Σχεδιάζουν μερική διαγραφή χρεών σε επιχειρήσεις

Διαγραφή μέρους των οφειλών προς τράπεζες, τιτλοποίηση δανείων και πώληση ομολόγων, είσοδο τραπεζών στο μετοχικό κεφάλαιο, νέο μάνατζμεντ, νομική προστασία πιστωτών για γενναίες αναδιαρθρώσεις δανείων, πώληση κόκκινων, αλλά και πράσινων δανείων, δημιουργία δευτερογενούς αγοράς δανείων , δυνατότητα δανεισμού επιχειρήσεων από εταιρείες διαχείρισης , πώληση assets και ρευστοποίηση εξασφαλίσεων συνθέτουν τη δέσμη μέτρων που προκρίνονται ώστε να βρεθεί λύση στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια που απειλούν τη βιωσιμότητα των τραπεζών, αλλά και την ελληνική οικονομία εν γένει.

Όπως αναφέρει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ημερησία» που παρουσιάζει τον 10λογο για την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τα «κόκκινα», αλλά και τα εξυπηρετούμενα που βρίσκονται όμως στα όρια της αδυναμίας εξυπηρέτησης να ισοδυναμούν με το 50% του συνόλου των δανείων, ως μόνη λύση φαίνεται μια εκ βάθρων αλλαγή του καθεστώτος που ισχύει, με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ και του «νόμου Δένδια» για τις ΜμΕ.

Η τρόικα ζητά την απελευθέρωση του συνόλου των δανείων πλην αυτών της α’ κατοικίας. Από την πλευρά τους, τράπεζες, επιχειρήσεις και ΤτΕ ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετήματα που θα επιτρέψουν να υλοποιηθούν ευέλικτες λύσεις για τα κόκκινα δάνεια, θέμα που αποτελεί και το μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης μαζί με το ασφαλιστικό.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΤτΕ είναι έτοιμος, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται η Πράξη της ΤτΕ για την αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αναδειχθεί σε βραδυφλεγή βόμβα, καθώς σύμφωνα με την εκτίμηση της Deloitte, από το 2007 που ισοδυναμούσαν με το μόλις 4,5% του συνόλου των δανείων, το 2016 έφτασαν να αντιστοιχούν στο 45%.

Σημειώνεται ότι τόσο η Deloitte, όσο και η ΕΚΤ έχουν κρούσει «καμπανάκι» για δραματική αύξηση των μη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τις τράπεζες, γεγονός που μπορεί να οδηγούσε ακόμα και σε ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίας της εφημερίδας , η νέα αγορά αναμένεται να είναι έτοιμη από τον Ιούνιο.