Στον αέρα οι συντάξεις για όσους έφυγαν μετά την πρώτη Σεπτεμβρίου

Μέχρι και 10,5 χρόνια αυξάνεται το όριο για όσους φεύγουν με 10.000 ημέρες ασφάλισης

Από 1,5 μέχρι 10,5 χρόνια αυξάνεται το όριο ηλικίας για ασφαλισμένους του ΙΚΑ που συνταξιοδοτούνται με 10.000 ημέρες ασφάλισης και δεν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι 18/8, ενώ στον… αέρα είναι η σύνταξη όσων μισθωτών η συνταξιοδότηση αρχίζει από 1η Σεπτεμβρίου φέτος και εξής.

Εγκύκλιος του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας διευκρινίζει τον τρόπο με τον οποίο αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας για ασφαλισμένους που μπορούν να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου με 10.000 ένσημα.

Πρόκειται για γυναίκες που είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα για να βγουν από τα 55 μέχρι τα 58 με μειωμένη ή πλήρη σύνταξη και άνδρες που είχαν κατοχυρώσει για να βγουν από τα 60 μέχρι τα 62. Για τις περιπτώσεις αυτές, για τις οποίες δεν ορίζονταν σε ακέραια έτη τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, εφαρμόζεται ένας περίπλοκος μαθηματικός τύπος, ο οποίος οδηγεί (όπως φαίνεται στον πίνακα) σταδιακά στα 67 το 2018.

Την ίδια στιγμή κι επειδή ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες εγκύκλιοι για τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται η σύνταξη στη βάση του νέου τρόπου υπολογισμού που έχει εισαγάγει ο νόμος 3863 του 2010, το ΙΚΑ δίνει οδηγία στις υπηρεσίες του να εκδίδουν απόφαση «με επιφύλαξη ως προς το χορηγούμενο ποσό» για τις συντάξεις που αρχίζουν από 1/9.

Ειδικότερα προβλέπεται πως ανεπιφύλακτα γίνεται η έκδοση αποφάσεων συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους που κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι 18/8 και είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την ημερομηνία αυτή, οι οποίοι άλλωστε διασώζονται από τα νέα όρια ηλικίας.

Στον αέρα οι συντάξεις για όσους έφυγαν μετά την πρώτη Σεπτεμβρίου

Ειδικότερα για όσους η σύνταξη ξεκινά από 1/7/2015 θα χορηγείται μόνο το οργανικό ποσό και το πλήρες ποσό των κατωτάτων ορίων θα δίνεται στα 67, σύμφωνα με και με τη διάταξη που ψηφίστηκε το καλοκαίρι.
Ταυτόχρονα για όσους έχουν καταθέσει αίτηση και θεμελιώνουν δικαίωμα μετά τις 19/8 οι αποφάσεις εκδίδονται επίσης ανεπιφύλακτα με βάση τα νέα όρια ηλικίας και τις νέες διατάξεις για τις ποινές της μειωμένης κ.λπ.

Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, αν καθορίζεται έναρξη συνταξιοδότησης από 1/9/2015 και μετά το ποσό θα καθορίζεται με επιφύλαξη μέχρι να βγουν οι αναλυτικές οδηγίες του υπουργείου.

Αντίθετα, κανονικά θα γίνεται η έκδοση αποφάσεων χορήγησης προσωρινού ποσού σύνταξης, ανεξάρτητα από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης ή την ημερομηνία έναρξης χορήγησης της σύνταξης.

Ξεκαθαρίζεται επίσης πως όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη μέχρι 18/8 «γλιτώνουν» από το επιπλέον πέναλτι του 10% το οποίο επιβάλλεται στους υπόλοιπους μέχρι τη συμπλήρωση του νέου ορίου ηλικίας για πλήρη.

Η εγκύκλιος του ΙΚΑ επαναλαμβάνει τον γνωστό τρόπο με τον οποίο αυξάνονται τα όρια ηλικίας για όσους δεν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι 18/8 και διευκρινίζει -σε συνέχεια υπουργικής απόφασης- πως στα 62 οδηγούνται σταδιακά όσοι έβγαιναν με 35ετία ή χωρίς όριο ηλικίας, ενώ οι υπόλοιποι οδηγούνται στα 67.

ΚΥΣΚΟΙΠ
Στο μεταξύ χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής αποφάσισε την άμεση συγκρότηση διυπουργικής Ομάδας Εργασίας η οποία εντός του Ιανουαρίου θα καταθέσει συνολική εισήγηση για την ανακεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος. «Είμαστε η μόνη χώρα με Ταμεία χωρίς αποθεματικά», τόνισε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προωθούμενο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται διάταξη για τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας για την αξιοποίηση της ακίνητης και κινητής περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως η ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε έναν φορέα κύριας ασφάλισης δημιουργεί ισχυρό πλεονέκτημα για την αξιοποίηση της περιουσίας τους με τρόπο αποτελεσματικό.

«Ο νέος σχεδιασμός δεν θα αντιμετωπίζει το ζήτημα με αποσπασματικό τρόπο, όπως συχνά συνέβη στο παρελθόν», τονίζει η αντιπροεδρία της κυβέρνησης, «αλλά θα εφαρμόζει συνολική στρατηγική για τη βέλτιστη αξιοποίηση υφιστάμενων και την κινητοποίηση νέων πόρων, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Συστήματος μακροπρόθεσμα, στη βάση τριών αξόνων:

  • Ενοποίηση των Φορέων διαχείρισης της κινητής και ακίνητης περιουσίας.
  • Αξιοποίηση μέρους της δημόσιας περιουσίας υπέρ της Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Αναζήτηση νέων κοινωνικών πόρων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ