Στου κουφού την πόρτα…

Την ώρα που η… «σφαγή των μετοχών» στο ΧΑ συνεχίζεται, ένα πραγματικό μακελειό, την ίδια στιγμή, Έλληνες θεσμικοί επενδυτές κυρίως και λιγότερο εγχώριοι ιδιώτες, πυροβολούν ανενδοίαστα, ρευστοποιώντας όσο-όσο, ό,τι έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Χωρίς, να λαμβάνουν υπόψη τους ούτε τα στοιχειώδη της επενδυτικής συμπεριφοράς…

Τα γεγονότα αυτά, είναι προφανές ότι προδίδουν -για μία ακόμα φορά- την έλλειψη επενδυτικής παιδείας, γεγονός που έχει φυσικά τις ρίζες του πολύ πίσω, στην εποχή της… διάδοσης της μετοχικής ιδέας (καταστροφικής, όπως αποδείχθηκε, για χιλιάδες οικογένειες), με τις πληρωμένες περιοδείες σε όλη την Ελλάδα – οι παλαιότεροι από εσάς σαφώς και τη θυμάστε.

Ενώ, λοιπόν, οι μετοχές καθίστανται κάθε μέρα και φθηνότερες από φθηνές, τα χαρτοφυλάκια μας (μέσα…) ρευστοποιούν αδιακρίτως, αγνοώντας προκλητικά και μη αξιολογώντας ούτε τις προοπτικές ούτε τα θεμελιώδη κάθε εισηγμένης εταιρείας.

Πρόκειται για παγκόσμια στρέβλωση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία!

Και ιδού γιατί: Το Νο1 επενδυτικό εργαλείο που λαμβάνουν υπόψη τους οι ξένοι διαχειριστές, είναι η απόδοση των ελεύθερων ταμειακών ροών, δηλαδή πόσα μετρητά παράγει η εταιρεία (ήτοι, οι λειτουργικές ταμειακές ροές, μείον οι αγορές ενσώματων παγίων και το νούμερο που προκύπτει, το διαιρούμε με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας).

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, υπάρχουν πολλές εισηγμένες (με στοιχεία εννεαμήνου 2015), με απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών, πάνω από 10%, στοιχείο ιδιαίτερα ελκυστικό για διαχειριστές και αναλυτές, ενώ υπάρχει και μία με απόδοση στο 100%!!!

Πρόκειται για παγκόσμιο αρνητικό φαινόμενο, που δείχνει πόσο απαξιωμένη είναι η αγορά μας από τους συντελεστές της, με πρώτους υποτιμητές της τους εγχώριους θεσμικούς μας. Το γεγονός, σαφώς επιδέχεται πολλών ερμηνειών, αλλά δεν μπορεί βεβαίως να αγνοηθεί το – κατά την άποψή μου σημαντικότερο – δηλαδή, η έλλειψη επενδυτικής παιδείας, ακόμα και σήμερα, μετά από τόσα παθήματα και απώλειες τεράστιων περιουσιών και πλούτου ουσιαστικά, που έγινε «καπνός», από το τέλος του περιβόητου πλέον 1999 και εντεύθεν.

Το ποιες είναι αυτές οι εταιρείες, με τις ελκυστικότατες αποδόσεις ελεύθερων ταμειακών ροών, σας τις έχω πει ήδη… Αν ανατρέξετε σε παλαιότερα δημοσιεύματα, θα τις βρείτε εύκολα.

———————————————————-

Αυτά (και) για σήμερα,

Καλημέρα σας,

(ο… έχων ώτα)

ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ

————————————

YΓ: Από τους καλούς φίλους μας ο ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ.