Την πιστεύεις; Απόδειξέ το – Αγόρασέ τη!

Πίστη και… απιστία, αλλά στο μέτωπο του χρήματος! Οι Αμερικανοί λένε, μεταξύ άλλων αποφθεγμάτων που επιβεβαιώνονται μονίμως στη χρηματαγορά τους, ότι, αν πιστεύεις σε κάτι που έφτιαξες ή διοικείς έστω, αν πιστεύεις στο δημιούργημά σου, τότε αγόρασέ το! Άραγε, πόσο συχνά καταγράφονται τέτοια φαινόμενα στη δική μας χρηματιστηριακή αγορά;

Υπάρχουν καθημερινές… σειρήνες, που διατυμπανίζουν ότι η τάδε ή η δείνα εταιρεία «είναι φθηνή» και επιμένουν να πλασάρουν το… εμπόρευμα, αλλά δεν πείθουν και πολλούς και ο λόγος είναι πολύ απλός.

Το να κάνει μία εταιρεία, επί καθημερινής βάσης, αγορές της μετοχής της, αποτελεί καθοριστικό κριτήριο, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται βεβαίως από τις περιπτώσεις των… φθηνών μετοχών, που προβάλλονται ως… ευκαιρίες από διάφορα κέντρα.

Δεν μένει παρά να ψάξετε και να βρείτε ποιες εταιρείες αγοράζουν κάθε μέρα μετοχές τους, όχι μικροποσότητες για εντυπωσιασμό, (ή, ακόμα χειρότερα για το +20% με 10, 20, άντε 100 κομμάτια), αλλά σημαντικό αριθμό τίτλων. Αυτούς τους ιδιοκτήτες ή μάνατζερς, αξίζει να τους εμπιστευθείτε, αφού βεβαίως τσεκάρετε ότι δεν είναι συγκυριακό ή μιάς μέρας το ενδιαφέρον τους για τις μετοχές των εταιρειών τους.

Αν, λοιπόν, κάποιος ή κάποιοι αγοράζουν και μάλιστα εν μέσω παρόμοιας κρίσης, αυτό σημαίνει ότι γνωρίζει τις πραγματικές δυνατότητες της επιχείρησής του και την στηρίζει σε μόνιμη βάση.

Άλλο πράγμα, λοιπόν, το «φθηνή» η τάδε μετοχή, αλλά χωρίς καμία ή χωρίς ουσιαστική στήριξη από τους ιδιοκτήτες της εταιρείας και άλλο οι αγορές επί καθημερινής σχεδόν βάσης και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, μετά… μανίας.

Νεότερα και περισσότερα, προσεχώς…

Κάλχας/ (ο νεότερος)