Σχέδιο σοκ για εκατομμύρια χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο

 

(Φωτ.: Στο τραπέζι των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών, εκτός από τις άλλες «τερατογενέσεις» φόρων, ήρθε χθες να προστεθεί ακόμη μια που αφορά τη μείωση, ακόμη και την κατάργηση, της έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που έχουν μέχρι σήμερα οι μισθωτοί και συνταξιούχοι και ευνοεί κυρίως τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.)

Σχέδιο σοκ για εκατομμύρια χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο, στην αγωνιώδη του προσπάθεια να καλύψει «τρύπες» και κενά, ετοιμάζεται να βάλει «μαχαίρι» ακόμη και στην έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται πλέον σε απόγνωση, αφού στο αδιέξοδο του Ασφαλιστικού, που προκαλεί η αδυναμία εξοικονόμησης των 1,8 δισ. ευρώ φέτος και η οποία φέρνει πιο κοντά την οριζόντια μείωση των συντάξεων παλαιών και νέων –κύριων και επικουρικών– κατά 17%, έρχονται να προστεθούν και οι νέες απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι του Μνημονίου ΙΙΙ και τα πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% το 2018).

Σπασμωδικές κινήσεις παραμονής στην εξουσία

Αποτέλεσμα δε του πανικού είναι οι σπασμωδικές κινήσεις, εισηγήσεις και προτάσεις χωρίς επεξεργασία και σχέδιο, αλλά με μόνο στόχο να βγουν επιτέλους τα νούμερα για να γυρίσει το κουαρτέτο, προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι οι συζητήσεις με την ελπίδα της σύντομης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, στην οποία «ποντάρουν» τη σωτηρία της η συγκυβέρνηση.

Έτσι, στο τραπέζι των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών, εκτός από τις άλλες «τερατογενέσεις» φόρων, ήρθε χθες να προστεθεί ακόμη μια που αφορά τη μείωση, ακόμη και την κατάργηση, της έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που έχουν μέχρι σήμερα οι μισθωτοί και συνταξιούχοι και ευνοεί κυρίως τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη έκπτωση των 2.100 ευρώ χορηγείται ολόκληρη στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ και αποκλιμακώνεται σταδιακά για μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα από 21.001 έως 42.000 ευρώ.

Επιπτώσεις

Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι στην περίπτωση που η έκπτωση μειωθεί, ή ακόμη χειρότερα εάν καταργηθεί πλήρως, θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις ακόμη και στα χαμηλά εισοδήματα, καθώς θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο των 9.545 ευρώ.

Ταυτόχρονα όμως θα φέρει και νέες επιβαρύνσεις στα εισοδήματα από 21.001 έως 42.000 ευρώ, καθώς θα περιορίζεται αναλογικά και η έκπτωση φόρου και γι’ αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων.

Τι άλλο προβλέπει το σχέδιο

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών δεν εξαντλείται φυσικά μόνο στην περικοπή, ή κατάργηση, της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ, αλλά προβλέπει επίσης:

  • τη θέσπιση νέας κλίμακας με περισσότερους συντελεστές για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης η οποία θα επιβάλλεται κλιμακωτά στα εισοδήματα,
  • την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου με διαφορετικά ποσοστά (από 15% έως και 40%) δαπανών ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και
  • τη διατήρηση της αυτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων, αλλά με ίδιες κλίμακες για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι συντελεστές θα 22% για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, 32% από 25.001 έως 42.000 ευρώ, 42% από 42.001 έως τις 60.000 ευρώ και 50% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

Δεν γλιτώνουν ούτε οι ενοικιαστές

Από την άγρια φοροεπιδρομή δεν θα γλυτώσουν ούτε οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια, αφού θα αυξηθούν οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων τους στο 15% (από 11%) για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, στο 35% (από 33%) για το τμήμα από 12.000 έως 40.000 ευρώ και στο 40% ή 45% για τα υψηλότερα εισοδήματα.