Συγκλονίζουν τα στοιχεία της τραγωδίας : Το μοιραίο ελικόπτερο προσέκρουσε σε λόφο

Συγκλονίζουν τα στοιχεία, όσο περνά η ώρα, για την συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν τρεις αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού.

Το ελικόπτερο φαίνεται πως προσέκρουσε σε λόφο. Σε βαθύ πένθος οι ένοπλες δυνάμεις.

Ενώ είναι σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό και του τρίτου μέλους του πληρώματος που επέβαινε  στο ελικόπτερο 212, συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες για την πτώση του ελικοπτέρου.

Όπως αναφέρουν ανώτατοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού το ελικόπτερο φαίνεται πως τελικά προσέκρουσε σε λόφο της νησίδας Κίναρος. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως οι λόγοι που προσέκρουσε το ελικόπτερο στον λόφο μένουν νααποσαφηνισθούν, αν δηλαδή υπήρξε ενδεχομένως κάποιο απότομο καθοδικό ρεύμα, αν υπήρξε λάθος χειρισμός, ή κάποιο άλλοσφάλμα του κινητήρα ή αν οι εντολές που είχε ήταν να πετάξει σε χαμηλότερο ύψος από ότι επιτρεπόταν, βάση της γεωγραφίας της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως ανέφερε και ο Α/ΓΕΕΘΑ το τελευταίο στίγμα του ελικοπτέρου ήταν στα 390 πόδια (118 μέτρα) όταν το υψηλότερο σημείο στη νήσο Κίναρο είναι πάνω από 200μέτρα, ενώ στο σημείο της συντριβής μεταβαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης  Βίτσας με τον αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη.

 Το χρονικό της πτήσης

Το ελικόπτερο AB-212 του Πολεμικού Ναυτικού, είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, στο πλαίσιο της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16, για την εκτέλεση τακτικού παίγνιου, όταν στις 2:45 τα ξημερώματα χάθηκε η επαφή με τα ραντάρ. Στο ελικόπτερο επέβαιναν δυο υποπλοίαρχοι, ο κυβερνήτης Αναστάσιος Τουλίτσης, ο συγκυβερνήτης Κων/νος Πανανάς και ο ανθυπασπιστής Ελευθέριος  Ευαγγέλου.

Αμέσως όλα τα σώματα τέθηκαν σε επιφυλακή.  Στις έρευνες συμμετείχαν από το πρώτο λεπτό  ομάδα των υποβρυχίων καταστροφών, η 1η Μοίρα της ειδικής δύναμης της Πολεμικής Αεροπορίας (ΜΕΕΔ), τμήμα αλεξιπτωτιστών του Στρατού Ξηράς και τμήμα της ΕΜΑΚ

-4:40 τα ξημερώματα: Εντοπίσθηκε θερμικό ίχνος του ελικοπτέρου, από τις θερμικές κάμερες των ελικοπτέρων Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού και του Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, ΒΔ της νήσου Κινάρου.

-7:01 το πρωί εντοπίσθηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου, με τον Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη να σημειώνει ότι “δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από το ελικόπτερο πριν από την εξαφάνισή του από τα ραντάρ για τυχόν πρόβλημα. Δεν ακούστηκε τίποτε”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι έρευνες

Σε βάθος 50 έως 100 μέτρων στη θάλασσα και την ξηρά, βορειοδυτικά της Κινάρου, συνεχίζονται οι έρευνες των ειδικών τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων για τον εντοπισμό των αγνοουμένων χειριστών και των υπολοίπων συντριμμιών του ελικοπτέρου ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο κατέπεσε και συνετρίβη στην περιοχή.

Επίσης, στις έρευνες συμμετέχουν οι φρεγάτες ΥΔΡΑ, ΣΠΕΤΣΑΙ, ΕΛΛΗ, ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, ΑΔΡΙΑΣ, τα οργανικά ελικόπτερα ΣΙΚΟΡΣΚΙ της φρεγάτας ΣΠΕΤΣΑΙ και ΑΒ-212 της φρεγάτας ΑΔΡΙΑΣ και δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία έχουν απογειωθεί από τη Χίο και τη Ρόδο.

Όπως έγινε γνωστό, ο κυβερνήτης, υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης γεννήθηκε το 1979, είναι έγγαμος και έχει περισσότερες από 1.300 ώρες πτήσης στα ελικόπτερα. Ο συγκυβερνήτης, υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς γεννήθηκε το 1982, είναι έγγαμος με παιδιά και ο ναυτίλος ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου γεννήθηκε το 1980 και επίσης έχει παιδιά.

Τουρκική πρόκληση 

Σημειώνεται πως πριν καλά καλά η Ελλάδα προλάβει να εντοπίσει τα συντρίμμια του ελικοπτέρου, που κατέπεσε στη νήσο Κίναρο, η Τουρκία προκαλεί απαγορεύοντας την προσέγγιση των σωστικών συνεργείων στην θαλάσσια περιοχή της συντριβής του ελικοπτέρου.