ΧΑΑ: Επί του παρόντος διατηρείται η ψυχραιμία, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδ

“Το ξεκίνημα της τελικής φάσης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους Δανειστές συνέπεσε με τη διαρροή των συνομιλιών ανάμεσα στα στελέχη του ΔΝΤ για το Ελληνικό ζήτημα (IMFgate)” αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Το αποτέλεσμα είναι να επανέλθει η αβεβαιότητα, ως προς την έκβασή τους, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι την 22α Απριλίου το Eurogroup θα κληθεί να επικυρώσει τη συμφωνία, ώστε στη συνέχεια να ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση, με τις αποδόσεις των 10ετων ομολόγων να κινούνται περί το 9,2% πλέον.

Πάντως, είναι πιθανό το “IMFgate” να έχει σαν αποτέλεσμα τη αυξημένη συνειδητοποίηση των δύο Πλευρών, ως προς τις συνέπειες μιας ακόμη αποτυχημένης διαπραγμάτευσης, ιδιαίτερα βέβαια για την Ελληνική Πλευρά.

Τα παραπάνω έχουν ασφαλώς τις επιπτώσεις τους και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με το συναίσθημα του φόβου να επανέρχεται και την αδυναμία των επενδυτών να ενεργήσουν, καθώς το ομιχλώδες τοπίο αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα:

Από την έναρξη ενός ενάρετου κύκλου εξελίξεων στο αισιόδοξο σενάριο της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων εντός του Απριλίου, μέχρι την πρόσκρουση του “Ελληνικού πλοίου σε ύφαλο”, στο σενάριο της παράτασης των διαπραγματεύσεων, οπότε είναι δυνατό να συντελεστεί η καταγραφή πιστωτικού γεγονότος.

Επί του παρόντος πάντως διατηρείται η ψυχραιμία, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις επιλεκτικές κινήσεις επί Δεικτοβαρών μετοχών (Τραπεζικών και μη) να διαμορφώνουν την πορεία του Γενικού Δείκτη, με τρόπο που να είναι ελεγχόμενη η κίνησή του.

Διαπιστώνεται δηλαδή τόσο η αδυναμία να κινηθεί προς τις 580 μονάδες, λόγω του χαμηλού όγκου, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκεται η αποτροπή της κίνησής του κάτω από τις 550 μονάδες, ενόψει της διαμόρφωσης περισσότερης ευκρίνειας από το εσωτερικό μέτωπο.

δτζανας

Τα δεδομένα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να αγνοηθούν τα θετικά αποτελέσματα από την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων χρήσης για το 2015, στα οποία καταγράφηκε βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας των μη Τραπεζικών εταιρειών

Και θεαματική αύξηση (πάνω από 50%) των μετά φόρους κερδών των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την εξαίρεση των Τραπεζών που λόγω των NPLs εγγράφουν υψηλές προβλέψεις.

Στο εξωτερικό περιβάλλον, η δημοσιοποίηση των 11,5 εκατ. εγγράφων από εταιρείες off-shore του Παναμά, συνέβαλε στην περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος. 

Η πιθανή πάντως ευαισθητοποίηση των Κυβερνήσεων, για την περιστολή του φαινομένου των φορολογικών παραδείσων στους οποίους διοχετεύεται μέγα μέρος του “πλούτου των ολίγων” , είναι πιθανό αποβεί ευεργετική για τις Διεθνείς Αγορές.

Αυτό, σύμφωνα με την άποψη του διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, θα συμβεί αν επιτευχθεί η μείωση του αποθησαυρισμού μεγάλου μέρους διαθεσίμων… 

Και οδηγηθούν σε τοποθετήσεις που συμβάλλουν στη αναζωογόνηση της πραγματικής Οικονομίας, καθώς η απειλή της ύφεσης συνεχίζει να είναι ορατή για την Παγκόσμια Οικονομία.