Στο έλεος του προσφυγικού η χώρα – Εγκλωβίζονται 150.000 άνθρωποι

Με την ξεκάθαρη ομολογία του Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις ημέρες που θα ακολουθήσουν, οδεύει η Ελλάδα στο αβέβαιο μέλλον που επιφυλάσσει η προσφυγική κρίση.

Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι πλέον εκτός ελέγχου, με περισσότερους από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένους, με σοβαρές ελλείψεις φαγητού και φαρμάκων, παιδιά άρρωστα και πεινασμένα, ανθρώπινα σώματα το ένα πάνω στο άλλο στον υπάιθριο καταυλισμό. Τα σύνορα άνοιξαν την Τετάρτη μόνο για 170 πρόσφυγες, την ώρα που στην περιοχή καταφθάνουν πούλμαν με νέους πρόσφυγες που ελπίζουν κάποτε να περάσουν τα σύνορα για να φτάσουν στη Γερμανία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, μετά τη συνάντηση που είχε με δημάρχους και περιφερειάρχες, τόνισε ότι η χώρα από τράνζιτ μετατρέπεται σε χώρα εγκατάστασης, ενώ ξεκαθάρισε ότι τα κλειστά σύνορα στη Ειδομένη είναι η νέα πραγματικότητα και θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να λειτουργήσουν με αυτό το δεδομένο για το επόμενο διάστημα. Δυσοίωνες ήταν οι προβλέψεις του και για την εξέλιξη της προσφυγικής κρίσης, λέγοντας ότι το προσφυγικό θα είναι μέρος της ζωής μας για τα επόμενα 2 – 3 χρόνια.

Ο αριθμός των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα παραμένι αδιευκρίνιστος, καθώς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι ροές από τα τουρκικά παράλια. Το ΝΑΤΟ φαίνεται ότι δεν έχει κανένα ρόλο στο Αιγαίο, καθώς η επιχείρηση δεν έχει τεθεί όπως αποδεικνύεται σε εφαρμογή. Πρόκειται για μια από τις βιαιότερες ανθρωπιστικές κρίσεις που έχει βιώσει η χώρα μας, η οποία υπολογίζει να δεχθεί προς εγκατάσταση περίπου 150.000 ανθρώπους.