ΧΑΑ: Από το “Α” έως το “Ω”…

ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ: Νέα επιδείνωση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα, μετά την πρόσφατη ισχυρή διόρθωση που σημειώθηκε. Η ελληνική αγορά αποδεικνύεται εύθραυστη και ευάλωτη και αντικατοπτρίζει την γενική τάση της οικονομίας. Ελάχιστα πράγματα έχουν βελτιωθεί στην οικονομία. Το ασφαλιστικό είναι ταφόπλακα της κατανάλωσης και ενώ μπορεί να υπάρξουν κάποια θετικά νέα για την ελληνικά οικονομία τις επόμενες εβδομάδες ως δια μαγείας δεν επιλύθηκαν τα προβλήματα. Θυμίζουμε ότι το 2ετές βρισκόταν στο 59% είχε υποχωρήσει έως το 5,42% πριν εβδομάδες για να διαμορφωθεί σήμερα 8 Ιανουαρίου του 2016 στο 10,43%…

ΒΙΑΙΟ “pullback”: Οι εξωγενείς παράγοντες ανάγκασαν τον Γενικό Δείκτη σε αναδίπλωση θέσεων χαμηλότερα της ιδιάζουσας βραχυχρόνιας ζώνης στήριξης των 600 με 590 μονάδων, προς άμεση αξιολόγηση της ευμεταβλητότητας του διεθνούς επενδυτικού περιβάλλοντος επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Γενικός Δείκτης 2016 (Μάκης Βελλιανίτης): Τον Σεπτέμβριο του 1999 ολοκληρώθηκε μια 14ετής άνοδος σε πέντε κύματα (1-519, 2-260, 3-1684, 4-559 και 5-6484 μονάδες). Έκτοτε παρακολουθούμε μια βαθιά διόρθωση της οποίας διανύουμε ήδη το 16ο έτος. Η διόρθωση έχει την μορφή A-1462 (Μάρτιος 2003), B-5346 μονάδες (Νοέμβριος 2007) και C σε εξέλιξη. Το C αναλύεται σε πέντε κύματα: 1-1458, 2-2932, 3-471, 4-1379 μονάδες και 5 σε εξέλιξη. Ο πιο αντικειμενικός στόχος για το πέρας του 5 και ταυτόχρονα του C και όλης της διόρθωσης είναι οι 324 μονάδες όπου τα κύματα C και A γίνονται ίσα. Παρόλα αυτά αξίζει προσοχής η ζώνη των 440-560 μονάδων, η οποία αποδείχθηκε ισχυρή στήριξη το 1992, το 2012 και δυο φορές το 2015. Υπενθυμίζουμε ότι η «καρδιά» του Γενικού Δείκτη, ο FTSE/X.A. Large Cap έχει ήδη διασπάσει δυο φορές, τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο του 2015, το χαμηλό ΤΟΥ, κάτι που αναμένουμε να γίνει και με τον Γενικό Δείκτη.

ΔΕΝ θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι ο κυριότερος αντίπαλος της Ελληνικής αγοράς είναι το… τίποτα με την έννοια της μη υλοποίησης των βασικών παραμέτρων του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί. Η εμπιστοσύνη ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί και αυτό αντανακλάται στον αργό ρυθμό επιστροφής των καταθέσεων και του υψηλού τιμήματος μακροπρόθεσμου δανεισμού που τιμολογούν οι αγορές στην Ελληνική Δημοκρατία.

EXAE: Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων στα 5,70 από 4,60 ευρώ δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία αναβαθμίζει και τη σύσταση για τον τίτλο σε Συσσώρευση από Ουδέτερη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της IBG, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια αναμένεται να εμφανίσουν μέση ετήσια αύξηση των κερδών κατά 27% έως το 2019, κάτι που θα επιτρέψει την υλοποίηση γενναιόδωρης μερισματικής πολιτικής άνω του 4% ετησίως για την επόμενη πενταετία. Η μτχ βρίσκεται στα 4,96 ευρώ με τα δυνητικά ανοδικά περιθώρια της στα 74 σεντς ή +15% περίπου.

Σχετική εικόνα

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ: Αδυνατώντας να αντιμετωπίσει την κρίση με την αύξηση της εσωτερικής ζήτησης, η οικονομική επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, για να λέμε τα πράγματα όπως πραγματικά είναι, έχει αποφασίσει την εξαγωγή της. Ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς από τα οικονομικά μπλοκ της ΕΕ και των ΗΠΑ να ανοίξουν δρόμους και αγορές για τα προϊόντα της, εγκαταλείποντας πολιτικές λιτότητας. Αν και τα media επιμένουν να ερμηνεύουν ως εσωτερική κρίση με διεθνές αντίκτυπο, τα όσα συμβαίνουν στις αγορές αξιών και εμπορευμάτων από το καλοκαίρι…

Η χρονιά δεν θα είναι περίπατος, ξεκινάει με προίκα τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν από το καλοκαίρι και τις λεπτές πολιτικές ισορροπίες που συντηρούν το κλίμα αβεβαιότητας. Το κλίμα είναι ψυχολογία και οικονομία χωρίς ψυχολογία δεν μπορεί να προκαλέσει το θετικό σοκ που χρειάζεται αυτή την στιγμή η εσωτερική αγορά.

H επίσπευση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με την πώληση του ΑΔΜΗΕ, του 10% του ΟΤΕ, του ΟΛΠ, του Αστέρα και της ΔΕΣΦΑ βάζουν ένα ακόμα συντελεστή προστιθέμενης αξίας στην αγορά αφού η πώληση τους θα αυξήσει την εστίαση του ενδιαφέροντος από το εξωτερικό και ενδεχομένως να «αποκαλύψει» με πιο έμπρακτο τρόπο την αξία των επιχειρήσεων οι οποίες προεξοφλούνται με πολύ υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου αυτή την περίοδο.

Θεμελιωδώς η εικόνα στις Αγορές δεν έχει αλλάξει.. Το πρόγραμμα στήριξης της κινεζικής οικονομίας μέσω έργων υποδομής που στόχο έχει τη στήριξη της εσωτερικής ζήτησης είναι αργό και αναποτελεσματικό ακόμα και σε ψυχολογικό επίπεδο. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μια ακόμη κίνηση εμβάθυνση της κρίσης που έχει ξεκινήσει, η οποία γίνεται σε πλήρη γνώση των επιπτώσεων από τους ιθύνοντες. Τα κεφάλαια που επενδύουν τα κρατικά funds στο χρηματιστήριο δεν είναι παρά τα συναλλαγματικά αποθεματικά της Κίνας, που πρακτικά σημαίνει ότι τα δολάρια, ευρώ και γιεν χρησιμοποιούνται για να στηρίξουν τα κινεζικά χρηματιστήρια. Αδυνατώντας να αντιμετωπίσει την κρίση με την αύξηση της εσωτερικής ζήτησης, η οικονομική επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, για να λέμε τα πράγματα όπως πραγματικά είναι, έχει αποφασίσει την εξαγωγή της.

Σχετική εικόνα

ΙΚΤΙΝΟΣ: Πέμπτη θετική παρουσία στις τελευταίες έξι και από το 0,9700 στα 1,1500 ευρώ. Καθόλου άσχημα, όταν όλα πέφτουν… Να έκανε και κομμάτια, θα ήταν ακόμη καλύτερα…

ΙΑΣΩ: Με 10 θετικές στις πρόσφατες 14 συνεδριάσεις και το μόνο που κατάφερε ήταν να βρεθεί από το 0,4900 στο 0,5170… Οι πτωτικές ήταν χορταστικές (-7,55%, -8,13%, -6,40% και -5,66%…). Ενώ την Παρασκευή δεν άνοιξε στο ταμπλό…
ΚΑΛΥΨΗ: Επανέρχεται για τις 4 συστημικές η KBW, εκτιμώντας ότι οι αποδόσεις τους θα είναι σύμφωνες με εκείνες της αγοράς (market perform), αλλά οι επενδυτές θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή. Στην τελευταία 25σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο “Greek Banks: Beyond the broken statues” (Ελληνικές Τράπεζες: Πέρα από τα συντρίμια…) η ΚΒW δίνει τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 3,30 ευρώ, για την Eurobank στα 1,40 ευρώ, για την Εθνική στα 0,55 ευρώ και για την Πειραιώς στα 0,45 ευρώ.

ΛΑΜΔΑ: Με 11-4 και από τα 3,5500 στα 4,1500 ευρώ, αλλά τα 4,2000 δεν τα ξεπερνάει με τίποτα…

ΜΕΤΑ από επτά συνεχόμενα χρόνια ύφεσης και τέσσερις ανακεφαλαιοποιήσεις του τραπεζικού κλάδου η ελληνική αγορά αναζητά εφέτος το πάτημα που θα την βγάλει από το τέλμα της εσωστρέφειας και της μιζέριας. Ως τώρα οι ελληνικές επιχειρήσεις πάλεψαν με τις πλέον αντίξοες συνθήκες εσωτερικής ζήτησης, χρηματοοικονομικού κόστους και ρευστότητας και αν μη τι άλλο κατάφεραν σε ένα μικρό αλλά υπολογίσιμο πυρήνα 50 εταιριών όχι μόνο να κρατηθούν σε λειτουργία αλλά να αποτελέσουν υπολογίσιμες επενδυτικές προτάσεις με βάση την λειτουργική τους κερδοφορία.

Σχετική εικόνα

ΝΤΡΟΠΗ για την εταιρεία: Με 394 ευρώ έστειλαν στο-11,85% στο 0,2900 ευρώ και στην κφση των 6,7 εκατ. ευρώ την ΙΝΤΡΑΚΑΤ!!! Συγχαρητήρια… ΝΤΡΟΠΗ για την εταιρεία: Με 22 ευρώ έστειλαν στο -16% την ΤΡΑΣΤΟΡ. Συγχαρητήρια… ΝΤΡΟΠΗ για την εταιρεία: Με 270 ευρώ έστειλαν στο -18,18% στο 0,0900 ευρώ και στην κφση των 3,12 εκατ. ευρώ την ΔΡΟΜΕΑΣ!!! Και εις ανώτερα!! ΝΤΡΟΠΗ για την εταιρεία: Με 9 ευρώ έστειλαν στο -10% στο 0,7200 ευρώ και στην κφση των 4,56 εκατ. ευρώ την ΝΑΚΑΣ!! Συγχαρητήρια… ΝΤΡΟΠΗ για την εταιρεία: Με (1) ευρώ έστειλαν στο -14,3% στο 0,0120 ευρώ και στην κφση των 0,49 εκατ. ευρώ την ΠΣΥΣΤ! Μπράβο παίδες…

 

“ΞΕΦΤΥΛΕΣ”: Ουκ ολίγες στο ταμπλό και δεν αναφερόμαστε σε όσες αποδεδειγμένα έχουν -κατά το κοινώς λεγόμενο – τινάξει τα πέταλλα, αλλά σε αυτές που αποδεδειγμένα διαθέτουν την δυνατότητα στο να μην επιτρέπουν την διακωμώδηση των μετοχών τους στο ταμπλό του ΧΑΑ.. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά των ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ΛΥΚΟΣ, ΠΡΟΦ, ΒΙΟΣΚ, ΟΛΥΜΠ, ΤΙΤΠ, ΕΛΒΕ, ΑΣΤΑΚ κ.λπ.

Σχετική εικόνα
ΟΙ ελληνικές τράπεζες ακόμα και αν διπλασιάσουν την αξία τους από τα τρέχοντα επίπεδα κεφαλαιοποιώντας τα καλά νέα από το μέτωπο της ρύθμισης του χρέους θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με έκπτωση 40% από την αξία των λογιστικών τους κεφαλαίων. Θα έχουν δώσει ωστόσο 250 μονάδες ανόδου στον Γενικό Δείκτη χωρίς την συνεισφορά άλλων δεικτοβαρών μετοχών.

Παράγοντας που συναινεί στην κανονικότητα το 2016 είναι οι σχετικά μικρές δόσεις δανείων που έχει η Ελλάδα μέσα στο 2016. Μόλις 1,4 δις ευρώ προς την ΕΚΤ (20 Ιουλίου) και περίπου 2,5 δις ευρώ αθροιστικά προς το ΔΝΤ σε διαφορετικές στιγμές μέσα στην χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι μια ομαλή ροή εσόδων από την εκτέλεση του προϋπολογισμού μπορεί να μεταθέσει για πολύ αργότερα επίπονες διαπραγματεύσεις με το Κουαρτέτο των δανειστών που όσο να ‘ναι είθισται να έχουν αρνητική επίδραση στην ψυχολογία μέχρι να ολοκληρωθούν.

Σχετική εικόνα
Περισσότερα από 2,3 τρισ. δολ. χάθηκαν στις αγορές την εβδομάδα που μας άφησε, καθώς η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και οι υποτιμήσεις του νομίσματός της τρόμαξαν τους επενδυτές ανά τον κόσμο, με αποτέλεσμα τη χειρότερη εκκίνηση έτους για τα χρηματιστήρια για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Μία άκρως θετική έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο έκαμψε κάπως τους φόβους για την αμερικανική οικονομία, αλλά δεν κατάφερε να σώσει την άσχημη εβδομάδα για τις αγορές. Ο καταλύτης για την αναταραχή υπήρξε η βουτιά του κινεζικού χρηματιστηρίου και η υποτίμηση του νομίσματός της.

ΡEKOΡ από την ανάποδη: Αυτά που σημειώνουν τώρα οι χρηματιστηριακές αγορές…

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες επόψεις των Ξένων διαχειριστών, η Κίνα είναι απλά η αφορμή στην διόρθωση που ξεκίνησε στις διεθνείς Αγορές… Η επιρροή του Πεκίνου στις χρηματαγορές αυτή την εβδομάδα υπογραμμίζει για τους επενδυτές το πως οι αποφάσεις για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η χώρα μπορεί να επηρεάσουν το παγκόσμιο σκηνικό.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ: “Κατεβάζοντας σκάλα” στην περιοδικότητα του διαγράμματος του Γενικού Δείκτη από τα ημερήσια στα 4ωρα δεδομένα, για να ενσκήψουμε στους βραχυχρόνιους επενδυτές, διακρίνουμε με την αποτύπωση καναλιών τάσης ως σημεία κλειδιά για τους μεν “Bears” τις 580 με 575 μονάδες… Oπου πιθανή καθοδική λύση θα οδηγήσει προς τα επίπεδα των 550 μονάδων και για τους δε “Bulls” τις 617 με 620 μονάδες επαναφέροντας τον Δείκτη σε ανοδική ρότα προς τις 650 με 660 μονάδες (Απ.Μάνθος)

Σχετική εικόνα

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: ΑΤΤΙΚΑ ΣΥΜΜ- Κατά την 30/9/2015, τα συνολικά ίδια κεφάλαια της εταιρείας σε ενοποιημένο επίπεδο ανέρχονταν σε 377,63 εκατ. ευρώ (1,9700 ευρώ ανά μετοχή). Κέρδη 9μήνου 34,5 εκατ. ευρώ , Ebitda 72,86 εκατ. ευρώ, πωλήσεις 222,47 εκατ. ευρώ και ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 46,72 εκατ. ευρώ. Ομως η εταιρεία έχει συνάψει και ομολογιακό δάνειο 50 εκατ ευρώ μετατρέψιμο σε μετοχές. Το δικαίωμα μετατροπής δύναται να ασκηθεί από τον Δεκέμβριο 2015. Η τιμή μετατροπής είναι συνδεδεμένη με τον δείκτη EBITDA του Ομίλου, οριζόμενη κατ’ ανώτατον σε Ευρώ 1,0450 και κατ’ ελάχιστον σε Ευρώ 0,5775 ανά μετοχή. Με λίγα λόγια προσεχώς η αποτίμησή της στο ταμπλό θα… ενισχυθεί κατά 50 εκατ ευρώ και οι δείκτες θα αναπροσαρμοσθούν ανάλογα. Βέβαια θα μειωθούν και οι υποχρεώσεις της κατά 50 εκατ ευρώ…

FTSE25: Ο f25 το 2015-6 δοκίμασε-ζει τα χαμηλά του 2012 έχοντας αισθητές διαφορές από τον ΓΔ λόγω του τραπεζικού κλάδου.ΠΛΕΟΝ ο τραπεζικός έχει σημαντική βαρύτητα κάτι που δεν ίσχυε τον τελευταίο χρόνο και πριν την “ιδιωτικοποίηση” του στο τέλος του 2015. ΣΕ περίπτωση που το επίπεδο της ζώνης του 160-170 χαθεί τότε ο δείκτης μπορεί να δώσει συνέχιση της πτωτική κίνησης προς τις 120 μονάδες. Όσο αυτό συντηρείται η αγορά μπορεί να ελπίζει. ΣΕ πρώτη φάση ο δείκτης πρέπει να κατοχυρώσει και σε μέρα και σε εβδομάδα τις 184 μονάδες ή ακόμα καλύτερα τις 196 μονάδες. ΑΝ αυτό συμβεί τότε η αγορά μπορεί να αποκτήσει ανοδική μεσοπρόθεσμη τάση μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. ΓΙΑ κάποιον που κοιτάει να μπει μεσοπρόθεσμα στην αγορά περιμένοντας τάση αυτή η πλάγια κίνηση τον βολεύει μιας και ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της καλής τιμής εισόδου. Η τεχνική ανάλυση δεν κάνει πρόβλεψη, αλλά ουσιαστικά μας δίνει καλύτερες πιθανότητες να ακολουθήσουμε την αγορά.

ΦΥΣΙΚΑ και υπάρχουν τεχνικές contrarian εισόδων, αν κάποιος είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει τους κανόνες που βάζει.ΓΙΑ αυτούς τώρα που κοιτάνε τις εταιρείες βάσει θεμελειωδών,… η τελευταία διετία μας δείχνει πως οι περισσότερες μεγάλες εταιρίες κάνουν μία ταλάντωση σε ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών. ΚΑΙ χωρίς ουσιαστική τάση, μιας και οι αποτιμήσεις τους είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις.

ΧΑΑ: Οι 1.000 μονάδες μπορεί να μην φαίνονται αυτή την στιγμή στον ορίζοντα, είναι όμως μια δυνατότητα που εφάπτεται σε ένα σενάριο κανονικότητας χωρίς εκπλήξεις (πολιτική αστάθεια, γεωπολιτικές αναταραχές, τρομοκρατία, κλπ) και με αποκατάσταση των συνθηκών ρευστότητας προς το μέσον της χρήσης.

ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ για μία ακόμη φορά όσοι ασχολούνετια με τις μετοχές των πάλαι ποτέ ισχυρών και δυναμικών ομίλων συμφερόντων Κόκκαλη και Στασινόπουλου… Και φυσικά συμπέρασμα δεν βγαίνει κι ούτε πρόκειται να βγει… Απλά, άλλη μία χοάνη απώλειας δισεκατομμυρίων ευρώ…

Σχετική εικόνα

ΩΣΤΟΣΟ οι μεσοπρόθεσμοι επενδυτές και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, πέραν της όποιας επικίνδυνης τροπής στα Διεθνή Χρηματιστήρια, θα πρέπει να μείνουν εστιασμένοι στο “τρίπτυχο”: “Αξιολόγηση – Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και επαναφορά του waiver στα Ελληνικά ομόλογα – Ελάφρυνση χρέους”.

 

  • Mε την υπογραφή του μικρομέτοχου