Τι προεξοφλεί η πτώση των τραπεζικών μετοχών; Ο φόβος επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας έχει προκαλέσει πανικό

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Ο φόβος επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας έχει προκαλέσει πανικό στα διεθνή χρηματιστήρια όπου οι επενδυτές προβαίνουν σε αθρόες πωλήσεις. Εκτός όμως από τις απώλειες που σημειώνουν το τελευταίο διάστημα οι μετοχές των εταιρειών ενέργειας υπάρχει κι ένας άλλος κλάδος του οποίου οι μετοχές του σημειώνουν σημαντικές απώλειες.

Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον τραπεζικό κλάδο, όπου επικρατεί έντονη ανησυχία σχετικά με τα δάνεια που έχουν δώσει οι τράπεζες στις εταιρείες ενέργειας. Το ύψος των επισφαλών τους δανείων προς το κλάδο ενέργειας συνεχώς αναθεωρείται προς τα επάνω, χωρίς  ωστόσο να μπορεί να πει κανείς με σιγουριά που μπορούν αυτές οι επισφάλειες να σταματήσουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πτώσης των τραπεζικών μετοχών αποτελεί το XLF που αντιπροσωπεύει τον χρηματοοικονομικό κλάδο στις ΗΠΑ. Όπως παρατηρούμε και στο παρακάτω γράφημα ο συγκεκριμένος δείκτης βρίσκεται λίγο πάνω από τα χαμηλά του Αυγούστου του 2015 και με τον Κινητό Μέσο Όρο 50 ημερών να έχει διασπάσει πτωτικά αυτόν των 200 ημερών, χωρίς όμως να γνωρίζουμε ακόμη το που μπορεί να σταματήσει η πτωτική του πορεία.

Πηγή γραφήματος:StockCharts

Και για να έχουμε μία γενική εικόνα για το που βρίσκονται οι μετοχές των τραπεζών, θα εξετάσουμε παρακάτω μερικές μόνο από τις μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Η μετοχή της JP Morgan (βλ. παρακάτω γράφημα) κινείται προς τα χαμηλά του Αυγούστου του 2015 με τον Κινητό Μέσο Όρο 50 ημερών να έχει διασπάσει καθοδικά αυτόν των 200 ημερών. Ουσιαστικά η μετοχή της JP Morgan έχει διασπάσει όλες τις στηρίξεις που είχε πάνω από τα επίπεδα των $57 και βρίσκεται λίγο πάνω από τα χαμηλά πενταμήνου των $49.

Πηγή γραφήματος:StockCharts

Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στην μετοχή της Bank of America με την διαφορά ότι αυτή έχει βρεθεί κάτω από τα χαμηλά των $14 (βλ. γράφημα παρακάτω) που ήταν τον Αύγουστο του 2015. Πλέον η μετοχή βρίσκεται στην υπερπουλημένη ζώνη αλλά με τον Κινητό Μέσο Όρο των 50 ημερών να μην έχει προς το παρόν διασπάσει αυτόν των 200 ημερών.

Πηγή γραφήματος:StockCharts

Στην ίδια δυσχερή θέση βρίσκεται και η μετοχή της Citigroup όπου πλέον διαπραγματεύεται κάτω από τα χαμηλά πενταμήνου και στην υπερπουλημένη ζώνη όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα. Κι εδώ ο Κινητός Μέσος Όρος των 50 ημερών διέσπασε καθοδικά αυτόν των 200 ημερών οδηγώντας την μετοχή της Citigroup προς χαμηλότερα επίπεδα.

Πηγή γραφήματος:StockCharts

Η ίδια εικόνα επικρατεί και στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η μετοχή της Deutsche Bank (βλ. γράφημα παρακάτω) διαπραγματεύεται στην υπερπουλημένη ζώνη και κάτω από τα χαμηλά τριετίας με την μετοχή έπειτα και από τις ζημίες των €6,8 δισ. που ανακοίνωσε για το 2015, να οδεύει προς την περιοχή των €15 έπειτα και από την καθοδική διάσπαση του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών από αυτόν των 50 ημερών.

Πηγή γραφήματος:StockCharts

Καθοδική πορεία έχει και η μετοχή της Credit Agricole η οποία βρίσκεται ήδη σε πτωτικό κανάλι (βλ. γράφημα παρακάτω) κινούμενη προς τα χαμηλά διετίας και με τον Κινητό Μέσο Όρο 50 ημερών να έχει διασπάσει πτωτικά αυτόν των 200 ημερών.

Πηγή γραφήματος:StockCharts

Η ίδια εικόνα επικρατεί και στην μετοχή της Credit Suisse. Η μετοχή βρίσκεται ήδη στην υπερπουλημένη ζώνη προσεγγίζοντας τα χαμηλά διετίας όπως παρατηρούμε και στο παρακάτω γράφημα.

Πηγή γραφήματος:StockCharts

Καθοδική πορεία ακολουθεί και η μετοχή της Societe Generale που βρέθηκε κάτω από τα χαμηλά έτους, με την μετοχή να «ακροβατεί» στο όριο της υπερπουλημένης ζώνης (βλ γράφημα παρακάτω).

Πηγή γραφήματος:StockCharts

Ως γνωστό τα χρηματιστήρια αποτελούν προεξοφλητικούς μηχανισμούς και σύμφωνα με αυτό η πίεση που δέχονται οι μετοχές των τραπεζών παγκοσμίως πιθανώς να είναι δικαιολογημένη επιφυλάσσοντας δυσάρεστα γεγονότα για τον κλάδο. Ας ελπίσουμε πως αυτή την φορά δεν θα χρειαστεί να πληρώσουμε όλοι εμείς τις εταιρικές τους ζημιές.