Τρία δείχνουν σαν τα βασικότερα σενάρια της απογείωσης των τιμών

Δημοσιεύθηκε: 02 Μαρτίου 2016 – 18:01 | Τελ. Ενημ.: 02 Μαρτίου 2016 – 18:33

ΧΑ: Κέρδη 37% στις τράπεζες έφερε το μίνι ράλι

Ακάθεκτο συνέχισε και σήμερα το χρηματιστήριο με την άνοδο να διαχέεται στην αγορά που είχε 4,5 μήνες να δει πέντε ανοδικές συνεδριάσεις. Ποιες μετοχές πρωταγωνίστησαν, τι βλέπουν τώρα οι αναλυτές και ποια είναι τα τεχνικά όρια.

Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, κάτι που είναι ρεκόρ 4,5 μηνών (παραπέμπει στην περίοδο 20/10 – και 27/10/2015, όταν ο Δείκτης είχε συμπληρώσει έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις), με αθροιστικά κέρδη 12,97%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών (+9,93%) “μετρά” έξι ανοδικές συνεδριάσεις και δύο πτωτικές στις τελευταίες οκτώ, με αθροιστικά κέρδη 36,44%.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η Εγχώρια Αγορά συνεχίζει να αναρριχάται χωρίς θετικά νέα και αυτό έχει αφήσει εκτός του “relief rally”, σχεδόν, το σύνολο των Εγχώριων ενεργών παικτών, με τους αναλυτές να ψάχνουν τις αιτίες της βραχύβιας χρηματιστηριακής “παλιγγενεσίας”.

Με βάση αυτά που κυκλοφορούν στα χρηματιστηριακά γραφεία, τρία δείχνουν σαν τα βασικότερα σενάριο.

Πρώτο αυτό που αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Χρ. Κίτσιος και σύμφωνα με το οποίο, “η εκτίμηση ότι οι Θεσμοί θα οδηγηθούν στη ‘σαλαμοποίηση’ των προαπαιτούμενων της Αξιολόγησης, προκρίνοντας, υπό το βάρος που δημιουργεί το Μεταναστευτικό, τη συμφωνία και ψήφιση του Ασφαλιστικού, κερδίζει έδαφος, το τελευταίο διάστημα, μεταξύ των Ξένων funds που διατηρούν θέσεις στο Χ.Α.”

Δεύτερο σενάριο που “αλίευσε” η στήλη, ερχόμενη σε επαφή με χρηματιστηριακά γραφεία που διατηρούν “στενές επαφές” με το Εξωτερικό αναφέρει πως η κίνηση που έχει ξεκινήσει από την συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, έχει σαν μοναδικό “μοχλό ανόδου” την αλλαγή “beachmark” (σημείο – δείκτης αναφοράς βάσει του οποίου μπορεί να μετρηθεί η απόδοση ενός τίτλου, ή αλλιώς δείκτης ανεξάρτητος και κοινά αποδεκτός, που ορίζει η εταιρεία διαχειρίσεως για κάθε αμοιβαίο κεφάλαιο, ανάλογα με την επενδυτική του πολιτική, για λόγους συγκρίσεως της αποδόσεώς του) του “ETF GREK” που από τον FTSE πέρασε στους κανόνες διαχείρισης του MSCI, φέρνοντας συνεχόμενες αναδιαρθρώσεις θέσεων, κινήσεις που ακολούθησαν και οι ημερήσιοι traders ενδυναμώνοντας την βραχυπρόθεσμη τάση.

Σε αυτή την περίπτωση, ο ανοδικός αιφνιδιασμός ήλθε από την λανθασμένη εκτίμηση του συνόλου των ενεργών παικτών, πως το όποιο rebalancing θα είχε σαν ημερομηνία λήξεως την συνεδρίαση της 29ης Φεβρουαρίου, αφού από 1ης Μαρτίου θα ίσχυαν οι αλλαγές, όμως η “ρηχότητα” της Εγχώριας Αγοράς, πιθανότατα, παρέτεινε τις κινήσεις αναδιαρθρώσεων για μερικές ακόμα ημέρας, με πιθανό “dead line” την σημερινή συνεδρίαση, κάτι το οποίο θα κληθούν να επιβεβαιώσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Τρίτο (και λιγότερο πιθανό), δείχνει το σενάριο επιχορήγησης από τις θετικές εκθέσεις για τον Εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, που ξεκίνησαν το πρωί από την HSBC, για να ακολουθήσει, αργότερα και η Eurobank Eq. (πλήρης αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Υπενθυμίζεται ότι η αμέσως προηγούμενη έκθεση της HSBC, για Εγχώριες Τράπεζες, είχε δει το φως της δημοσιότητας στις 8/12/2015 (Πειραιώς “hold”, με τιμή – στόχο τα 0,50 ευρώ και Alpha Bank “buy” με τιμή – στόχο τα 4,66 ευρώ) και την ίδια ημέρα ο Τραπεζικός δείκτης είχε ολοκληρώσει την συνεδρίαση στις 49,36 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 5,22%, ενώ το τελευταίο καθοδικό κύμα είχε ολοκληρωθεί στις 11/2/2016 (21,56 μονάδες).

Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι αδυνατούν με λογικοφανή επιχειρήματα να εξηγήσουν την ανοδική διάθεση των τελευταίων ημερών, χωρίς να αποκλείουν την περίπτωση συνέχισης, παρά τα σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη, αν σε αυτό βοηθήσει η βελτίωση της ψυχολογία στις Διεθνείς Αγορές.

Ελάχιστο ρόλο θα παίξει η ανακοίνωση των Τραπεζικών αποτελεσμάτων (η Eurobank ανακοίνωσε αποτελέσματα σήμερα, η Alpha Bank στις 3 Μαρτίου, η Πειραιώς στις 9 και η Εθνική στις 10 Μαρτίου), καθώς η αγορά είναι προετοιμασμένη για τα χειρότερα, προκειμένου η νέα χρονιά να ξεκινήσει από χαμηλότερα επίπεδα.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και στο κοντινό μέλλον μπορεί να υπάρξουν ειδήσεις που θα διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις, είτε στην Εγχώρια Αγορά, είτε στις Διεθνείς Αγορές και κατ΄ επέκταση και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Έτσι σήμερα το βράδυ, στις Βρυξέλλες, είναι προγραμματισμένος ο “μυστικός δείπνος” μεταξύ Εκπροσώπων του ΔΝΤ και της ΕΕ, για να συζητήσουν το Ελληνικό πρόγραμμα.

Επίσης, σήμερα το βράδυ, στην “άλλη πλευρά” του Ατλαντικού θα δοθεί στην δημοσιότητα η “Μπεζ Βίβλος” και οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να “μαντέψουν” την επόμενη κίνηση της Fed (15 – 16/3).

Την Δευτέρα 7/3, πολλά θα κριθούν από την Σύνοδο Κορυφής και το Eurogroup, ενώ την Πέμπτη 10/3 ο Mario Draghi θα αναλάβει την διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης στις Αγορές, οι οποίες παραμένουν εξαιρετικά ανήσυχες και ελάχιστοι πείθονται από την επιχείρηση αντίδρασης, από τα πρόσφατα χαμηλά.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, με τον Τραπεζικό δείκτη να αναρριχάται μέχρι τις 39 μονάδες (+15,32%).

O τραπεζικός δείκτης από την αρχή του έτους

Η μετοχή της Alpha Bank (+9,55%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,81 ευρώ (+15,32%), της Eurobank (+14,04%) μέχρι τα 0,678 ευρώ (+18,95%), της Εθνικής (+9,74%) μέχρι τα 0,223 ευρώ (+14,36%) και της Πειραιώς (+6,67%) μέχρι τα 0,171 ευρώ (+14%).

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, τα μεγαλύτερα ενδοσυνεδριακά κέρδη σημείωσαν οι Ελλάκτωρ (+5,98%) μέχρι τα 1,27 ευρώ (+8,55%) και Lamda Development (+5%) μέχρι τα 3,86 ευρώ (+7,22%), ενώ ενδοσυνεδριακά κέρδη μεγαλύτερα των έξι ποσοστιαίων μονάδων “έγραψαν” οι ΔΕΗ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Τεχνικά, αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης άφησε ένα “gap” στην περιοχή των 522,98 – 524,24 μονάδων, ενώ αν δεν υπάρξει η θετική είδηση – καταλύτης, το εν εξελίξει ανοδικό κύμα δύσκολα θα δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 565 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 157 μονάδων για τον FTSE25 (+3,56%), έστω και αν προς το παρόν η Αγορά κινείται “μονόπαντα” και έχοντας πιθανές “ανοδικές εφεδρείες”.

Σε ημερήσια γραφήματα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το “stop” στο “long” έχει ανέβει στις 137 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και αξίζει αναφοράς ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 23 συνεδριάσεων, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 29/1 (99,8 εκατ.), όμως η πρώτη ώρα συναλλαγών, όταν ο Γενικός Δείκτης “είδε” το υψηλό ημέρας, είχε αφήσει υποσχέσεις για κάτι καλύτερο με την μικτή αξία συναλλαγών να ξεπερνά τα 27,5 εκατ. (1,6 εκατ. το “πακέτο” του ΟΤΕ).

Επίσης αξίζει αναφοράς οι συνεχιζόμενες αξιοσημείωτες συναλλαγές μεγάλων “τούβλων” στον τίτλο της Jumbo, πάντα, όχι με την μορφή προσυμφωνημένων συναλλαγών. Έτσι σήμερα, στην περιοχή των 11,50 ευρώ, άλλαξαν χέρια περισσότερα από 600000 τεμ.