Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα ο Μουσταφά Κοτς, πρόεδρος του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της Τουρκίας

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΜΕΓΙΣΤΑΝΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΟΤΣ…

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης ο Μουσταφά Κοτς, πρόεδρος του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της Τουρκίας και ένας από τους εξέχοντες επιχειρηματίες της γειτονικής χώρας, έπειτα από οξύ καρδιακό επεισόδιο σε ηλικία 55 ετών.

«Χάσαμε τον Μουσταφά Κοτς από επιπλοκές οξέος καρδιακού επεισοδίου το οποίο υπέστη στο σπίτι του παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι γιατροί» δήλωσε στους δημοσιογράφους γιατρός του Αμερικανικού Νοσοκομείου, το οποίο διαχειρίζεται το Ίδρυμα της οικογένειας Κοτς, στη συνοικία Νισάντασι.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου έχασε τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια άθλησης στο σπίτι του. Το δημόσιο νοσοκομείο στη συνοικία Μπέικοζ όπου διακομίσθηκε πρώτα ανακοίνωσε ότι ο Κοτς κατέρρευσε καθώς αθλείτο και δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες από ένα προπονητή και έναν φρουρό του. Πέρυσι είχε υποβληθεί σε επέμβαση γαστρικού δακτυλίου και έχασε σχεδόν 40 κιλά, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μουσταφά Κοτς διηύθυνε από το 2003 μια από τις ισχυρότερες και πιο αξιόλογες επιχειρήσεις της Τουρκίας, η οποία ιδρύθηκε το 1920 από τον παππού του, τον Βεχμπί Κοτς.

Ο οικογενειακός όμιλος Κοτς, που δραστηριοποιείται σε τομείς από την ενέργεια και την αυτοκινητοβιομηχανία έως τα χρηματοοικονομικά, και οι περίπου εκατό εταιρίες του, αντιπροσωπεύουν το 9% των τουρκικών εξαγωγών και το 8% του εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας.

Η Koç Holding έχει κυρίως τον πετρελαϊκό όμιλο Tüpras, ο οποίος διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της Ευρώπης καθώς και μεγάλη μονάδα αυτοκινητοβιομηχανίας που παράγει στην Τουρκία μοντέλα των εταιριών Fiat και Ford. Ο όμιλος αναπτύσσει επίσης δράση στον τραπεζικό τομέα.

Η δυναστεία Κοτς, η πιο εξέχουσα ανάμεσα στην επιχειρηματική ελίτ της χώρας που υποστηρίζει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους έχει κατά καιρούς μια δύσκολη σχέση με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Ο Μουσταφά Κοτς συγκεκριμένα είχε υποστεί την οργή της κυβέρνησης του νυν ισλαμοσυντηρητικού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κυρίως μετά την άσκηση κριτικής για την καταστολή των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον Ιούνιο του 2013. Στον όμιλο Κοτς είχαν επιβληθεί κυρίως μεγάλες φορολογικές κυρώσεις.