Τηλεοπτική… μάχη στη Βουλή!Τσίπρας: Πουλάτε εκδούλευση στους καναλάρχες ότι θα μας εμποδίσετε- Μητσοτάκης:Εσείς είστε η διαπλοκή

Σε πολύ υψηλούς τόνους που θα μπορούσε να χτυπήσει τρελή… τηλεθέαση τόσο στα 4 μελλοντικά όσο και στα 7 υπάρχοντα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, κινήθηκε η αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την τροπολογία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

 

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, σε ένα ήδη φορτισμένο κλίμα, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό τη βούληση της κυβέρνησης να επιβάλει τη νομιμότητα, αλλά και να ολοκληρώσει ένα ακόμα προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στη διαπλοκή και στη διαφθορά, «είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε», όπως είπε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Ο κ. Τσίπρας ανέβασε τους τόνους, μιλώντας για «χρεοκοπημένα κανάλια» που δανειοδοτούνται από τις τράπεζες, και εγκαλώντας, μεταξύ άλλων, τη ΝΔ, για το ό,τι δεν επέδειξε συναίνεση για τον ορισμό της νέας σύνθεσης του ΕΣΡ, οδηγώντας στη σημερινή διαδικασία.

Παράλληλα, απαντώντας σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για την «σπουδή» που δείχνει πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η αναδιάταξη του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου είχε συμπεριληφθεί στις προγραμματικές εκδηλώσεις της κυβέρνησης, τόσο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου όσο και έπειτα από αυτές του Σεπτεμβρίου του 2015.

«Θα ήταν σαν να πήγαινες να πουλήσεις άμμο στην έρημο ή πάγο στον Βόρειο Πόλο» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας, επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε ανοιχτό διαγωνισμό για τα κανάλια, αλλά επιλέγει να πάει σε έναν «κλειστό» διαγωνισμό, με δημοπράτηση μόλις τεσσάρων αδειών. Επικαλέστηκε, δε, το ευρωπαϊκό παράδειγμα και ανέφερε ότι τα οκτώ κανάλια λειτουργούν σήμερα σε καθεστώς ανομίας.

«Όχι μόνο δεν είναι λίγες, αλλά είναι και πολλές οι τέσσερις άδειες» συμπέρανε ο πρωθυπουργός, καλώντας τη ΝΔ να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό παράδειγμα και κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι θέλει τη χώρα «ευρωπαϊκή μπανανία».

Πουλάτε εκδούλευση στους καναλάρχες, τους υπόσχεστε ότι θα καταφέρετε να μας εμποδίσετε. Είστε βαθιά γελασμένοι, δεν θα μας εμποδίσετε, γιατί είναι λαϊκή επιταγή να βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και τη διαφθορά είτε το θέλετε είτε όχι.
«Κάποιοι παίζουν τα ρέστα τους επιδιώκοντας ότι δεν θα υπάρξει διαδικασία αδειοδότησης» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Νομίζω ότι η έκβαση της σημερινής διαδικασίας θα δώσει τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του. Υπάρχει εδώ και χρόνια ο όρος »διαπλοκή», οικονομικών συμφερόντων και πολιτικού συστήματος» είπε ο Πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «υπόγειες διαδρομές αυτού του λαβύρινθου των οικονομικών συμφερόντων στη χώρα μας, ειδικά μετά την ιδιωτική τηλεόραση, για να αναπάράγεται το ίδιο χρεοκοπημένο και σαθρό πολιτικό σύστημα».

Παράλληλα, απαντώντας, όπως είπε, στη νεοφιλελεύθερη επιχειρηματολογία, αναρωτήθηκε γιατί η αγορά δεν έχει προχωρήσει, 27 χρόνια τώρα, σε αυτορρύθμιση και τα «υπερχρεωμένα κανάλια συντηρούνται από τις τράπεζες, όταν η υπόλοιπη οικονομία έχει στεγνώσει».

Ακόμη, χαρακτήρισε θεσμική εκτροπή την στάση της ΝΔ ως προς τον ορισμό της νέας σύνθεσης του ΕΣΡ και είπε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει το Σύνταγμα, ενώ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας.

 

Μητσοτάκης: Στην κοινωνία δεν μπορείτε να βγείτε – Θέλετε να κάνετε τον Παππά απόλυτο κυρίαρχο των ΜΜΕ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, παίρνοντας το λόγο, κατηγόρησε την κυβέρνηση για το καθεστώς πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα, τονίζοντας ακόμη ότι οι κυβερνώντες έχουν πει πολλά ψέματα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.

«Μπορείτε να μετακινηθείτε από το Μέγαρο Μαξίμου στη Βουλή και πίσω, αλλά στην κοινωνία δεν μπορείτε να βγείτε» είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Μιλώντας για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ΝΔ είναι υπέρ της διαφάνειας, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να καταστήσει τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, ως τον απόλυτο κυρίαρχο των μέσων ενημέρωσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειρωνεύτηκε τον πρωθυπουργό, ρωτώντας τον χαρακτηριστικά: «Αφού επικαλείστε τους νόμους της αγοράς, γιατί δεν ορίζετε και ανώτατο αριθμό κινηματογράφων, σούπερ μάρκετ, κομμωτηρίων;», προκαλώντας χειροκροτήματα από τα έδρανα της ΝΔ.

«Δεν ξέρω καν ποιος τη ζήτησε αυτή την έκθεση και αν έχει πληρωθεί. Αλλά πείτε στον συντάκτη της ότι 24 δια 8 κάνει 3 και όχι 2», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην έκθεση που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παίρνοντας το λόγο, κατηγόρησε την κυβέρνηση για το καθεστώς πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα, τονίζοντας ακόμη ότι οι κυβερνώντες έχουν πει πολλά ψέματα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.

«Μπορείτε να μετακινηθείτε από το Μέγαρο Μαξίμου στη Βουλή και πίσω, αλλά στην κοινωνία δεν μπορείτε να βγείτε» είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Μιλώντας για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ΝΔ είναι υπέρ της διαφάνειας, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να καταστήσει τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, ως τον απόλυτο κυρίαρχο των μέσων ενημέρωσης.

Βασικά σημεία της ομιλίας του:

« Η αλήθεια είναι κ. πρωθυπουργέ ότι ένα πράγμα σας ενδιαφέρει, δημιουργείτε το δικό σας σύστημα διαπλοκής. Και επειδή η ενημέρωση είναι δικαίωμα του ελληνικού λαού δεν μπορείτε να την ποδοπατείτε. Μετατρέπετε τη χώρα βήμα- βήμα σε ένα ιδιότυπο αυταρχικό καθεστώς».

«Έχετε κάνει απόλυτη κατάχρηση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Μόνο έτσι νομοθετείτε. Ο δρόμος που έχετε υιοθετήσει είναι ολισθηρός.»

«Επιλέγετε τον δρόμο των καθεστωτικών πρακτικών που απομακρύνουν την Ελλάδα από το κράτος δικαίου»

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη Γαλλική Επανάσταση λέγοντας ότι τότε επιτρεπόταν σε κάθε γειτονιά μια εφημερίδα με εξαίρεση το Παρίσι όπου επιτρέπονταν τέσσερις. Για να προσθέσει: Τι σύμπτωση

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ usay.gr ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!