Συμφωνία προεξοφλεί η αγορά ομολόγων

Ενώ οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν την εντύπωση ότι υπάρχει αγεφύρωτη διάσταση απόψεων με τους δανειστές για το ασφαλιστικό και ότι οι διαπραγματεύσεις οδηγούνται σε εμπλοκή, οι αγορές προβλέπουν θετική έκβαση.

Μεταστροφή κλίματος, μεγάλη άνοδος τιμών – Πτώση των αποδόσεων των βραχυχρόνιων τίτλων

Η αγορά ελληνικών ομολόγων έσπευσε μάλιστα σήμερα να προεξοφλήσει επίτευξη συμφωνίας και ταχεία ολοκλήρωση της αξολόγησης, που θα τερματίσει την αβεβαιότητα: Σε μιά ξαφνική μεταστροφή κλίματος – που οφείλεται προφανώς σε “εσωτερική” πληροφόρηση από τους Θεσμούς – οι τιμές των ελληνικών κρατικών χρεογράφων ανέκαμψαν θεαματικά τις τελευταίες ώρες των συναλλαγών και οι αποδόσεις τους υποχώρησαν αντιστοίχως.

Οι προσδοκίες αποτυπώνονται ιδιαίτερα στην πορεία των βραχυχρόνιας διάρκειας τίτλων, οι οποίο πιέζονται περισσότερο και καταγράφουν υψηλές αποδόσεις όταν επικρατεί αβεβαιότητα για τα δημοσιονομικά και την τύχη του χρέους.

Αντανακλώντας την βελτίωση του κλίματος και τις αισιόδοξες προβλέψεις για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, η τιμή του διετούς ομολόγουσημείωσε εντυπωσιακό άλμα μετά τις 15:00 ώρα Ελλάδος, φθάνοντας στο 90% της ονομαστικής του αξίας.  Αντίστοιχα η απόδοση του υποχώρησε  μέσα σε λίγη ώρα κατά 86(!) μονάδες βάσης, πέφτοντας από 11,75%  στο 10,89%.

Κατά 8 μονάδες βάσης υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς, που διαμορφώθηκε σε 9,46% ενώ κατά τη διάρκεια των συναλλαγών πήγε μέχρι 9,40%.

Η ανάκαμψη των ελληνικών χρεογράφων αποκτά ιδιαίτερη σημασία επειδή σημειώνεται κόντρα στην τάση της αγοράς ευρωπαϊκών ομολόγων. Επισημαίνεται ότι σήμερα τα γερμανικά κρατικά χρεόγραφα κατέγραψαν μικρές απώλεις. Πέραν των ελληνικών, ενισχύθηκαν οριακά τα πορτογαλικά και τα ισπανικά – ένδειξη ότι οι αγορές δεν ανησυχούν για την ανάληψη της εξουσίας από τους σοσιαλιστές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωναν τα ρωσικά ομόλογα, λόγω των εκτιμήσεων ότι θα ενισχυθεί  το ρούβλι έναντι ευρώ και δολαρίου.

http://www.sofokleousin.gr/