθαρα και για τη δυναμική ανάδειξής του στην πρωθυπουργία.

Τα επιτελεία και των δύο μονομάχων δίνουν τη μάχη της τελευταίας στιγμής που δεν είναι άσχετη με την πορεία που ακολούθησε κάθε πλευρά σε όλο το διάστημα της προεκλογικής περιόδου. Οι απευθείας επιθέσεις εναλλάσσονται με συναινετικές δηλώσεις, τα στρογγυλέματα διαδέχονται αιχμές και απέξω φαίνεται σαν να μην πρόκειται για αναμέτρηση μέσα στον ίδιο πολιτικό χώρο.

Καθόλου τυχαία, τις τελευταίες μέρες πριν από τις εκλογές της «γαλάζιας» παράταξης, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στα ειδικά κοινά, που οι μετρήσεις δείχνουν ότι μπορούν δυνητικά να τους εξασφαλίσουν τη νίκη.

Οι περισσότερες από αυτές τις μετρήσεις, που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, περιγράφουν με αριθμούς μια εκλογική μάχη η οποία θα κριθεί στις λεπτομέρειες, κι έναν νικητή που -όποιος κι αν είναι- θα κερδίσει με βραχεία κεφαλή. Βέβαια, οι δημοσκόποι δεν διακρίνονται τα τελευταία χρόνια για την ακρίβεια των προβλέψεών τους…

Η ψηφοφορία της 10ης Ιανουαρίου για την εκλογή προέδρου θα διεξαχθεί από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Στη φωτογραφία πολίτες ψηφίζουν στον α' γύρο των εκλογών της 20ής Δεκεμβρίου

Η ψηφοφορία της 10ης Ιανουαρίου για την εκλογή προέδρου θα διεξαχθεί από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Στη φωτογραφία πολίτες ψηφίζουν στον α’ γύρο των εκλογών της 20ής Δεκεμβρίου

Χαρακτηριστική ήταν χθες η αντίδραση συνεργατών του υποψήφιου προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη στα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας «Opinion Poll» για τις εσωκομματικές εκλογές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Οσο μέσα έπεσε η συγκεκριμένη εταιρεία στην πρόβλεψη του α’ γύρου που έδινε στον κ. Μεϊμαράκη ποσοστό 49,8% και στον κ. Μητσοτάκη ποσοστό 17,6%, άλλο τόσο θα πέσει μέσα και στην πρόβλεψη του αποτελέσματος του β’ γύρου», σχολίασαν.

Η νέα αυτή δημοσκόπηση για τον β’ γύρο προέβλεπε καθαρή επικράτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ωστόσο, η εταιρεία ομολόγησε ότι δεν έχει τη λίστα των πολιτών που ψήφισαν στον α’ γύρο και οι 930 που απάντησαν, κατά δήλωσή τους, πήγαν στη κάλπη των εκλογών της 20ής Δεκεμβρίου.

Για τον Κ. Καραμανλή
Εν τω μεταξύ, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει, ίσως περισσότερο από όσο θα έκανε αν το έλεγε τυχαία, ότι είναι «παλιός» στο πολιτικό κουρμπέτι, άρα έχει την εμπειρία που στερείται τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Χθες στο Mega είπε τρεις ή τέσσερις φορές «είμαι παλιός». Αρκετές για να το εμπεδώσει ακόμα κι ένας μη προσεκτικός τηλεθεατής.

Είπε, όμως, και κάτι άλλο, επίσης δύο ή τρεις φορές: Αφού απέκρουσε την εντύπωση ότι «ζεσταίνει τη θέση του προέδρου» για να επιστρέψει σε αυτήν ο Κώστας Καραμανλής («αν ήθελε να γίνει πρόεδρος, θα κατέβαινε σε αυτές τις εκλογές», είπε), πρόσθεσε -και επανέλαβε…- ότι ο Κώστας Καραμανλής «ίσως ξεκινήσει κάτι δικό του».

Με δεδομένη την εμπειρία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τίποτα δεν λέγεται τυχαία και πάντως όχι τρεις φορές. Συνεπώς, για τους πολιτικούς σχολιαστές, αιωρείται το ερώτημα «τι θέλει να πει ο έμπειρος πολιτικός» όταν επαναλαμβάνει ότι ο Κώστας Καραμανλής μπορεί να ξεκινήσει κάτι δικό του.

Ουσιαστικά αντί να κλείσει τη συζήτηση, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης την άνοιξε, αφήνοντας ευθέως ανοικτό το ενδεχόμενο ο πρώην πρωθυπουργός να προχωρήσει σε μια δική του πολιτική πρωτοβουλία, οπότε, «σε αυτή την περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να αναρωτηθεί εάν έχει λόγο ύπαρξης», σχολιάζουν.

Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να δώσει ιδεολογικό περιεχόμενο στην εκλογή της Κυριακής, αντιπαραβάλλοντας τη δική του ανανεωτική υποψηφιότητα με εκείνη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, την οποία χαρακτηρίζει «επιλογή στασιμότητας και συρρίκνωσης».

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ
Οδηγός για την κάλπη της 10ης Ιανουαρίου

  • Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.
  • Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον εκείνα τα μέλη του κόμματος που ψήφισαν κατά την εκλογή της 20ής Δεκεμβρίου 2015 και έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.
  • Οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά κέντρα που είχαν ψηφίσει κατά την προηγούμενη εκλογή, αλλά αυτήν τη φορά στο εκλογικό τμήμα (κάλπη) στο οποίο αντιστοιχεί το πρώτο γράμμα του επωνύμου τους. Για τη διευκόλυνσή τους θα υπάρχουν σχετικές πινακίδες σε όλα τα εκλογικά τμήματα.
  • Κατά την προσεχή εκλογή οι ψηφοφόροι δεν θα κληθούν να υπογράψουν και να υποβάλουν στην Εφορευτική Επιτροπή δήλωση εγγραφής τους στο κόμμα ή επαναβεβαίωσης της κομματικής τους ιδιότητας. Επίσης, δεν θα τους ζητηθεί να καταβάλουν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό προκειμένου να τους επιτραπεί να ψηφίσουν.
  • Για την αναγνώρισή τους από την Εφορευτική Επιτροπή οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μαζί τους είτε την ελληνική ταυτότητά τους (ή την προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής), είτε το ελληνικό διαβατήριό τους (ακόμη και αν η ισχύς του έχει λήξει), είτε το ελληνικό δίπλωμα οδήγησής τους.
  • Οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να θέσουν σταυρό προτίμησης στο ψηφοδέλτιο του υποψήφιου προέδρου που θα επιλέξουν.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ

Διαβάστε ακόμη:

Πολυτασική, μεγάλη Κεντροδεξιά