ΧΑΑ: Γιατί η αντίδραση δεν κράτησε ούτε… μέρα

 

Όταν μία Αγορά έρχεται από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να αθροίζει απώλειες 19,08% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 46,27% και η πρώτη συνεδρίαση – προσπάθεια αντίδρασης συνοδεύεται με σημαντικά χαμηλότερο τζίρο, από αυτό των τελευταίων πτωτικών συνεδριάσεων (παρά το γεγονός ότι το πρώτο ημίωρο συναλλαγών, ο τζίρος ξεπερνούσε τα 6,3 εκατ.), τότε η γενικότερη εικόνα παραπέμπει περισσότερο σε “ανακωχή” πωλήσεων και πολύ λιγότερο σε επιστροφή ουσιαστικού αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Σε αυτό το συμπέρασμα παρέπεμπε η Αγορά μέχρι τις 15.05, όταν και αποφάσισαν οι εν δυνάμει πωλητές να “υπενθυμίσουν” την παρουσία τους ανεβάζοντας και συναλλακτικές στροφές ενώ, απλά, οι τελικές δημοπρασίες έβαλαν το “κερασάκι στην τούρτα” κλείνοντας τον Γενικό Δείκτη με αρνητικό πρόσημο και στο χαμηλό ημέρας (μαζί του και 10 μετοχές του FTSE25).

Το σχετικό “come back” των αγοραστών, μετά τις 16.44, όταν είχε φθάσει να παίζεται, για πρώτη φορά, το τελικό πρόσημο του Δείκτη, όχι μόνο δεν έπεισε, αλλά χαρακτηρίστηκε και απόλυτα “fake”, για αυτό είχε και “άδοξο τέλος” με τον Γενικό Δείκτη να συμπληρώνει έβδομη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και νέα χαμηλά 314 μηνών. Να σημειωθεί ότι επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ο Δείκτης είχε να καταγράψει από το διάστημα 31/7 έως και 8/8/2014.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Από το χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο η στήλη είχε επισημάνει πως το επίπεδο των 113 μονάδων, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης θεωρείται κομβικής σημασίας και δεν αποκλείεται να δώσει “αναπήδηση” αγνώστου διαρκείας και εντάσεως, κάτι που συνέβη σήμερα. Αυτό το τελευταίο “στοίχημα” πήραν στην χθεσινή συνεδρίαση κάποια “ριψοκίνδυνα” χαρτοφυλάκια τα οποία “ανέκρουσαν πρύμναν” μόλις διεπίστωσαν την αδυναμία του FTSE25 να δώσει πειστική διαφυγή υψηλότερα από την πρώτη θεωρητική αντίσταση των 121 μονάδων (ενδοσυνεδριακό υψηλό 121,75, +4,19% και κλείσιμο στις 117,07 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,19%).

Από την άλλη, η στήλη είχε ειδοποιήσει ότι και για “τεχνικούς” λόγους η σημερινή συνεδρίαση θα ξεκινούσε μεανοδικές διαθέσεις και αρχικούς πρωταγωνιστές του Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, κάτι που έγινε με την βοήθεια της Τραπεζικής αντίδρασης που σημειώθηκε και στις Ευρωπαϊκές Αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή συνεδρίαση κατέληξε σε “ΑΜΕΜ” (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας), κατά τις τελικές δημοπρασίες, για τις μετοχές των Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς με το “project price” για τις Τραπεζικές μετοχές να δείχνει κλείσιμο στα υψηλά ημέρας και με σημαντικά ημερήσια κέρδη, όμως για “ατυχία” των “όψιμων” αγοραστών ενεργοποιήθηκε, εκ νέου, η διάταξη που θέλει “σε περίπτωση που η τιμή κλεισίματος που προκύπτει από τις τελικές δημοπρασίες έχει διαφορά μεγαλύτερη του 3% από την τελευταία πράξη και μετά την ενεργοποίηση του δεύτερου ‘ΑΜΕΜ’, η τιμή κλεισίματος διαμορφώνεται μεσοσταθμικά, εκτός και αν ο όγκος των δημοπρασιών είναι μεγαλύτερος του 30% του ημερήσιου όγκου.

Έτσι και οι τρεις Δεικτοβαρείς, Τραπεζικές, μετοχές έκλεισαν στο “κόκκινο” και με βαριές απώλειες, αλλά και σημαντικό ανεκτέλεστο αγορών, αφήνοντας πιθανότητες, σημερινής, ανοδικής εκκίνησης, αν το επέτρεπε το διεθνές κλίμα.

Αυτό και έγινε, με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να αναρριχάται μέχρι τις 25 μονάδες (+10,57%), την μετοχή της Alpha Bank μέχρι τα 1,26 ευρώ (+12,5%), της Εθνικής μέχρι τα 0,147 (+13,08%), της Eurobank μέχρι τα 0,387 (+13,49%) και της Πειραιώς μέχρι τα 0,11 ευρώ (+18,28%).

Αυτά μέχρι λίγο μετά τις 15.00, καθώς μετά τις 15.05 οι εν δυνάμει πωλητές απλά επιβεβαίωσαν τον ρόλο του “big brother” και το κουδούνι της λήξης βρήκε τον Τραπεζικό δείκτη (+0,27%) σημαντικά χαμηλότερα από την ενδοσυνεδριακή κορυφή, να διασώζεται με θετική μεταβολή λόγω Alpha Bank (+3,57%), ενώ η ίδια, αν όχι χειρότερη, ήταν η εικόνα για τους επιμέρους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικούς τίτλους, καθώς όλοι απώλεσαν τα αρχικά κέρδη, γύρισαν στο “κόκκινο” και χρειάστηκαν τα “φτιασιδώματα” των τελευταίων λεπτών και οι τελικές δημοπρασίες, προκειμένου να κρατηθούν τα προσχήματα και να αποτραπούν τα χειρότερα, αλλά όχι για όλους (!)

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλό, αξίζει να αναφερθεί ότι Εθνική (-2,31%), Eurobank (-1,76%) και Πειραιώς (-3,23%) δεν παρέλειψαν να κλείσουν σε ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό, ενώ το ίδιο ακριβώς συνέβη, στον υπόλοιπο μη Τραπεζικό 25αρη και για τον τίτλο της Viohalco (-8,13%).

Από την άλλη αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμα και στα υψηλά ημέρας η επιφυλακτικότητα ήταν έκδηλη στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό, με αποτέλεσμα οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο να “οδηγήσουν την κούρσα” από αρχής μέχρι τέλους!

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του FTSE25 και στις μη Τραπεζικές μετοχές, παρά το σφυροκόπημα των τιμών που είχε προηγηθεί, μάλλον μηδενικές διαθέσεις αντίδρασης επέδειξαν οι ΔΕΗ (-8,65%), ΕΥΔΑΠ (-4,3%), ΟΤΕ (-2,68%), Viohalco (-8,13%) και Ελ. Πετρέλαια (-3,23%).

Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι ενώ το σύνολο των traders είχε τα μάτια προσηλωμένα στο Τραπεζικό ταμπλό, τις ουσιαστικότερες βοήθειες στον Γενικό Δείκτη έδωσαν οι ΕΕΕ (+4,25%), Κύπρου (+2,29%) και ΟΠΑΠ (+0,18%).

Ο τίτλος της πρώτης συμμετέχει στον Δείκτη με ποσοστό 10,67%, ενώ ενδοσυνεδριακά αναρριχήθηκε μέχρι τα 16,89 ευρώ (+5,56%) κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ η μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών συμμετέχει στον Δείκτη με ποσοστό 5,66% και αξίζει να σημειωθεί ότι χθες και στην Αγορά Παραγώγων σημειώθηκε αξιοπρόσεκτο κλείσιμο “short” θέσεων. Όμως το τελικό κλείσιμο σημαντικά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας των 5,69 ευρώ (+3,45%), αφήνει υπόνοιες ότι οι “short sellers” έχουν και άλλα “καύσιμα”!

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά την σχετικά πρόσφατη επίσκεψη των Ξένων funds και τις συναντήσεις με Κυβερνητικά Στελέχη και τραπεζίτες, έχει πατηθεί οριστικά το “sell” για αρκετούς διαχειριστές, ενώ η σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, όχι μόνο δεν ενέπνευσε τους ελάχιστους αγοραστές που έχουν απομείνει στο Χ.Α., αλλά έφερε σημαντικές πωλήσεις στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την εκτόξευση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 2ετες 14,58%. 5ετες 14,59% και 10ετες 11,17%, κάτι που έφερε “παράπλευρους κραδασμούς” και στο Χ.Α.

Ανεξάρτητα με το σημερινό, τελικό, πρόσημο, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως η κρατούσα και απόλυτα κραταιά μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, τουλάχιστον για το τελευταίο 14μηνο.

Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο, σημαντικό, ανοδικό “τίναγμα” του Γενικού Δείκτη, έχει σημειωθεί στο διήμερο 5 – 8/12/2014, με κλείσιμο στις 1035,08 μονάδες, που αποτελεί και το υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 14 μηνών και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών θα παραμείνει το υψηλότερο κλείσιμο για πολλούς, ακόμα, μήνες, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο τότε Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

H πορεία του Γενικού Δείκτη τους τελευταίους 14 μήνες

Το τι έχει επακολουθήσει από εκείνη την ημερομηνία, μέχρι και σήμερα φαίνεται στο διάγραμμα του Δείκτη και δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο αμφιβολιών, ακόμα και για όσους στερούνται των ελάχιστων γνώσεων τεχνικής ανάλυσης!

Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει το παραμικρό παράθυρο αισιοδοξίας και όλες οι τεχνικές ενδείξεις μπαίνουν στην άκρη, αν η πορεία στις Διεθνείς Αγορές παραμείνει πτωτική!