20.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στο “πράσινο” το Χ.Α., στο “κόκκινο” ο τζίρος…

Έως το τέλος κατάφερε να κρατήσει το θετικό του πρόσημο το Χρηματιστήριο Αθηνών, ξεκινώντας το Φεβρουάριο με κέρδη, μέσω όμως μιας συνεδρίασης με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και επιφυλακτικές κινήσεις, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, στις περισσότερες μετοχές του ταμπλό. Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

capital.gr

 

Στο "πράσινο" το Χ.Α., στο "κόκκινο" ο τζίρος

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,78% στις 557,16 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και το +1,06% (558,71 μονάδες). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα μόλις 35,64 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος ανήλθε στα 49,1 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων μόνο τα 328 χιλ. τεμάχια διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,04%, στις 154,99 μονάδες, ενώ στο -0,40% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 676,36 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,74% στις 42,08 μονάδες.

Για ακόμη μία φορά η αγορά ξεκαθάρισε την κίνησή της στο δεύτερο “μισό” της συνεδρίασης, μετά από μία “περιπλάνηση” μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου στις πρώτες ώρες. Ωστόσο, η σημερινή άνοδος ήρθε μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, στοιχείο που επιβεβαιώνει την αρχική εκτίμηση ότι το Χ.Α. θα παραμείνει σε στάση αναμονής εως ότου υπάρξουν εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Έτσι, όσο έχουμε ανοιχτά τα εσωτερικά μέτωπα η αγορά θα “τρέχει” με χαμηλές ταχύτητες και όγκους συναλλαγών, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολη και “ρηχή” την ανάκτηση των 560 μονάδων, ενώ για την αλλαγή της μεσο-μακροπρόθεσμης τάσης τα τεχνικά χαρακτηριστικά θα πρέπει να συνοδευτούν και από εξελίξεις – κλειδί για την πορεία της οικονομίας.

Οι 560 μονάδες θεωρούνται σημείο “κλειδί”, που θα βοηθήσει την αγορά να αποφανθεί αν η τρέχουσα ανοδική κίνηση (των τελευταίων 11 συνεδριάσεων) εντάσσεται στις εφήμερες αντιδράσεις μιας καθοδικής αγοράς ή εάν πρόκειται για μια κίνηση με προοπτικές για υψηλότερα επίπεδα.

Μέχρι στιγμής πάντως, και σύμφωνα με τα σχόλια των αναλυτών στο Capital.gr, οι επόμενες ημέρες, ίσως και εβδομάδες, δεν θα είναι ήπιες για την εγχώρια αγορά. Ο Φεβρουάριος προβλέπεται να είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας με μεγαλύτερες εντάσεις στο κοινωνικό μέτωπο και κορύφωση της αβεβαιότητας σε πολιτικό επίπεδο εξαιτίας κυρίως του ασφαλιστικού νομοσχεδίου αλλά και της τροπής που έχουν λάβει τα θέματα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.

Βέβαια, η κυβέρνηση φαίνεται να είναι πεπεισμένη ότι πρέπει να προχωρήσει, αν και έχει μπροστά της το έντονο κύμα των κοινωνικών αντιδράσεων. Γι’ αυτό το λόγο, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, η αγορά πιθανόν να κινηθεί προς την προεξόφληση μιας θετικής έκβασης σχετικά με την αξιολόγηση περίπου την χρονική στιγμή που θα έρθει στη βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδόν το ήμισυ του ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης κράτησε επιφυλακτική στάση, με μικρές εξαιρέσεις, όπως η Ελλάκτωρ, η ΜΕΤΚΑ και η Motor Oil, οι οποίες κατέγραψαν κέρδη 5,08%, 4,60% και 4,34% αντίστοιχα. Μάλιστα, η ΜΕΤΚΑ δέχτηκε σήμερα και αύξηση της τιμής στόχου στα 10,50 ευρώ από την NBG Secutrities, η οποία τόνισε ότι διαπραγματεύεται με σημαντικό discount σε σχέση με τον ευρωπαϊκό κλάδο.

Έντονα ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές της Λάμδα (+3,97%) και της ΓΕΚ Τέρνα (+2,94%), αλλά με όγκους πέριξ των 50 χιλ. τεμαχίων, ενώ η Μυτιληναίος έκλεισε με κέρδη 2,19%, με επίσης διψήφιες χιλιάδες τεμαχίων να διακινούνται. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Εθνική, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Folli Follie και Πειραιώς, με την τελευταία όμως να ανακάμπτει από το -2,76% των πρώτων ωρών της συνεδρίασης.

Θετικές κατάφεραν να κλείσουν και οι μετοχές των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Τιτάν, παρά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις, ενώ η Alpha Bank “έμεινε” στα επίπεδα των 1,83 ευρώ, στο κλείσιμο δηλαδή και της Παρασκευής απορροφώντας μεν την προσφορά που υπήρξε, αλλά μην μπορώντας να διατηρήσει το ενδοσυνεδριακό +1,64% που κατέγραψε.

Στον αντίποδα, η Βιοχάλκο έκλεισε με απώλειες 2,84%, η ΕΥΔΑΠ στο -2,80%, ενώ και η Aegean έκλεισε πτωτικά κατά 1,88% χωρίς να καταφέρει ούτε στιγμή να δει το “πράσινο” στη σημερινή συνεδρίαση. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Jumbo και ΟΛΠ, με τον τελευταίο να διακινηθεί μόλις 4,2 χιλ. τεμάχια, στα επίπεδα των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων.

Στον Mid Cap, η μετοχή του Υγεία συνέχισε τα ημερήσια “σκαμπανευάσματά” της, καταγράφοντας σήμερα απώλειες 6,36%, ενώ ο ΟΛΠ έχασε 4,71%, η Frigoglass έκλεισε με πτώση 3,11 και τα Πλαστικά Θράκης στο _2,92%. Άνω του 7% ήταν τα κέρδη στα Ελληνικά Καλώδια, στο +4,18% η Σωληνουργεία Κορίνθου, στο +3,17% η MLS και στο 1,41% η MIG.