«Συναγερμός» στη ΝΔ από το «παρών» Σαμαρά – «Μπλόκο» στήνει ο Μητσοτάκης

Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να στήριξε – όπως συνομολογούν όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματά – τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, ωστόσο φαίνεται πως δεν είναι διατεθειμένος να δώσει και λευκή επιταγή στον νέο πρόεδρο για το σύνολο των επιλογών του.

Άλλωστε, το “παρών” του τέως πρωθυπουργού, όπως αυτό διατυπώθηκε μέσω της συνέντευξης του στην “Καθημερινή της Κυριακής” και η αποστροφή του ότι πρέπει να «ολοκληρωθεί το έργο που άρχισε το 2012», προεξοφλούν ότι αναμένει όχι μόνο την πλήρη και σαφή υποστήριξη του έργου των κυβερνήσεων του, άλλα και συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που θα δίνουν και το στίγμα της “συνέχειας”…

Είναι προφανές, ότι ο κ. Μητσοτάκης καλείται να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί και κυρίως, να προλάβει τυχόν ρήγμα στο εσωτερικό του κόμματος του, αφού πάντα εγκυμονεί ο κίνδυνος να επαναπαυθεί στις δάφνες των τελευταίων δημοσκοπικών ευρημάτων που τον φέρνουν μπροστά στην πρόθεση ψήφου από τον ΣΥΡΙΖΑ και να αγνοήσει τα σαφή μηνύματα που στέλνονται στο εσωτερικό της ΝΔ.

Η πραγματικότητα πάντως δείχνει – για την ώρα – ότι η νέα ηγεσία φαίνεται να λαμβάνει υπόψιν της όλες τις “γαλάζιες συνιστώσες” και πέρα από την οποία αυτοκριτική για τα λάθη του παρελθόντος, επιλέγει να υιοθετήσει στις προτάσεις της και κομμάτια της προηγούμενης διακυβέρνησης από τον Αντώνη Σαμαρά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα της φορολόγησης των αγροτών, οποί στην πρόταση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι το 13% είναι επαρκές και προβλέπεται ήδη μαζί με τα βιβλία εσόδων – εξόδων που εισήγαγε η ΝΔ, ενώ φαίνεται να επαναφέρει στο τραπέζι κομμάτι της λύσης που είχε ξεκινήσει επί κυβέρνησης Σαμαρά, ότι δηλαδή, η ΝΔ θα αποδεχόταν αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης στα επίπεδα των αυτοαπασχολούμενων, 26% συν προκαταβολή, μόνον για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Και μπορεί ο πρόεδρος της ΝΔ να μην επιλέγει να ανεβεί στα τρακτέρ των αγροτών για να κερδίσει πολιτικούς πόντους έναντι της πολιτικής της κυβέρνησης, καλείται ωστόσο να φτιάξει το δικό του “μπλόκο” – όπως του συστήνουν οι συνεργάτες του – σε όσους έστω και δειλά διακινούν σενάρια έμμεσης επιστροφής του Αντώνη Σαμαρά, πατώντας πάνω στην συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού ο οποίος όχι μόνο δεν μίλησε για αποχώρηση του, αλλά δεν απέκλεισε και την …επιστροφή του!

Η επίμαχη αναφορά του μάλιστα ήδη έγινε αντικείμενο ποικίλλων ερμηνειών και μεταφράσεων: “Έχω τη μεγάλη αγωνία να ολοκληρωθεί το έργο που ξεκινήσαμε τότε. Και δεν θα εγκαταλείψω στη μέση αυτή την προσπάθεια. Θα βοηθήσω να ολοκληρωθεί. Με όποιον τρόπο χρειαστεί”.

Και καταλήγει με νόημα: “Εγώ έκανα το χρέος μου, τώρα πια αναγνωρίζεται η προσφορά μου, συνεπώς πηγαίνω σπίτι μου. Δεν έχω αυτό το δικαίωμα. Μόνο όταν επανέλθει και σταθεροποιηθεί η χώρα στην τροχιά που την είχαμε βάλει, θα θεωρήσω ότι έχω κάνει το χρέος μου”.

huffingtonpost.gr