ΧΑΑ: Οι ακραίες διακυμάνσεις συνεχίστηκαν…

Του Μάνου Χατζηδάκη

Η υπερβολή της πίεσης στις τιμές των τραπεζικών μετοχών ήταν ο κύριος λόγος της αντίδρασης την εβδομάδα που πέρασε στο ΧΑ.

Οι ακραίες διακυμάνσεις συνεχίστηκαν καθώς η Αγορά κινήθηκε κυρίως με γνώμονα το βαθμό πίεσης των μετοχών και την τάση των ξένων χρηματιστηρίων και λιγότερο με κάποιο θεμελιώδες νέο που θα άλλαζε τα δεδομένα ανάλυσης της Αγοράς.

Η Ελληνική Αγορά αναμένει μια ημερομηνία πάνω στην οποία θα παιχτεί το επόμενο σενάριο τάσης: Πότε θα επιστρέψει το κουαρτέτο των δανειστών ώστε να αρχίσουν να κλείνουν σταδιακά τα ανοικτά μέτωπα τα οποία και πάλι έχουν συσσωρεύσει αβεβαιότητα στην εγχώρια επενδυτική ατμόσφαιρα.

Ασφαλιστικό και Φορολογικό νομοσχέδιο, νόμος για την διαχείριση των επισφαλών δανείων, Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, πώληση του ΑΔΜΗΕ είναι τα βασικά ανοικτά ζητήματα που αναζητούν λύση. Οι πιθανές ημερομηνίες ξεκινούν από τον Ιούλιο όπου λήγουν ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ ύψους 2,2 δις ευρώ και καταλήγουν κατά κάποιες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων έως το Πάσχα των Καθολικών στο τέλος Μαρτίου.

Σε αυτό το ευρύ χρονικό εύρος κινούνται μέχρι στιγμής οι εκτιμήσεις ειδικών και μη για το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση. Οι τέσσερις  μήνες που μεσολαβούν μόνο ορατότητα δεν προσφέρουν κρατώντας το ασφάλιστρο κινδύνου για τις ελληνικές αξίες σε υψηλά επίπεδα και βέβαια κάθε άλλο παρά ανασταλτικά λειτουργούν στην μείωση της μεταβλητότητας.

Από εκεί και πέρα η επίσπευση της δημοσίευσης των ισολογισμών των συστημικών τραπεζών την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου αποτελεί μια θετική εξέλιξη δεδομένου ότι θα ανανεώσει την επικοινωνία των διοικήσεων με την επενδυτική κοινότητα και θα δώσει φρέσκο περιεχόμενο προς αξιολόγηση αναφορικά με την ροή καταθέσεων, την ρυθμό των νέων επισφαλειών, τις ενέργειες και το χρονοδιάγραμμα μείωσης κόστους κλπ.

Η Αγορά αναμένει στο δ’ τρίμηνο την πλήρη ενσωμάτωση των υπόλοιπων προβλέψεων που προέκυψαν από το τεστ αντοχής καθώς και την συντηρητική αποτύπωση μεταβλητών στοιχείων –αποτιμήσεις συμμετοχών, ακινήτων, αξιόγραφων- ώστε οι τράπεζες να ξεκινήσουν από μια όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκή βάση το 2016.