Σύννομη η εκλογή Ντογιάκου

Δικαίωση της «Α», που στις 7/11/2015 είχε ασχοληθεί με το θέμα και έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα για το σύννομο της διαδικασίας είχε γράψει χαρακτηριστικά στην 1η σελίδα της ότι «Το μενού Ντογιάκος δεν σερβίρεται»

Πριν από περίπου δύο μήνες, και συγκεκριμένα την 7/11/2015 η «Α» είχε αναγράψει στην 1η σελίδα της θέμα με τίτλο «Το μενού Ντογιάκος δεν σερβίρεται».

Βεβαίως, η εφημερίδα μας δεν διεκδικεί δάφνες γνώσεων και υψηλής ερμηνείας των νόμων και διατάξεων που διέπουν την εκλογική διαδικασία για τις θέσεις των προϊσταμένων τόσο στις Εισαγγελίες όσο και στα δικαστήρια, απλά διαθέτει στοιχειώδη λογική…

Εμπεριστατωμένα, λοιπόν, αφού αξιολόγησε τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους οι συντάκτες της, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ο εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος εξελέγη απολύτως νόμιμα στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

Προφανώς, δύο μήνες αργότερα, στο ίδιο συμπέρασμα φαίνεται να κατέληξαν και οι επιθεωρητές του δικαστηρίου του Αρείου Πάγου, οι οποίοι απεφάνθησαν ότι η εκλογή Ντογιάκου ήταν απολύτως σύννομη και συνέταξαν πόρισμα το οποίο κατά νόμον απεστάλη στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλο για την αποδοχή του. Ο υπουργός ενέκρινε το πόρισμα και με εντολή του η υπόθεση της καταγγελίας σχετικά με τη διαδικασία εκλογής του Ισ. Ντογιάκου τέθηκε στο αρχείο.

Υπενθυμίζουμε ότι η έρευνα ξεκίνησε με σχετική επιστολή της προέδρου του Αρείου Πάγου κας Βασιλικής Θάνου, στις 20/8/2016 και συνοδεύτηκε με σειρά δημοσιευμάτων –πρωτοσέλιδο θέμα στο περιοδικό “Hot Doc” και σχετική επερώτηση στη Βουλή του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου.

Όπως προείπαμε, το θέμα ετέθη στο αρχείο και μοναδική παρονυχίδα στην έρευνα που διεξήχθη αποτελεί ο χαρακτηρισμός που χρησιμοποίησε ο Ισίδωρος Ντογιάκος στις εξηγήσεις που απέστειλε προς την Επιθεώρηση του Αρείου Πάγου, μέσα στις οποίες υπάρχει η φράση «εξωθεσμική παρέμβαση» σχετικά με την επιστολή-καταγγελία της κας Θάνου, καταγγελία η οποία σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του εισαγγελέα δεν ανήκε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

 

Δημοσίευμα της «Α» στις 7/11/2015

 

Το μενού «Ντογιάκος»δεν σερβίρεται…

 

«Πολύς ντόρος έχει γίνει από τις αρχές Αυγούστου μέχρι σήμερα για την εκλογή του εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

 

»Η αρχή έγινε με δημοσίευμα στο περιοδικό «Hot Dog», σύμφωνα με το οποίο η εκλογή του Ισίδωρου Ντογιάκου δεν ήταν σύννομη. Με βάση το δημοσίευμα αυτό, αλλά και ρεπορτάζ άλλων ΜΜΕ με το ίδιο περιεχόμενο, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος στις 3/8/2015, με τις υπ’ αρ. 4325/329 και 4324/358 ερωτήσεις του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο και τον τότε υπουργό Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη, ζητούσε να ερευνηθεί το σύννομον της διαδικασίας.

 

Στη συνέχεια, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου στις 20/8, με τη σειρά της απέστειλε επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης και στον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Επιθεώρησης των Δικαστηρίων, ζητώντας να διερευνηθεί η ύπαρξη τυχόν πειθαρχικών ευθυνών.

Στη συνέχεια, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος επανήλθε στο θέμα και με ερώτηση του στις 9/10/2015 ζητούσε με περισσότερες λεπτομέρειες τη διερεύνηση της διαδικασίας της εκλογής του Ισίδωρου Ντογιάκου, και την κατάθεση εγγράφων στοιχείων που αφορούν την υπόθεση αυτή.

 

Κομβική η παραίτηση Παν. Καραγιάννη

Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, το σύννομο της συμμετοχής του Ισίδωρου Ντογιάκου στην εκλογική διαδικασία εξαρτάται από το γεγονός της ένταξής του στους εκλογικούς πίνακες των ένδεκα (11) υποψηφίων εισαγγελέων για τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Κι αυτό για τους εξής λόγους:

Ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Παναγιώτης Καραγιάννης στις 20/9/2014 παραιτήθη από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, λόγω επικείμενης προαγωγής του σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το ΦΕΚ όμως της προαγωγής του εξεδόθη στις 22/12/2014. Η εκλογή δε του Ισίδωρου Ντογιάκου έγινε στις 29/11/2014.

Σύμφωνα με την άποψη των αντιθέτων για τη διαδικασία της εκλογής και βεβαίως για την εκλογή του Ισίδωρου Ντογιάκου, ο Παναγιώτης Καραγιάννης έπρεπε να συμπεριληφθεί στους πίνακες των 11 υποψηφίων εισαγγελέων για την εκλογή του προϊσταμένου, αφού μέχρι τις 22/12 ανήκε στη δύναμη της Εισαγγελίας Εφετών, με συνέπεια να μην έχει δικαίωμα εκλογής ο Ισίδωρος Ντογιάκος ως νεότερός του.

Σύμφωνα όμως με την άποψη της αναπληρώτριας Διευθύνουσας την Εισαγγελία Εφετών εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, ο Ισίδωρος Ντογιάκος νομίμως συμπεριελήφθη στον υπό εκλογή πίνακα των ένδεκα (11) εισαγγελέων, αφού ο παραιτηθείς Παναγιώτης Καραγιάννης δεν είχε δικαίωμα εκλογής, σύμφωνα με διάταξη νόμου, ακόμα κι εάν άλλαζε γνώμη και ήθελε να κατέλθει ως υποψήφιος. Οι λόγοι για τους οποίους δεν ήταν δυνατόν να θεωρηθεί εκλόγιμος ήταν:

  • 1) Λόγω παραιτήσεώς του.
  • 2) Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 4 εδ. β, σε συνδυασμό με το άρθρο 15 παρ. 6 εδ. δ του νόμου 1756/1988, που αναφέρει ότι «δεν επιτρέπεται η επανεκλογή δικαστικού στην ίδια θέση και στον ίδιο βαθμό ιεραρχίας».

Προφανώς, με βάση τα ανωτέρω η αναπληρώτρια διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Γεωργία Τσατάνη δεν συμπεριέλαβε στον εκλογικό πίνακα των Παναγιώτη Καραγιάννη και αντ’ αυτού συμπεριέλαβε τον Ισίδωρο Ντογιάκο.

 

Πειθαρχικές διώξεις και άλλα τινα…

Στο ενδεχόμενο ερώτημα εάν η Γεωργία Τσατάνη θέλησε να ευνοήσει τον Ισίδωρο Ντογιάκο, η απάντηση είναι απλή. Η Γεωργία Τσατάνη ως εκλογικός αντίπαλος για τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών του Ισίδωρου Ντογιάκου δεν θα παρανομούσε για να ευνοήσει τον συνυποψήφιό της. Ακόμη, ως εισαγγελέας καριέρας δεν θα παρανομούσε ώστε να βρεθεί αντιμέτωπη με πειθαρχικά συμβούλια και όχι μόνο.

Ένα ακόμη στοιχείο που δικαιώνει την άποψη της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη για την απόφασή της να συμπεριλάβει στους εκλογικούς πίνακες τον Ισίδωρο Ντογιάκο είναι η απουσία οποιασδήποτε ένστασης για τη συμμετοχή του από τους 81 εισαγγελείς που συγκροτούν την ολομέλεια. Και μιλάμε για εισαγγελείς που έχουν πολλές φορές στην καριέρα τους αντιμετωπίσει εκλογικές διαδικασίες.

Με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, η Επιθεώρηση των Δικαστηρίων μάλλον θα δυσκολευτεί να αποδώσει ευθύνες στη Γεωργία Τσατάνη, και βεβαίως κατ’ ακολουθίαν να αποδώσει –πράγμα απίθανο– την απόφασή της σε επηρεασμό της από τον Ισίδωρο Ντογιάκο.

Βέβαια, στην Ελλάδα που ζούμε όλα γίνονται, αλλά κάποια πράγματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη είναι δύσκολο να γίνουν…

Ακόμη, θα είναι δύσκολο να αποδοθούν ευθύνες σε ολόκληρο το ανώτερο εισαγγελικό σώμα ότι «έκλεισε» τα μάτια σε παράτυπη εκλογική διαδικασία. Κατά συνέπεια, το γεύμα ή δείπνο με μενού «Ντογιάκο» δεν σερβίρεται ή τουλάχιστον αφαιρείται από τον κατάλογο μέχρι ευρέσεως νέας συνταγής…».