ΤΟ ΒΗΜΑ – Η Σίβυλλα: Στη Μύκονο με τάνκερ – Εφοπλιστές, apartments και members’ clubs κ.ά.

Στη Μύκονο με τάνκερ

Οι αχτίδες του ήλιου έπεφταν πάνω στη μικρή χρυσαφένια μαρκησία η οποία «πρόβαλλε» μέσα από ένα βουνό κρέμας chantilly. Το εμβληματικό γλυκό bombe glacée La Marquise Or με βανίλια Μαδαγασκάρης, fondant, parfait και την υπογραφή του διάσημου Sébastien Gaudard βρισκόταν πάνω στο βαρύ τραπέζι με τα πόδια αλόγου. Βύθισα το κουτάλι μου στην υπέροχη αυτή edition numérotée ζαχαρωτή δημιουργία. Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι Γκαλάτσι έκανε ακριβώς το ίδιο.

Η μαρκησία ύστερα από λίγα λεπτά… έγειρε μόνη και απελπισμένη στο μάρμαρο του επίπλου που ο ισραηλινής καταγωγής designer Samuel Benshalom είχε ονομάσει Mad Horse. Το πολυαγαπημένο μας κατοικίδιο μαϊμού Σουρλουλού πήδηξε αμέσως πάνω στα υπολείμματα ζάχαρης και βανίλιας. Παρατήρησα ότι η φασαριόζα monkey απολάμβανε ιδιαίτερα τα ταξίδια στο γκρίζο «ψυχρό» Λονδίνο.

Η επιλογή του μεγαλοβιομηχάνου, χρυσού κληρονόμου Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή να αγοράσει σπίτι στη νέα trendy περιοχή των ισχυρών και διασήμων την έβρισκε απόλυτα σύμφωνη. Η σνομπ Σουρλουλού στη διάρκεια πολύωρης εξερεύνησης στις στέγες των διπλανών κατοικιών έπιασε φιλίες με τη συνάδελφό της Ντιλάρα. Η monkey βρίσκει θαλπωρή στην αγκαλιά της Ντίτα φον Τιζ.

Η ιέρεια του Μπουρλέσκ όπως και η Μαντόνα, η Σάφια αλ Ρασίντ και συμπατριώτες μας εφοπλιστές αγοράζουν πλέον στην περιοχή Marylebone του Λονδίνου. Δίπλα σχεδόν στο super μοδάτο ξενοδοχείο – εστιατόριο – private club «The Chiltern Firehouse». Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι Γκαλάτσι σχολιάζει ότι κορυφαίος έλληνας πλοιοκτήτης ο οποίος δραστηριοποιείται κερδίζοντας εκατομμύρια δολάρια στα μεγάλα υγραεριοφόρα (LNG) «έντυσε» το καινούργιο του σπίτι στα χρώματα του εντυπωσιακού κτιρίου της 1 Chiltern street. Xρυσό ροδακινί και τερακότα.

Εφοπλιστές, apartments και members’ clubs
Η 45χρονη πλέον «μαύρη γαζέλα» του παγκόσμιου modeling Ναόμι Κάμπελ απολαμβάνει spring lambs και steak tartare στο resto του πολυσυζητημένου spot. O golden heir κ. Δελμούζος-Κασσανδρής λέει ότι φίλοι του πλοιοκτήτες γίνονταν αρκετές φορές μάρτυρες ομηρικών καβγάδων της Ναόμι με τον πρώην σύντροφό της Βλαντισλάβ Ντορονίν. Ο γοητευτικός ρώσος μεγιστάνας αγόρασε διαμέρισμα σε ένα από τα αστραφτερά buildings του Λονδίνου, το One Hyde Park.
Στο συγκεκριμένο κτίριο έχει επίσης αποκτήσει luxury apartment έλλην shipowner με αδυναμία στα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου και… αναρίθμητες offshore. Οι συνάδελφοί του, αντίθετα από τον ίδιο, επιλέγουν τη Marylebone. Κοντά στους ισχυρούς του shipping και ένας ακόμη ο οποίος υποστηρίζει ότι καταστράφηκε οικονομικά μέσα από τις επενδύσεις του σε πλοία ξηρού φορτίου.
Ο κ. Δελμούζος-Κασσανδρής επισημαίνει ότι αν θέλουμε να είμαστε απολύτως σαφείς θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως μία από τις δύο ναυτιλιακές του εταιρείες αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Ο συγκεκριμένος κύριος με τη μεγάλη προσωπική περιουσία είναι σχεδόν καθημερινός θαμώνας στο γοτθικού στυλ κτίριο του πετυχημένου hotelier André Balazs.
Ο Balazs επιτρέπει σε γνωστή παρέα ελλήνων εφοπλιστών να «περνάει» στο «Ladder Shed» το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στους πελάτες του ξενοδοχείου. Νιώθω ένα κύμα συγκίνησης να διαπερνά όλο μου το σώμα. Οι κάτοικοι της εξαθλιωμένης, διεφθαρμένης κατά τον κ. Σόιμπλε, Ελλάδας μπορούν ακόμη να «διαβαίνουν» τις δύσκολες πόρτες των «κλειστών εστιατορίων» και members’ clubs. Βρετανός μεγαλοεπιχειρηματίας παρακολουθούσε τη συντροφιά των ελλήνων εφοπλιστών. Γρήγορα σχολίασε στον συνδαιτυμόνα του ότι έλληνας τανκερούχος πλοιοκτήτης της νέας γενιάς είχε καθαρά κέρδη το προηγούμενο εξάμηνο πάνω από 100 εκατ. δολάρια.
Πίσω από κλειστές πόρτες
Μια Aston Martin σταματάει έξω από το δημοφιλές spot. Το καλλίγραμμο κορίτσι φοράει μακρύ κολλητό φόρεμα Atelier Versace. Κάτι ανάλογο είχαν επιλέξει για το πέρασμά τους στην πασαρέλα του παριζιάνικου Haute Couture Fashion Week οι κυρίες Ιρίνα Σάικ, Ρόζι Χάντινγκτον, Νατάσα Πόλι, Τζόαν Σμολς, Τζίτζι Χαντίντ.
Μέλος της παρέας των ελλήνων shipowners υποστηρίζει ότι η νεαρή ερωμένη πολύ γνωστού, πάμπλουτου συναδέλφου του έχει ήδη «κλείσει» τα sexy αυτά outfits στη λονδρέζικη boutique της Donatella. Το twenty something ξανθό κορίτσι με όνομα που φέρει σε ελληνίδα θεά του Ολύμπου «αντικατέστησε» στην καρδιά του εδώ και λίγα χρόνια χωρισμένου εφοπλιστή, χρυσομαλλούσα επίσης, νεαρή κυρία ρωσικής καταγωγής.
Η Αθήνα των μεγάλων προβλημάτων πίσω από κλειστές πόρτες και παράθυρα σχολιάζει τα ιλιγγιώδη ποσά που ξοδεύει η νέα girlfriend σε boutiques και κοσμηματοπωλεία. Είναι αληθινά απίστευτο. Σε μια χώρα στην οποία δεν έμεινε τίποτε όρθιο κάποιοι έχουν ακόμη διάθεση για gossip. Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι Γκαλάτσι επιμένει ότι η νεαρή ερωμένη θα συνοδεύσει τον εφοπλιστή στις μεγάλες δεξιώσεις των «Ποσειδωνίων». Μία από τις σημαντικότερες ναυτιλιακές εκθέσεις του πλανήτη θα πραγματοποιηθεί και πάλι αυτό το καλοκαίρι με «φόντο» την Αθηναϊκή Ριβιέρα.
Από την Γκάρμπο στην Αφροδίτη και στην Κάρμεν
Mega yachts, ρώσοι μεγιστάνες, πανέμορφα κορίτσια με καυτά μπικίνι στα γαλάζια νερά του Αιγαίου. Αυτό το διάστημα μέλη του αρχιτεκτονικού γραφείου Rose Uniacke Studio Ltd (μετά τη βίλα του ζεύγους Ντέιβιντ και Βικτόρια Μπέκαμ) βάζουν την υπογραφή τους στα mansions ρώσων και ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών στη Μύκονο και στη βρετανική πρωτεύουσα.
Ο ρωσικής καταγωγής βιολονίστας Βαντίμ Ρεπίν θα «ανοίξει» στις 25 Φεβρουαρίου τη μεγαλοπρεπή βραδιά μέσα στο «Royal Festival Hall». Τη μουσική στο εντυπωσιακό Royal Gala υπογράφει η συνθέτρια Αφροδίτη Ραϊκοπούλου. Τη μεγάλη αυτή παραγωγή ετοιμάζει η ελληνίδα producer Carmen Zgouras, η οποία ζει μόνιμα στο Λονδίνο. Η μουσική που θα ακουστεί στο gala είναι εμπνευσμένη από το κλασικό φιλμ «Anna Karenina».
Ο Ρεπίν, βιρτουόζος του βιολιού, και η Greek-British composer Ραϊκοπούλου θα χαρίσουν ευχάριστες στιγμές σε επιφανή μέλη της ελληνικής παροικίας, ρώσους και άγγλους μεγαλοεπιχειρηματίες. Η κυρία Ζgouras είχε διοργανώσει το 2012 την παραγωγή «Faust» με παρουσιαστή τον Χιου Γκραντ. Μαυρόασπρες κινηματογραφικές εικόνες περνούν από μπροστά μου. Οι καλεσμένοι στο gala και στο δείπνο θα παρακολουθήσουν σκηνές από την ταινία «Love» (βασίζεται στην ιστορία της Αννας Καρένινα) με πρωταγωνιστές την Γκρέτα Γκάρμπο και τον Τζον Γκίλμπερτ.

Ελληνικό καλοκαίρι σε πλωτά luxury bars
Ελληνες πλοιοκτήτες έχουν κλείσει σουίτες σε πολυτελή resorts για τους επιφανείς ξένους προσκεκλημένους τους. Κάποιοι άλλοι θα φιλοξενήσουν στις παραθαλάσσιες βίλες τους εφοπλιστές με πανίσχυρους στόλους, πλοιοκτήτες που θυμίζουν τον περίφημο Νορβηγό, λάτρη της Ελλάδας Πίτερ Σουντ. Ο μεγαλοβιομήχανος χρυσός κληρονόμος επιμένει ότι η χώρα μας παρά την τεράστια οικονομική κρίση θα ζήσει ένα από τα πλέον λαμπερά της καλοκαίρια.
Μυθικές θαλαμηγοί, ιδιωτικά αεροπλάνα, ξένοι μεγιστάνες, super models και big stars. Ολοι αυτοί θα περάσουν από τα Greek islands με τις δαντελωτές ακρογιαλιές, τα clubs και πολυτελή beach bars. Τα κοσμοπολίτικα νησιά μας με «ναυαρχίδα» πάντα το… ανεξάρτητο χρυσοφόρο κρατίδιο Mykonos θα προσφέρουν υπηρεσίες ανάλογες των Φίτζι, Μαϊάμι και St. Barth.
Ο κ. Δελμούζος-Κασσανδρής με πληροφορεί ότι ο όμιλος Κουσαθανά, ο οποίος δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό τομέα στη Μύκονο, ετοιμάζεται να δημιουργήσει υπερπολυτελή πλωτά bars. Οι πλωτές αυτές εξέδρες υπάρχουν ήδη σε εξωτικά νησιά και άλλα glamorous spots. Εκεί όπου συχνάζουν διεθνείς μεγιστάνες του πλούτου. Οι Russian tycoons οι οποίοι τον χειμώνα επιλέγουν φανατικά την Κουρσεβέλ μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Τουρκία θα περάσουν το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού στην Ελλάδα.