Τα νέα ξενοδοχεία δίνουν ζωή στο κέντρο της Αθήνας

Τα νέα ξενοδοχεία δίνουν ζωή στο κέντρο της Αθήνας

Τα νέα ξενοδοχεία δίνουν ζωή στο κέντρο της Αθήνας
 Της Στεφανίας Σούκη

Μόλις πριν από έναν μήνα… και κάτι, στο τέλος Δεκεμβρίου, η Coco-Mat άνοιξε το νέο της boutique hotel στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή του Κολωνακίου, και τώρα βρίσκεται ήδη στον σχεδιασμό για το επόμενο εγχείρημά της σε μία από τις πιο δυνατές περιοχές του κέντρου, πολύ κοντά στην Ακρόπολη.

Η εταιρεία που έγινε γνωστή κυρίως από την επιτυχημένη της πορεία στην αγορά των ειδών κρεβατοκάμαρας δεν είναι η μοναδική. Τα σχέδια για τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας, αλλά και λίγο πιο έξω -όπως συμβαίνει στην περίπτωση των «Αστεριών» της Γλυφάδας- είναι πλέον επαναλαμβανόμενη πραγματικότητα, η οποία έρχεται να αναβαθμίσει περαιτέρω το ξενοδοχειακό δυναμικό της Αθήνας, με τα ρεκόρ επισκεψιμότητας της τελευταίας διετίας και την αύξηση κατά 22,6% των διεθνών αεροπορικών αφίξεων μόνο για το 2015. Ξεκινώντας λοιπόν από τις αφίξεις… του 2017, η Coco-Mat ήδη πραγματοποιεί αυτή την περίοδο, σύμφωνα με πληροφορίες, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό για το νέο της ξενοδοχείο στην Αθήνα σε ένα από τα ελάχιστα κενά οικόπεδα κάτω από την Ακρόπολη.

Η νέα μονάδα σχεδιάζεται εκ του μηδενός, θα είναι μεγαλύτερη από το boutique hotel του Κολωνακίου και υπολογίζεται, αν φυσικά τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής χωρίς απρόοπτα, να είναι έτοιμη προς το τέλος του 2017. Εναν χρόνο νωρίτερα, στο τέλος του 2016, θα είναι έτοιμο το «Τhe Pulse», ένα νέο εγχείρημα που θα συνδυάζει τον πολιτισμό με τη φιλοξενία για ένα από τα πλέον μινιμαλιστικά και μοντέρνα ξενοδοχεία της Αθήνας στη Μιχαήλ Βόδα, κοντά στον Σταθμό Λαρίσης. Την αναμόρφωση της πενταώροφης οικοδομής -που είχε εγκαταλειφθεί την τελευταία 30ετία έως ότου ο κ. Γιώργος Οράτης κίνησε τα νήματα ώστε να μεταμορφωθεί σε εναλλακτικό χώρο πολιτισμού και φιλοξενίας- έχει αναλάβει η αρχιτεκτονική ομάδα Workshop του Διονύση Σοτοβίκη. Το «The Pulse Residences», που βρίσκεται αυτή την περίοδο στη φάση της κατασκευής, θα περιλαμβάνει γκαλερί, 19 δωμάτια και ένα δώμα με λειτουργία loft ή μπαρ.

«Τhe Pulse»: Ενα από τα πλέον μινιμαλιστικά και μοντέρνα ξενοδοχεία, θα συνδυάζει την τέχνη με τη φιλοξενία. Στο κτίριο όπου βρίσκεται στη Μιχαήλ Βόδα, κοντά στον Σταθμό Λαρίσης, θα περιλαμβάνει γκαλερί, 19 δωμάτια και ένα δώμα με λειτουργία loft ή μπαρ

pulse-residence

 

Εξι νέα ξενοδοχεία μόνο στη Μητροπόλεως!

«Συνωστισμός» -με έξι νέες μονάδες, εκ των οποίων οι τέσσερις θα λειτουργήσουν άμεσα και οι άλλες δύο να παίρνουν πρόσφατα άδεια για αλλαγή χρήσης σε ξενοδοχείο- παρατηρείται στην οδό Μητροπόλεως.

Η μεγαλύτερη νέα προσθήκη στο ξενοδοχειακό δυναμικό της πρωτεύουσας για το 2016 αφορά την πεντάστερη μονάδα επί της οδού Μητροπόλεως στο Σύνταγμα, στο πρώην κτίριο του υπουργείου Παιδείας από τον ξενοδοχειακό όμιλο Ηλέκτρα. Η λειτουργία του νέου ξενοδοχείου, δυναμικότητας 220 δωματίων, τοποθετείται το καλοκαίρι -πιθανότατα μέσα στον Ιούνιο- και αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη επένδυση του είδους της στο κέντρο, αξίας 15 εκατ. ευρώ, για την αναμόρφωση του κτιρίου που ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος και έχει μισθωθεί για περίοδο 35 ετών με δικαίωμα παράτασης.

Επίσης, στην οδό Μητροπόλεως πολύ σύντομα θα κάνει το ντεμπούτο του το «Τhe Zillers», το νέο boutique hotel που θα «τρέξει» η ομάδα του ξενοδοχείου «Emporikon», το οποίο λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο με άκρως ικανοποιητικές πληρότητες επί της οδού Αιόλου στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. Το «The Zillers» θα λειτουργήσει στο πρώην «Μagna Grecia», ένα από τα παλιά διατηρητέα του κέντρου με ιστορία πλέον των 100 ετών, πλήρως αναμορφωμένο και ανανεωμένο, με νέα διεύθυνση.

Από τη νέα αλυσίδα ξενοδοχείων 48hotels του Γ. Μαργαρίτη, που λειτουργεί ήδη το «Ο&Β Αthens Boutique Hotel» στην περιοχή του Ψυρρή, θα λειτουργήσει επίσης πολύ σύντομα στη Μητροπόλεως, λίγα βήματα από τη Μητρόπολη Αθηνών, το νέο «ΜΕΤ 34 Αthens Hotel». Μία από τις καινοτομίες του είναι τα μεγάλα δωμάτια -περιλαμβάνει 7 δωμάτια από 37 έως 77 τ.μ.- ώστε να απευθύνεται ακόμη και σε μεγάλες οικογένειες, καλύπτοντας έτσι το κενό της έτερης μονάδας της αλυσίδας στου Ψυρρή. Το διατηρητέο έχει μισθωθεί από τον αρχικό ιδιοκτήτη και θα ανοίξει προς το τέλος Μαρτίου.
Στις νέες προσθήκες της Μητροπόλεως περιλαμβάνεται και η μετατροπή του ακινήτου του Χυτήρογλου σε ξενοδοχείο που θα λειτουργήσει, όπως όλα δείχνουν, κάτω από την ομπρέλα του ομίλου Δασκαλαντωνάκη, αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις. Πάντως, προ ημερών, με αφορμή τα 40 χρόνια του ομίλου, ο νέος γενικός διευθυντής Βασίλης Μηναδάκης προανήγγειλε ότι «ένα νέο πολυτελές ξενοδοχείο θα προστεθεί στην αλυσίδα της Grecotel, στην καρδιά της Αθήνας, κάτω από την Ακρόπολη».

Ο νέος παίκτης από την Ομογένεια

Μία από τις δυναμικές αφίξεις όχι μόνο στην αθηναϊκή αλλά και στην κρητική φιλοξενία οφείλεται στην Ομογένεια και αφορά τη Mage Hotels & Resorts, ενός Ελληνοαμερικανού επενδυτή με ξενοδοχεία στον Παναμά και την Ανατολική Ακτή στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Το νέο 4άστερο «The Athens Tiffany Hotel», δυναμικότητας 111 δωματίων -εκ των οποίων 12 σουίτες με θέα στον Λυκαβηττό- στο ακίνητο του πρώην «Fashion House», το οποίο λειτουργούσε από την Grecotel στην αρχή της οδού Πειραιώς, αναμένεται να λειτουργήσει λίγο πριν από το Πάσχα, περί τα μέσα Απριλίου. Θα λειτουργήσει ύστερα από επένδυση 3,5 εκατ. ευρώ στο κτίριο το οποίο ανήκει στο Γηροκομείο Αθηνών και ήταν κλειστό από το 2011, όταν τα «λουκέτα» στα ξενοδοχεία του κέντρου ήταν στο φόρτε τους. Το κτίριο μισθώθηκε από τη Mage Hotel & Resorts. Ακρως ενδιαφέρον είναι ότι η τελευταία, η οποία ήδη έχει τοποθετηθεί και στην Κρήτη, προχωρά ένα ακόμη βήμα στην ελληνική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη είναι σε επαφές και συζητά αυτή τη στιγμή για δύο ακόμη ξενοδοχεία στο κέντρο, εκ των οποίων μάλιστα το ένα αφορά μία -κλειστή σήμερα- 5άστερη μονάδα από τις πλέον γνωστές στην καρδιά της Αθήνας. Ενα ακόμη ακίνητο του κέντρου που συνδέεται με φορέα σχετιζόμενο με το Δημόσιο και έχει γράψει ιστορία στο ξενοδοχειακό δυναμικό της ελληνικής πρωτεύουσας είναι και αυτό του «Esperia» στη Σταδίου, το οποίο έκλεισε κι αυτό, λόγω κρίσης, το 2010. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τώρα και με δεδομένο το μεγάλο ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές για την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου, το Ταμείο Νομικών, ως ιδιοκτήτης του ακινήτου, καταβάλλει προσπάθειες ώστε να προωθηθούν από το υπουργείο Εργασίας οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν συνολικά την αξιοποίηση των ακινήτων των Ταμείων.

Σε έναν άλλον διαγωνισμό με ξενοδοχειακό ενδιαφέρον, αυτόν της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τη μίσθωση του ξενοδοχείου της, συνολικής επιφάνειας 1.500 τ.μ., επί της Βαλαωρίτου 6 στο Κολωνάκι, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μέσα στον Ιανουάριο φαίνεται ότι ήταν ένα από τα εμπόδια προκειμένου να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του Δεκεμβρίου για τη μίσθωσή του. Το ελάχιστο μηνιαίο ενοίκιο έχει οριστεί στα 13.000 ευρώ, με τις διαγωνιστικές διαδικασίες να παίρνουν αναβολές ή να ακυρώνονται συνεχώς από το περασμένο καλοκαίρι…

Τα μακροπρόθεσμα σχέδια

Αλλη μία από τις πολυσυζητημένες περιπτώσεις νέων μονάδων στο κέντρο, που φαίνεται όμως ότι έχουν αρκετό μέλλον ακόμη, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά στο «b.s.» στελέχη από την εταιρεία Athens Holidays, είναι αυτή για το διατηρητέο του ιστορικού ξενοδοχείου «Πίνδαρος» στην οδό Σοφοκλέους.

«Πίνδαρος»: Το διατηρητέο του ιστορικού ξενοδοχείου επί της οδού Σοφοκλέους. Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από τη Fresh Hotel, που ελέγχεται από τον γνωστό όμιλο αλλαντικών Υφαντής

hotelpindaros

Η επένδυση από την εταιρεία, η οποία ελέγχεται από τον γνωστό όμιλο αλλαντικών Υφαντής που λειτουργεί και το «Fresh Hotel» στην καρδιά της Αθήνας, «είναι ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο», όπως αναφέρεται σχετικά, και απαιτούνται χρονοβόρες αδειοδοτικές διαδικασίες, δεδομένου ότι πρόκειται για διατηρητέο κτίριο του κέντρου, για το οποίο «χρειάζονται ιδιαίτερες εργασίες ενίσχυσης της στατικότητας».

Αντίστοιχα, άδειες λειτουργίας ξενοδοχειακής χρήσης έχουν πάρει το τελευταίο διάστημα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου πέντε ακόμη ακίνητα, σε Ερμού, Μητροπόλεως και Φιλελλήνων. Το πρώτο αφορά σε ακίνητο επί της Ερμού 95, ιδιοκτησίας, με βάση τη σχετική άδεια, του Κ. Συνετού, ενώ επίσης επί της Ερμού (στον αριθμό 121 στη συμβολή με την Αστιγγος) μία ακόμη άδεια δόθηκε σε ακίνητο, με ιδιοκτήτη τον Γ. Κοντάκο. Στην οδό Μητροπόλεως 65, ένα ακόμη ακίνητο ιδιοκτησίας των Αφών Αναγνωστόπουλου επίσης πήρε άδεια χρήσης από την αρμόδια υπηρεσία. Επί των οδών Μητροπόλεως 27 και Πατρώου 9-11 δρομολογείται ένα ακόμη ξενοδοχείο σε διατηρητέο ακίνητο, φερόμενο ως ιδιοκτησία της εταιρείας Orange Partners ΑΕΠΕΥ, ενώ στην Πλάκα, επί της οδού Φιλελλήνων 30-32, ένα παλιό κτίριο γραφείων εξασφάλισε επίσης χρήση ξενοδοχείου.

H Dogus και η περίπτωση Παπαθεοχάρη

Στα νέα σχέδια για την ενίσχυση της παρουσίας του στον ξενοδοχειακό χάρτη της Αθήνας εντάσσονται και αυτά του τουρκικού ομίλου Dogus, ο οποίος φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο συνολικά στον ελληνικό τουρισμό με αιχμή τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης. Ο όμιλος, ο οποίος, ως γνωστόν, είναι από τους βασικούς εταίρους στο σχήμα της Jermyn Street στην οποία θα περιέλθει ο «Αστέρας» έφοσον ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες (έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 με βάση τις εκτιμήσεις του ΤΑΙΠΕΔ), έχει ήδη αγοράσει το πρώην ακίνητο της καναδικής πρεσβείας επί της Γενναδίου στο Κολωνάκι αντί 4 εκατ. ευρώ πέρυσι το φθινόπωρο μέσω της θυγατρικής του ΜΚ Μykonos Hotel Company.

Πληροφορίες του «b.s.» αναφέρουν ότι η Dogus έχει αγοράσει και όμορο ακίνητο, ιδιοκτησίας εφοπλιστικής οικογένειας. Αν και είναι πρόωρο ακόμη, φημολογείται ότι ένα από τα σενάρια που εξετάζει ο όμιλος για τα συγκεκριμένα ακίνητα είναι και η λειτουργία ξενοδοχειακής μονάδας, κάτι που όμως θα απαιτήσει σειρά εγκρίσεων, δεδομένου ότι η χρήση του κτιρίου της πρώην πρεσβείας στη Γενναδίου είναι για γραφεία. Λίγο πιο μακριά από το κέντρο της Αθήνας, ανάμεσα στα πλέον υποσχόμενα και μεγάλα projects, είναι αυτό του ομίλου Παπαθεοχάρη, το οποίο ωστόσο ήδη αντιμετωπίζει αντιδράσεις από τοπικούς φορείς, για τη δημιουργία 5άστερου σύνθετου τουριστικού καταλύματος δυναμικότητας 400 κλινών, στα «Αστέρια» Γλυφάδας. Ηδη κάτοικοι της περιοχής, την ίδια στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο Δήμος Γλυφάδας ενέκρινε τους όρους δόμησης για το έργο, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας χαρακτηρίζοντας παράνομη την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για το έργο…