Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς – σήμερα ο ο Βαγγέλης Σιούτης

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Στις πρώτες οκτώ συνεδριάσεις του νέου έτους έχουμε μόλις μία ανοδική και επτά πτωτικές και έχουν οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη σε απώλειες πάνω από 9% από την αρχή του έτους” επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Η πτώση αυτή έχει αφήσει ένα “gap εκκίνησης” στις 613,38 μονάδες που δεν κατάφερε να κλείσει με την προχθεσινή ανοδική αντίδραση ενώ και σήμερα έχουμε νέο “gap συνέχισης” στις 588,74 μονάδες.

Η τεχνική εικόνα της Αγοράς έχει επιδεινωθεί και η επόμενη αναμέτρηση μεταξύ αγοραστών – πωλητών θα δοθεί στα χαμηλά του προηγούμενου έτους στις 557,63 μονάδες.

Η τεχνική εικόνα επιμέρους μετοχών του FTSE Large Cap, που ως τώρα στήριζαν την Αγορά, έχει αλλάξει σε πτωτική και είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες πια κινούνται κάτω από τον ΚΜΟ 200 ημερών ενώ μετοχές όπως ο ΜΥΤΙΛ καταγράφει νέο χαμηλό από τον Οκτώβριο του 2012, ή η ΦΦΓΚΡΠ από τον Απρίλιο του 2013.

Στις Τραπεζικές μετοχές μόνο η ΑΛΦΑ που είχε τις εισροές λόγω της ένταξης της στον Stoxx 600 κινείται πάνω από την τιμή της αύξησης.

Η αρνητική εικόνα της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς συμπίπτει με μια περίοδο που η ανασφάλεια, ο φόβος και η απαισιοδοξία έχουν κάνει την εμφάνιση τους στις Διεθνείς Αγορές μετά από αρκετά χρόνια ανόδου και καταγραφής νέων υψηλών. Όμως η βασική αιτία της νέας πτωτικής κίνησης στον Γενικό Δείκτη είναι ο φόβος και η έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών στα ανοιχτά ζητήματα στο εσωτερικό μέτωπο.

Χρειαζόμαστε Επενδύσεις αλλά την ίδια στιγμή υπάρχουσες Επενδύσεις αναστέλλουν την λειτουργία τους (!)

Χρειαζόμαστε Ιδιωτικοποιήσεις αλλά και σε μια τόσο ελκυστική όπως ο ΟΛΠ, ακόμη περιμένουμε να μάθουμε το τίμημα (!)

Θέλουμε να κλείσει η αξιολόγηση όσο γίνεται πιο γρήγορα, για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και να ακολουθήσουν σημαντικές αποφάσεις από την ΕΚΤ (επαναφορά waver, συμμετοχή Ελληνικών ομολόγων στο QE) και τους Επενδυτικούς Οίκους για την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά τα μηνύματα είναι ότι χρειάζεται αρκετός καιρός ακόμη με ευθύνη και των Εταίρων (!)

Χρειαζόμαστε πολιτική συναίνεση αλλά πιο πιθανό φαίνεται να επικρατήσει η ένταση και ο μικροκομματισμός (!)

Αν το τοπίο στα παραπάνω ζητήματα δεν αλλάξει οι 557 μονάδες θα κινδυνεύσουν με επόμενη περιοχή στήριξης τα χαμηλά του Ιουνίου του 2012 στις 470 μονάδες (!)

Οι αποτιμήσεις των εισηγμένων είναι χαμηλές, όμως χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τους Επενδυτές, για να κινηθούμε υψηλότερα με πρώτη αντίσταση το “gap” των 613,38 μονάδων και επόμενη τις 630 μονάδες.

“Η έλευση των Θεσμών και οι εξελίξεις γύρω από το Ασφαλιστικό, καθώς και οι επαφές του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Νταβός, θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα, εκτιμά ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.