Συνέντευξη στην κυριακάτικη έκδοση της Bild- Αυστριακός ΥΠΕΞ: Τα Σκόπια κάνουν το δύσκολο έργο που δεν μπορεί να κάνει η Ελλάδα

Η Αυστρία ζητά το κλείσιμο και της «μεσογειακής οδού» – Το σύνορα θα ανοίξουν όταν σταματήσουν να έρχονται πρόσφυγες

Αυστηρότερο έλεγχο των ευρωπαϊκών συνόρων με το κλείσιμο, μετά της λεγόμενης βαλκανικής οδού, και αυτής της μεσογειακής, μέσω δηλαδή της Αλβανίας και της Ιταλίας, επιθυμεί η Αυστρία. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεμπάστιαν Κουρτζ, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag, δήλωσε πως τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά για όσο χρονικό διάστημα παρατηρούνται μαζικές προσφυγικές ροές και θα ανοίξουν όταν αυτές σταματήσουν.

«Το δουλεμπόριο δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί πλήρως, συνεπώς πρέπει να διασφαλίσουμε πως ότι κάνουμε τώρα στην βαλκανική οδό, να το κάνουμε και στην Ιταλία και στη μεσογειακή οδό, ώστε να μην υπάρχει τρόπος για να φθάσει κανείς την κεντρική Ευρώπη».

Ο κ. Κουρτζ αναφέρθηκε ακόμα και στην βοήθεια που παρέχει η Αυστρία στα Σκόπια, με προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό για τον έλεγχο των συνόρων. «Τα Σκόπια έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο να σταματήσουν τις ροές, εφόσον δεν το κάνει η Ελλάδα. Τα Σκόπια χρειάζονται τη βοήθειά μας με προσωπικό και εξοπλισμό».