Το άλλοθι, ο Ζέκα και ο “μάγειρας” Στραματσόνι

http://www.contra.gr/Columns/Comment/stavros-karaindros

Φτου κι από την αρχή. Ό,τι προσπάθησε να χτίσει ο Παναθηναϊκός στα τελευταία ματς, ομορφαίνοντας το παιχνίδι του και δίνοντας κίνητρο στον κόσμο να αγαπήσει ξανά το ποδόσφαιρο που παίζει η ομάδα, πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων.

Ανέβηκε βουνό πριν τη σέντρα!

Οι οκτώ απουσίες που είχε να αντιμετωπίσει ο Στραματσόνι αποτελούν ένα ισχυρό άλλοθι για την εικόνα του Παναθηναϊκού με την Ξάνθη. Αποτελούν ισχυρό άλλοθι για τον δυσλειτουργικό Παναθηναϊκό που παρέταξε. Μέσα ο Μαρινάκης, μέσα ο Λαγός, μέσα ο Πέτριτς, μέσα ακόμα και ο Μολέδο που, σύμφωνα με τον Ιταλό, ήθελε ακόμα μία εβδομάδα για να είναι απόλυτα έτοιμος, οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οι “πράσινοι” βρέθηκαν να παίζουν με υψηλό βαθμό δυσκολίας πριν καν αρχίσει το ματς.

Απέναντι η Ξάνθη που είθισται να ρίχνει βάρος στην τακτική και στο διάβασμα του αντιπάλου, ειδικά σε τέτοια παιχνίδια. Ο Λουτσέσκου το πήγε στη δύναμη, θέλησε να χτυπήσει στην κόντρα και τελικά του ήρθε “κουτί” η αποβολή του Ζέκα για να πάρει το διπλό. Την ώρα που ο Στραματσόνι έβαζε τον Πέτριτς μπροστά και τον Βιγιαφάνες πίσω του, θέλοντας περισσότερη κίνηση στη μεσαία γραμμή και τον τρόπο που θα περάσει η μπάλα μπροστά (με “κλειδί” έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να κάνει την ατομική ενέργεια, δηλαδή τον Αργεντινό), ήρθε η κόκκινη του Πορτογάλου κι… έδεσε το γλυκό.

Τους μπέρδεψε ο Στραματσόνι

Το κέντρο του Παναθηναϊκού “εξαφανίστηκε”, ο Στραματσόνι άλλαζε τα συστήματα δυσκολεύοντας την ίδια του την ομάδα, ο Μολεδο βρέθηκε να κάνει δουλειά για 10 παίκτες και η Ξάνθη που είναι “μανούλα” στο να “κλέβει” παιχνίδια, βρήκε τον τρόπο να το κάνει.

Το θέμα είναι ότι ο Παναθηναϊκός μπαίνει σε μία κρίσιμη εβδομάδα στη χειρότερη δυνατή κατάσταση. Κακή εμφάνιση, εντός έδρας ήττα (τέσσερα σερί ματς χωρίς γκολ στη Λεωφόρο), πολλές απουσίες στις οποίες έρχεται να προστεθεί και αυτή του Ζέκα και μία ψυχολογία που βρίσκεται ξανά στα τάρταρα.

Το μετά είναι το θέμα

Το μετά ξέρετε ποιο είναι; Ο Ατρόμητος στο Περιστέρι. Χωρίς Μπεργκ, χωρίς Μαμούτε, χωρίς Μπουμάλ, χωρίς Τελάντερ, εσχάτως χωρίς Ζέκα. Αν δεν ξεπεράσει την ίωση ο Μέστο, ο Παναθηναϊκός πηγαίνει στη ρεβάνς του Κυπέλλου με μείον 9 παίκτες! Και αυτομάτως έχει κι άλλα βάρη να φορτώσει στην πλάτη του. Γιατί η ήττα από την Ξάνθη μπορεί να χωνευτεί, αφού ο στόχος των πλέι οφ δεν χάνεται και για το καλύτερο πλασάρισμα (ήτοι ειδική βαθμολογία) υπάρχει δρόμος, ένας αποκλεισμός από το Κύπελλο, όμως, θα προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς. Και τότε ουδείς θα θυμάται τις εννιά μεταγραφές, τα σχεδόν 4 εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν, την επιστροφή του Λέτο και το συσπειρωτικό κλίμα της Λεωφόρου. Φτου κι από την αρχή, δηλαδή…

Ο Ζέκα έπρεπε να σκεφτεί το Περιστέρι

Δεν ξέρω αν ο Σταύρος Μάνταλος είναι στους 3-4 διαιτητές που δεν χωνεύουν τον Παναθηναϊκό, όπως φώναζε στα αποδυτήρια, μετά το τέλος του αγώνα, ο Λαγός, αλλά σίγουρα είναι ένας διαιτητής που μπορεί να τινάξει τον αέρα ένα ματς. Ας πάμε στο δεδομένο σχετικά με τον Ζέκα. Ναι, υπάρχει παράβαση, ορθώς πήρε την άγουσα για τα αποδυτήρια για το… καράτε στον αντίπαλο, ωστόσο υπάρχουν πολλά “αλλά” για φάσεις πριν από αυτή που σήκωναν κάρτες.

Ο Μπαξεβανίδης, για παράδειγμα, θα μπορούσε να ακολουθήσει νωρίτερα τον δρόμο του Ζέκα όταν “κλάδεψε” τον Καλτσά. Όλα αυτά μπαίνουν στην ψυχολογία του κάθε Ζέκα, ο οποίος “φορτώνει” και κάπου πρέπει να ξεσπάσει. Το ότι ξέσπασε έτσι, αφορά τη συζήτηση περί διαχείρισης νεύρων. Μόνο κακό έκανε ο Πορτογάλος, χάνοντας το δίκιο του. Ξέχασε το χρονικό σημείο του αγώνα, ξέχασε την κρισιμότητα της αναμέτρησης που ακολουθεί στο Περιστέρι, ξέχασε ότι φοράει το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Βγήκε μπροστά

Οσον αφορά στον Γιάννη Αλαφούζο και το ξέσπασμά του μετά το τέλος του αγώνα, σίγουρα για τον μέσο φίλο του Παναθηναϊκού ήταν προτιμότερο από τα διάφορα tweets και τους “κύκλους” δεξιά κι αριστερά. Το ότι βγήκε μπροστά και μίλησε -άσχετα αν αυτά αποτελούν θέμα συζήτησης για το ποσοστό του δίκιου- του δίνουν “συν”. Ισως αποτελούν και ένδειξη μίας διαφορετικής στρατηγικής από μεριά του ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ. Όπως έγινε στη μεταγραφική τακτική του Ιανουαρίου. Ίδωμεν…