Οι ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ήρθαν για να μείνουν – Το σκάσιμο της φούσκας των ομολόγων έχει ξεκινήσει

ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ήρθαν για να μείνουν: Το σκάσιμο της φούσκας των ομολόγων έχει ξεκινήσει και οι κεντρικές τράπεζες απλά καθυστερούν το πλήρες ξεφούσκωμα αναφέρει σε νέα ανάλυση της η Phoenix Capital. 

Τα διεθνή οικονομικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναλώσει το 99% του χρόνου τους εστιαζόμενοι στις μετοχές, αλλά τα ομόλογα είναι το πιο σημαντικό ζήτημα για τις κεντρικές τράπεζες.

1) Οι κεντρικές τράπεζες έχουν μειώσει τα επιτόκια στο μηδέν για να διευκολύνουν τις πληρωμές ομολόγων.

2) Οι κεντρικές τράπεζες ξεκίνησαν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης QE καθώς και άλλα προγράμματα για να υπάρξει ένα όριο στις τιμές των ομολόγων (όταν αυξάνονται οι τιμές των ομολόγων, οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν και οι πληρωμές χρέους είναι μικρότερες).

3) Οι κεντρικές τράπεζες μέσω λεκτικών υπόσχονται να κάνουν  “περισσότερα” ή “ότι χρειάζεται” όποτε τα ομόλογα λόγω αυτής της προσδοκίας έφτασε κοντά στο τέλος της bull market. 

Στην αρχή κανείς δεν έβλεπε την φούσκα των ομολόγων. Οι κυβερνήσεις, εταιρείες και άλλοι εκμεταλλεύτηκαν τα χαμηλά επιτόκια για να εκδώσουν … περισσότερο χρέος. Το 2008 η φούσκα των ομολόγων ήταν 80 τρισ. δολάρια.

Σήμερα είναι 100 τρισ. δοκάρια. Με απλά λόγια, το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ακόμη πιο μοχλευμένο σήμερα από ότι ήταν το 2008. Και η φούσκα των ομολόγων μόλις έχει αρχίσει να σκάει.

Σήμερα η μόχλευση των επιχειρήσεων είναι μεγαλύτερη από ότι το 2007.  Έτσι, η φούσκα ομολόγων δεν περιορίζεται μόνο στα κράτη αλλά έχει επεκταθεί και στις επιχειρήσεις. 

Οι εταιρείες έχουν κηρύξει στάση πληρωμών για ομόλογα αξίας 95 δισ. το 2015 που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αθετήσεων σε όλο τον κόσμο από το 2009, σύμφωνα με την Standard & Poors.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν την τελευταία ένδειξη ότι η χρηματοοικονομική πίεση αρχίζει να αυξάνεται για τους εταιρικούς δανειολήπτες, με επικεφαλής τον αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Το αυξανόμενο κύμα της στάσης πληρωμών είναι απόρροια της επανεκτίμησης της έκθεσης σε εταιρείες που δανείστηκαν σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια.

Η φούσκα ομολόγων θα χρειαστεί μήνες για να εκραγεί εντελώς…αλλά η φούσκα έχει ξεκινήσει να ξεφουσκώνει