Υπολογίζει σε 50.000-60.000 τους ανθρώπους που θα εγκλωβιστούν στο ελληνικό έδαφος – Η κυβέρνηση προετοιμάζει για κλείσιμο συνόρων

Τη φράση «υπάρχει κίνδυνος να μας κλείσουν τα σύνορα» χρησιμοποίησαν σε δημόσιες παρεμβάσεις τους ο Γιάννης Δρασάκης και ο Γιάννης Μουζάλας – Ψάχνουν άρον άρον χώρους στην Αττική για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες

Σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για το κλείσιμο των συνόρων και τον εγκλωβισμό χιλίαδων μεταναστών στο ελληνικό έδαφος φαίνεται ότι έχει επιδοθεί η κυβέρνηση μετά τις ραγδαίες εξελίξεις και την έκθεση της Κομισιόν για το προσφυγικό που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Ενδεικτικές ήταν οι δημόσιες παρεμβάσεις αφενός του νούμερο 2 της κυβέρνησης, του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη και αφετέρου του καθ’ ύλην αρμοδίου αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα οι οποίοι με λίγες ώρες διαφορά δήλωσαν ότι υπάρχει κίνδυνος κλείσουν τα σύνορα.

Και οι δύο υπουργοί παραδέχθηκαν επίσης ότι σε μια τέτοια εξέλιξη στο ελληνικό έδαφος να εγκλωβιστούν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες. Ωστόσο και οι δύο εκτίμησαν ότι ο αριθμός των 50.000-60.000 ανθρώπων που ανέφεραν είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα, ακόμα και για κλείσιμο των συνόρων, χωρίς αυτό να σημαίνει έξοδο από τη ζώνη του Σένγκεν» δήλωσε ο κ. Δραγασάκης στο δελτίο ειδήσεων του Alpha. Περιγράφοντας την εφιαλτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από το ζήτημα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξήγησε ότι υπάρχει πιθανότητα για μια περίοδο να χρειαστεί να διαχειριστούμε 50-60.000 πρόσφυγες στα βόρεια σύνορά μας, γι’ αυτό και επεσήμανε την ανάγκη να δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες υποδομές. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα οξύ πρόβλημα που ενδεχομένως βγει εκτός ελέγχου. Πρέπει να είμαστε θωρακισμένοι στα σενάρια που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε» διεμήνυσε.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μουζάλας δήλωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται «για να μας κλείσουν τα σύνορα»

Ψάχνουν χώρους στην Αττική για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες
Στο ίδιο κλίμα εντάσσεται και η εντολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλη Παπαδόπουλου προς τους δημάρχους της Αττικής, προκειμένου να προτείνουν το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα, χώρους για τη φιλοξενία προσφύγων, ώστε να προλάβουν τυχόν κλείσιμο των συνόρων.

«Θα δημιουργηθεί το κέντρο στο Σχιστό, ωστόσο ζητάμε από τους δημάρχους της Αττικής -γιατί η Αττική πιθανόν να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος λόγω του λιμανιού του Πειραιά- να μας υποδείξετε και άλλο χώρο», επισήμανε ο Βασίλης Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια  σύσκεψης της περιφερειακής Ένωσης δήμων Αττικής για το προσφυγικό το βράδυ της Τετάρτης, στην οποία εκπροσώπησε τον Γιάννη Μουζάλα.