Τσίπρας: Πολλοί έχουν χάσει τον ύπνο τους – (σσ: Οι υπόλοιποι τον έχουν χάσει προ πολλού…)

Μήνυμα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής έστειλαν με τη σημερινή συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς.
Ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μαξίμου τον κ. Μπόργιανς τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Χαρακτήρισε σημαντικές τις πληροφορίες που η χώρα μας έλαβε και τόνισε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει πληροφορίες και λίστες, αλλά είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει πληροφορίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τις αξιοποιεί. Μετά τη λίστα Λαγκάρντ έχουμε τη λίστα Μπόργιανς. Είστε διάσημος στην Ελλάδα», ανέφερε ο πρωθυπουργός στον υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.
Ο κ. Μπόργιαρνς αναφέρθηκε στην εμπειρία που απέκτησε η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία όταν κατά την κρίση που τους είχε πλήξει το 2008 και το 2009, και όταν αξιοποιήθηκαν τέτοιες λίστες αποδίδοντας έσοδα στο δημόσιο. «Καλό θα ήταν να αξιοποιούνται τέτοιες λίστες και όχι μόνο να γίνονται περικοπές δαπανών», σχολίασε  σύμφωνα με το ΑΠΕ ο κ. Μπόργιαρνς όταν άκουσε τον πρωθυπουργό να λέει πως η ελληνική κυβέρνηση συζητά με τους εταίρους για τα έσοδα που θα μπορούσαν να προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής.
«Πολλοί έχουν χάσει τον ύπνο τους με την προσπάθεια της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής», είπε ο πρωθυπουργός.
Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μια ώρα ενω σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας είπε στον πρωθυπουργό ότι από το 2012 είχαν διαβιβάσει στην Ελλάδα στοιχεία που θα βοηθούσαν στην πάταξη της φοροδιαφυγής,αλλά δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση.
«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις όχι μόνο δεν είχαν την πολιτική βούληση αλλά στενοί συνεργάτες τους βρίσκονταν μέσα στις επίμαχες λίστες», σχολίασε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι«μόλις χθες επιβλήθηκε πρόστιμο 3,3 εκατομμυρίων ευρώ στον κ. Παπασταύρου, συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού. Γνωρίζουμε τις τεχνικές δυσκολίες για την ανεύρεση μαύρου χρήματος πίσω από off shore εταιρείες. Αλλά η πολιτική μας βούληση είναι ξεκάθαρη και πιστεύω ότι με την υποστήριξή σας θα έχουμε γρήγορα αποτελέσματα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η συνεργασία με τις φορολογικές αρχές του γερμανικού κρατιδίου δεν περιορίζεται στην ανταλλαγή πληροφοριών. Ο φορολογικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας είναι ο πλέον σύγχρονος, αποτελεσματικός και επιτυχημένος φοροελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός στη Γερμανία με συνεχή εκπαίδευση των αρμόδιων υπαλλήλων, σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό για αυτοματοποιημένο εντοπισμό και δέσμευση «μαύρου» χρήματος, καθώς και τη νομοθετική ρύθμιση της αυτοκαταγγελίας.
Οπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας στα θέματα που άπτονται της φορολογίας και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:
• Εκπαιδευτικά προγράμματα για τα στελέχη των ελληνικών ελεγκτικών μηχανισμών και των υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης (πχ. προγραμματιστές) με έξοδα του γερμανικού κρατιδίου ξεκινούν το Φεβρουάριο
• Μεταφορά και επεξεργασία των νομικών ρυθμίσεων όπως η αυτοκαταγγελία καθώς και η συνεργασία των διοικητικών και δικαστικών αρχών των δύο πλευρών για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με στόχο την ταχύτατη δικαστική διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων με απόλυτο σεβασμό στο κράτος Δικαίου
Με τη συνεργασία αυτή, η κυβέρνηση ενισχύει με τα πλέον σύγχρονα τεχνικά και νομικά μέσα την πολιτική βούλησή της για αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής,. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με την επιβολή προστίμων – ακόμα και σε πρόσωπα που απολάμβαναν πολύ ισχυρής προστασίας, όπως ο κ. Παπασταύρου – και την εισροή χρημάτων στα δημόσια ταμεία, υπογραμμίζουν οι ίδιοι κύκλοι.
Με αταλάντευτη επιμονή και άρτια τεχνική θωράκιση, η κυβέρνηση θα συνεχίσει σε αυτό το δρόμο ώσπου να αποκατασταθεί οριστικά το αίσθημα φορολογικής δικαιοσύνης σε αυτό τον τόπο, καταλήγουν.

Τα πρώτα «λαβράκια»

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο οποίος παρέδωσε και τη σχετική λίστα στον έλληνα ομόλογό του Τρύφωνα Αλεξιάδη, θα υπογράψει δήλωση προθέσεως συνεργασίας μεταξύ των φορολογικών υπηρεσιών της Ρηνανίας και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης παρουσία του οικονομικού επιτελείου αλλά και του υφυπουργού δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν ταυτοποιήσει περίπου το 95% των καταθετών που περιλαμβάνονται στη λίστα και ήδη έχει ξεκινήσει η «αντίστροφη μέτρηση» για την διαλεύκανση των υποθέσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες είναι ήδη έτοιμες προς αποστολή περίπου 50 κλήσεις εκ των οποίων οι 20 εστάλησαν ήδη προ δύο ημερών σε γιατρούς, δικηγόρους και επιχειρηματίες που περιλαμβάνονται στη λίστα με τους καταθέτες.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μεταξύ αυτών που θα λάβουν κλήση είναι δύο γυναίκες ηθοποιοί που εμφανίζονται να έχουν η καθεμιά καταθέσεις ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό.
Συνολικά πάντως εκτιμάται ότι θα αποσταλούν το αμέσως προσεχές διάστημα χιλιάδες κλήσεις με αποδέκτες, κυρίως καλλιτέχνες, γιατρούς, επιχειρηματίες και δικηγόρους οι οποίοι θα κληθούν να εξηγήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση (σ.σ. η ύπαρξη της κατάθεσης δεν σημαίνει απαραίτητα φοροδιαφυγή). Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί δε ότι πολλοί από αυτούς περιλαμβάνονται και σε άλλες λίστες που έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς.
Παράλληλα με την έρευνα της λίστας, ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης, έχει ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος κάθε στοιχείο για καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια.