ΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΟΣ- Στο ελληνικό πρωτάθλημα σούπερ σταρ είναι οι… διαιτητές

ΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΟΣ

Στο ελληνικό πρωτάθλημα σούπερ σταρ είναι οι… διαιτητές

Κωνσταντινέας, Γιάχος και εσχάτως Καλογερόπουλος. Η Βίβλος του ελληνικού ποδοσφαίρου τα τελευταία είκοσι χρόνια είναι γραμμένη από τους ανθρώπους με τα μαύρα, που εσχάτως φοράνε και χρωματιστά: τους διαιτητές.

Η διαιτησία στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ ήταν η μοναδική και ίσως (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) η τελευταία έκπληξη στο πρωτάθλημα που διανύουμε. Εκτός αν καταφέρει ο ΠΑΟΚ να μείνει εκτός των πλέι οφ. Ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση, όμως, δεν υπάρχει θέμα, αφού ο Πανιώνιος δεν έχει άδεια. Μιλάμε για ένα πρωτάθλημα που όλα ήταν γνωστά εκ των προτέρων:

• Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός, πριν καν αρχίσει.

• Οι δύο που θα υποβιβαστούν (Καλλονή – Πανθρακικός) από πολύ νωρίς και πριν τελειώσει ο πρώτος γύρος.

• Η τετράδα των πλέι οφ, επίσης από πολύ νωρίς, όταν πήρε την κατρακύλα ο Ατρόμητος.

Ενα πρωτάθλημα που όλοι μιλάνε για όλα τα άλλα και κανείς για ποδόσφαιρο: Παράγοντες, προπονητές, ποδοσφαιριστές, δημοσιογράφοι, κόσμος. Ποιος είναι ο σούπερ σταρ της σεζόν; Ποιος ήταν ο καλύτερος από τις τοπ μεταγραφές που έκαναν οι τέσσερις μεγάλοι; Ο σούπερ σταρ Μικαέλ Εσιέν; Ο βομβαρδιστής που σκίζει τα δίχτυα, Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ; Ο πρωταθλητής Ευρώπης με την Ιντερ, Εστέμπαν Καμπιάσο; ‘Η μήπως ο νάνος και κατά κόσμον Μπουονανότε;

Και οι τέσσερις μαζί έναν Μπάμπη Καλογερόπουλο δεν κάνουν (όπως το 2013 πρωταγωνιστής ήταν ο Γιάχος, που δεν είδε το χέρι του Μανιάτη στον τελικό Κυπέλλου). Αυτήν τη φορά είναι ο Καλογερόπουλος, που είδε ένα φάουλ κι ένα πέναλτι κι άφησε τον Ολυμπιακό με εννιά. Ο διαιτητής που γύρισε την κουβέντα ανάποδα: Αντί να φωνάζουν οι άλλοι για τη διαιτησία, φωνάζει ο Σάββας. Να είναι η ΑΕΚ, αυτήν τη φορά, που βρίσκει σχεδόν άριστο τον διαιτητή και ο Ολυμπιακός που διαμαρτύρεται.

Αλλού μιλάνε και για μπάλα
Θα πει κάποιος, παντού γίνεται συζήτηση και φασαρία για τη διαιτησία: στην Ισπανία, στην Αγγλία. Παντού, όμως, υπάρχει ταυτόχρονα και το ποδόσφαιρο. Και όχι μόνο σ’ αυτές τις μεγάλες από κάθε πλευρά χώρες, αλλά και σε χώρες όπου το ποδόσφαιρο είναι αναλογικά ιδίου επιπέδου με την Ελλάδα. Εδώ, η συζήτηση έχει να κάνει με τη διαιτησία και μόνο. Και όλοι να έχουν μπει στο κόλπο: Ο Παναθηναϊκός κέρδισε 3-0 στα Γιάννενα, αλλά ο Στραματσόνι πήγε στο καμαράκι των διαιτητών. Στον ΠΑΟΚ έχουν ξεχάσει πότε έχουν κερδίσει για τελευταία φορά, αλλά ο Ιβάν Λέκο, ο βοηθός του Τούντορ, μετά την μπούφλα από τον Ηρακλή μέσα στην Τούμπα, μίλησε για το γκολ του Μυστακίδη που ακυρώθηκε.

Η μόλυνση επεκτάθηκε
Να το ξαναπούμε για μία ακόμα φορά: Η διαιτησία είναι το Νο1 θέμα στην ατζέντα όλων. Η μόλυνση έχει επεκταθεί κάθετα και οριζόντια. Δεν είναι μόνο οι παράγοντες που ψάχνονται. Οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές που βρίσκουν δικαιολογία. Οι δημοσιογράφοι και οι οπαδοί που βρίσκουν θέμα για συζήτηση, υψηλή ανάλυση και αντιδικία. Ειλικρινά, δεν γνωρίζω αν υπάρχει σε άλλη χώρα Παναγιώτης Βαρούχας. Ο κάτοχος της απόλυτης αλήθειας, που πρέπει κάθε φορά να δίνει τα φώτα του για να μάθει ο κόσμος περί τίνος πρόκειται.

Η μεγάλη νίκη των οπαδών της Λίβερπουλ
ΟΙ Αγγλοι οπαδοί δεν είναι και τα καλύτερα παιδιά. Πίνουνε, μεθάνε, κάνουνε φασαρίες. Στα εκτός έδρας παιχνίδια. Και ειδικά του Κυπέλλου που παίρνουν περισσότερα εισιτήρια. Παρά ταύτα, όμως, έχουν αρχές. Οπως στην περίπτωση των οπαδών της Λίβερπουλ που ξεσηκώθηκαν στην ανακοίνωση της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων.

Μιλάμε για μια ομάδα με 18 πρωταθλήματα, 7 Κύπελλα, πέντε Κύπελλα Ευρώπης και τρία Γιουρόπα, που έχει να πάρει πρωτάθλημα από το 1990. Κι όμως κανείς δεν φωνάζει «πούλα» στα αφεντικά. Κανείς δεν διοργανώνει λαϊκά δικαστήρια. Και τούτο γιατί δεν είναι οπαδοί, αλλά supporters (υποστηρικτές). Το να χάνει η ομάδα τους, το να μην παίρνει τίτλους το αντέχουν.

Γιατί ξεσηκώθηκαν; Επειδή, από του χρόνου, αυξάνεται η τιμή του (φτηνότερου!) εισιτηρίου από τις 59 στις 77 λίρες. Ετσι αποφάσισαν και αποχώρησαν ομαδικά από το γήπεδο στο 77΄ του ματς με τη Σάντερλαντ. Με τα σχετικά πανό που σήκωσαν να αναφέρουν «είμαστε σαπόρτερ και όχι πελάτες».

Τις αγωνιστικές αδυναμίες της ομάδας τους μπορούν να τις υπομένουν. Οταν διαπίστωσαν, όμως, ότι δεν φτάνει πλέον το πορτοφόλι τους για να βλέπουν την ομάδα τους, αντέδρασαν. Και τελικά νίκησαν, αφού η απόφαση για αύξηση δεν θα ισχύσει.

Εχασε το σήμα, όχι την άδεια οπλοφορίας…
Ο Ηλίας Σπάθας διηύθυνε χθες στο «Καυτανζόγλειο» τον αγώνα Ηρακλή-ΑΕΚ. Ο Πειραιώτης ρέφερι μπορεί να έχασε το σήμα του διεθνούς διαιτητή, αλλά την άδεια οπλοφορίας την ανανεώνει κανονικά.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙΣΑΡΗΣ