Στον κίνδυνο κρύβεται η ευκαιρία. Πάντοτε πριν την αυγή προηγείται το πιο βαθύ σκοτάδι…

Στον κίνδυνο κρύβεται η ευκαιρία, τονίζει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής
 
Ο δισεκατομμυριούχος George Soros είναι ο πιο διάσημος και επιτυχημένος hedge fund manager όλων των εποχών.

Στα 85 του, ο Soros έχει αποσυρθεί από τις καθημερινές εργασίες στην οικογενειακή, πλέον, εταιρεία του, προκειμένου να εστιάσει στο ίδρυμά του και τη φιλανθρωπία.

Χρησιμοποιεί την ίδια νοοτροπία που έμαθε από τις επενδύσεις και την εφαρμόζει στις φιλανθρωπίες του και το πολιτικό του έργο.

Δηλαδή, κοιτάζει στη σκοτεινή πλευρά των πραγμάτων ώστε να βρει λύσεις, είπε σε συνέντευξή του στον Gregor Peter Schmitz του γερμανικού περιοδικού WirtschaftsWoche.

Ο Soros συζήτησε για την Ευρώπη, την Κίνα και τις ΗΠΑ στη συνέντευξή του, ζωγραφίζοντας μία σκοτεινή εικόνα για το μέλλον.

Όταν ο Schmitz επέμεινε σε αυτό, ο Soros είπε ότι έμαθε στον εαυτό του να βλέπει την άσχημη πλευρά των πραγμάτων. Ορίστε ένα απόσπασμα:

«Αλλά είναι μία προκατειλημμένη άποψη και επίτηδες.Το να αναγνωρίζεις ένα πρόβλημα αποτελεί μία πρόσκληση για να κάνεις κάτι για αυτό.

Αυτό είναι το κύριο μάθημα που έμαθα από τις αρχικές εμπειρίες της ζωής μου, το 1944, όταν οι Ναζί είχαν καταλάβει την Ουγγαρία.

Ίσως δεν είχα καταφέρει να επιβιώσω, εάν ο πατέρας μου δεν είχε εξασφαλίσει ψευδείς ταυτότητες για την οικογένειά μας, όπως και για πολλούς άλλους.

Με δίδαξε ότι είναι πολύ καλύτερο να αντιμετωπίζεις τη σκληρή πραγματικότητα από ότι να κλείνεις τα μάτια σου σε αυτό που συμβαίνει.

Από τη στιγμή που γνωρίζεις τους κινδύνους, οι πιθανότητες επιβίωσής σου είναι πολύ καλύτερες εάν παίρνεις κάποιο ρίσκο από ότι εάν απλά ακολουθείς το πλήθος.

Για αυτό έμαθα να κοιτάζω στη σκοτεινή πλευρά. Αυτή η τακτική έχει βοηθήσει πολύ στις χρηματαγορές και με οδηγεί τώρα στην πολιτική μου φιλανθρωπία.

Όσο μπορώ να βρίσκω μία στρατηγική που κερδίζει, όσο δύσκολη και να είναι, δεν τα παρατάω. Στον κίνδυνο κρύβεται η ευκαιρία. Πάντοτε πριν την αυγή προηγείται το πιο βαθύ σκοτάδι.