ΧΑΑ: Η αγορά πλέον αλλάζει μεσοπρόθεσμη τάση, ασχέτως της όποιας διόρθωσης

Greek Market WEEKLY Overview

H αγορά κατάφερε να κλείσει σε νέα υψηλά έτους καταγράφοντας πλέον κέρδη της τάξεως του 1,29%. Πλέον δοκιμάζει τον πολύ σημαντικό πρώτο στόχο μας έχοντας μπροστά της την 24η του μήνα και το EUROGROUP περιμένοντας νέα που θα ολοκληρώσουν την πρώτη αξιολόγηση που θα φέρει ρευστότητα από την δόση που τόσο ανάγκη έχει αυτή την στιγμή η οικονομία.

Η αρχή με το deal των 1,2 δις επιχειρηματικών δανείων μεταξύ ΑLPHA BANK, EUROBANK και ΚΚR είναι μόνο η αρχή για αυτό που έρχεται στο κομμάτι των κόκκινων δανείων. Το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο γιατί θα πάρουμε σημαντική ρευστότητα ή θα καταφέρουμε να μπούμε σε QE και WAIVER αλλά για το ότι οι οίκοι θα βαθμολογήσουν πολύ καλύτερα το αξιόχρεο της χώρας. Κάτι το οποίο αν συμβεί θα μειωθεί το ρίσκο μας και θα έρθουν σημαντικές επενδύσεις τόσο στο χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων σε πρώτη φάση αλλά και στην πραγματική οικονομία σε δεύτερη.

Ο κόφτης είναι ακόμα ένα σημαντικό θετικό στοιχείο μιας και πλέον δεν θα έχουμε κάθε λίγο και λιγάκι πρόβλημα αλλά αυτόματα σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε το πλεόνασμα που έχουμε συμφωνήσει θα έχουμε άμεσα μείωση δαπανών. Τώρα, αν υπάρξει μία άμεση λύση και στο χρέος πράγμα που δεν πιστεύουμε, τότε θα απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο ο φόβος που υπάρχει για το 2023.

Θυμίζουμε πως το 2018-2023 η χώρα δεν έχει ιδιαίτερα τοκοχρεολύσια και μπορεί να τα καταφέρει υπό τις υπάρχουσες συνθήκες. Ακόμα και μία λύση με ρήτρες είναι πολύ θετικό γεγονός για την οικονομία μιας και αυτή την στιγμή έχουμε μάχη ανάμεσα σε IMF και Αμερικάνους και τους Ευρωπαίους δανειστές με τους πρώτους να πιέζουν για μία λύση άμεσα.

fast fina

Greek Market WEEKLY Overview

Τεχνικά, πλέον θέλουμε ο ΓΔ να κλείσει πάνω από τις 600 μονάδες τον μήνα Μάιο με μία κατοχύρωση των τρεχόντων επιπέδων που μπορεί να δημιουργήσει σημαντικό short squeeze, ενώ παράλληλα με τα νέα μπορεί να έχουμε και σημαντικές εισροές νέων κεφαλαίων στην αγορά. Όλα δείχνουν ότι η αγορά πλέον αλλάζει μεσοπρόθεσμη τάση , ασχέτως της όποιας διόρθωσης που μπορεί να έρθει το επόμενο διάστημα.

Η ζώνη των 590-600 είναι σημαντική μας στήριξη με κοντινή το 620 ενώ επόμενη αντίσταση πέραν των τρεχόντων επιπέδων είναι οι 670.

Ο τραπεζικός κλάδος αν καταφέρει να σπάσει την αντίσταση του 62 που είναι πρόσφατο υψηλό περιόδου μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης. Το στοπ μας έχει ανέβει στις 53 μονάδες. Η ψαλίδα ανάμεσα σε f25 και ΓΔ κλείνει με την υπεραπόδοση του τραπεζικού το τελευταίο διάστημα.

Στα στατιστικά τώρα ο ΓΔ έκλεισε με κέρδη 1,29% από αρχές έτους ενώ ο f25 έχει απώλειες 0,63% και ο τραπεζικός στο 0 καλύπτοντας τεράστιο ποσοστό απωλειών του τελευταίου διαστήματος.

Greek Market WEEKLY Overview

Εν κατακλείδι η οικονομία είναι μπροστά σε ένα πολύ σημαντικό γεγονός που θα έπρεπε να έχει τελειώσει από το 2014 δηλ. αυτό της αξιολόγησης. Καταφέραμε να χάσουμε δύο χρόνια και πολλά χρήματα αλλά και τον έλεγχο των τραπεζών παρόλα αυτά αυτό που κερδίσαμε είναι ότι πλέον καταλάβαμε πως δεν υπάρχουν μαγικές πολιτικές λύσεις σε τέτοιου είδους σημαντικά προβλήματα.

Φυσικά μπροστά μας έχουμε την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που τόσο ανάγκη έχει αυτός ο τόπος και όχι τόσο τους νέους φόρους που μπήκαν στην ζωή μας και που προφανώς δεν είναι ικανοί να μπορέσουν να λύσουν το πρόβλημα που έχει η χώρα. Μέλημα μας είναι να κερδίσουμε έστω και με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς την χαμένη εμπιστοσύνη και να καταφέρουμε να προσελκύσουμε επενδυτές που πραγματικά θα δουν τις δυνατότητες που έχει αυτή η χώρα.

Αν πολιτικά αυτό το καταφέρουμε τότε και μόνο θα έχουμε όλες εκείνες τις πιθανότητες να μπορέσουμε να κάνουμε την διαφορά τα επόμενα χρόνια. Το μόνο σίγουρο είναι πως η χώρα έχει τεράστιες δυνατότητες που πρέπει να τις διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ