Χ.Α: Με κέρδη 22% έκλεισαν το 5ήμερο οι τράπεζες, συνεδρίαση με μεγάλες ανατροπές και εναλλαγές προσήμου

ΧΑ: Με κέρδη 22% έκλεισαν τη βδομάδα οι τράπεζες

Συνεδρίαση με μεγάλες ανατροπές και εναλλαγές προσήμου που όμως ολοκληρώθηκε «θετικά». Που οφείλεται η μεταβλητότητα και ποια blue chip ξεχώρισαν. Πώς διαμορφώνονται τώρα τα τεχνικά δεδομένα για Γενικό Δείκτη και FT 25.

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. να συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και τρεις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, όμως όσοι παρακολούθησαν την σημερινή συνεδρίαση “step by step”, χρειάστηκαν τουλάχιστον… δραμαμίνες!

Πως αλλιώς θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν την σημερινή κίνηση του Δείκτη, όχι τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, τα περισσότερα των οποίων παραμένουν “εκτός πεδιάς”, αλλά και οι πλέον ριψοκίνδυνοι traders, όταν ο Γενικός Δείκτης με χαρακτηριστική ευκολία “πετάγεται” από το -2,39%, στο +1,65% στέλνοντας στο “καναβάτσο” όσους επιμένουν να παρακολουθούν την ημερήσια τάση και βάσει αυτής να προσαρμόζουν τις ημερήσιες κινήσεις τους;

Ασφαλώς και υπάρχει εξήγηση για την υπάρχουσα νευρικότητα και το εντυπωσιακό volatility. Πρώτον η Αγορά έπιασε, ή πλησίασε πολύ κοντά, στους πρώτους τεχνικούς στόχους και δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι θα ενταθούν οι κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, μία πρώτη “γεύση” έδωσε σήμερα το μεγαλύτερο κομμάτι του Τραπεζικού ταμπλό, αλλά και η Jumbo (-3,13%), με τον τίτλο της τελευταίας να μην έρχεται σε επαφή με το θετικό πρόσημο (ο μοναδικός από την ενδοσυνεδριακή εικόνα στο ταμπλό του 25αρη).

Ενώ αρκετοί είναι αυτοί που δεν θα ήθελαν να πάρουν άλλα “στοιχήματα”, όσον αφορά τις εξελίξεις από την Δευτέρα και μετά, φοβούμενοι μία ακόμα απογοήτευση της Αγοράς από Σύνοδο Κορυφής και Eurogroup και αποφάσισαν να παρακολουθήσουν τα νέα με σαφώς μειωμένες θέσεις.

Ξεκινώντας από τα στατιστικά που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ο Γενικός Δείκτης με αυτό το σερί των επτά συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων, σημείωσε ρεκόρ 18,5 μηνών, καθώς ανοδικό σερί επτά συνεδριάσεων είχε να σημειωθεί από το διάστημα 19/8 έως και 27/8/2014.

Η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε η τρίτη συνεχόμενη ανοδική, δίνοντας ποσοστόανόδου 9,02% για τον Γενικό Δείκτη και 21,97% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 4 δισ ευρώ. Η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών, ενισχύθηκε κατά 64% και διαμορφώθηκε στα 80 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 12,44%, ο Τραπεζικός δείκτης κατά 35,83%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έχει μειωθεί κατά 6,3 δισ ευρώ.

Επίσης κατά τις τελευταίες επτά συνεχόμενες ανοδικές ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αθροιστικά κέρδη 16,45% και η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ενισχύεται κατά 5,8 δισ ευρώ.

Φεύγοντας από τα στατιστικά στοιχεία και επιστρέφοντας στην εικόνα του Χ.Α. κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, δύο είναι οι κυρίαρχες απόψεις για τα δρώμενα στο Εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Η μία άποψη υποστηρίζει πως ενώ ακόμα τίποτε δεν έχει καθαρίσει αναφορικά με τα κεντρικά ζητήματα που αφορούν την οικονομία της Χώρας, οι ενεργοί παίκτες συνεχίζουν να στοιχηματίζουν για θετικές εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ η πιο συντηρητική σχολή σκέψης απλά υποψιάζεται πως όλα όσα γίνονται στο ταμπλό αποσκοπούν στην δημιουργία “μαξιλαριού” πριν την εκκίνηση του νέου πτωτικού κύματος, το οποίο θα υπαγορεύσουν οι εξελίξεις των επόμενων ημερών.

Πάντως, έστω και στα σημεία, οι συγκρατημένα αισιόδοξοι δείχνουν να υπερέχουν και σήμερα μεταφέροντας ρευστότητα από τις Τράπεζες στον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 25αρη, “έβαψαν πράσινο το φύλλο αγώνα”, κερδίζοντας και σημαντικό κομμάτι των εντυπώσεων.

Από την άλλη, οι όποιες ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών απορροφούνται από τους αγοραστές με σχετική ευκολία και δεν αφήνονται να επηρεάσουν το τελικό πρόσημο του Δείκτη, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια. Το διεθνές περιβάλλον δείχνει υποστηρικτικό αν και με εμφανήσημάδια κόπωσης.

Παρά τις σημαντικές προσδοκίες που δημιούργησε το πρώτο ημίωρο (9,5 εκατ. από τα οποία τα 1,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές), ο τζίρος για πολλοστή συνεδρίαση παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα και σημαντικά χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, το “ασανσέρ” σε τιμές και ψυχολογία, ενίσχυσε σε σημαντικό βαθμό τις συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αντίθετα χαμηλών τόνων ήταν η συνεδρίαση στην Αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους να συνεχίζουν να κινούνται πλάγια, μετά την τελευταία αποκλιμάκωση: 2ετες 10,39%, 5ετες 11,77% και 10ετες 9,99%.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. και αφήνοντας για μία ακόμα συνεδρίαση το Τραπεζικό ταμπλώ για τους “χαλκέντερους” traders, από τον υπόλοιπο FTSE25, ασφαλώς και ξεχώρισαν το +6,82% της Folli Follie Group και το +5,33% του ΟΤΕ.

Όμως θα ήταν παράλειψη να μην γίνει αναφορά, για την “συμπεριφορά” που επιδεικνύουν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, Μυτιληναίος (+3,14%) και Αεροπορία Αιγαίου (+4,93%).

Στην πρώτη περίπτωση, μπορεί ο τίτλος της Μυτιληναίος να ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σημαντικά χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό +5,43%, όμως δεν μπορεί να μην αναφερθεί ότι συμπλήρωσε “επταρέ” ανοδικών συνεδριάσεων, ακολουθώντας την κίνηση αντίδρασης του Γενικού Δείκτη. Το “stop” για τους “long” έχει ανέβει στα 3,42 ευρώ, ενώ η επόμενη σημαντική αντίσταση εντοπίζεται στα 3,70 ευρώ.

Στην περίπτωση της Αεροπορίας Αιγαίου, που συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αξίζει αναφοράς η πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 6,33 ευρώ (κλείσιμο 19/2). Με το κλείσιμο υψηλότερα των 7,50 ευρώ, ο τίτλος έδωσε εβδομαδιαία διάσπαση, βάζοντας σαν μακρινό στόχο τα 8,65, 9,16 και 10,50 ευρώ.

Χαμηλότερα του 25αρη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, “στην Κοινοπραξία της Ιταλικής Bonatti με την J&P ΑΒΑΞ ανατέθηκε η κατασκευή δύο εκ των τριών τμημάτων του αγωγού Φυσικού Αερίου TAP επί Ελληνικού εδάφους, συνολικού μήκους 360 χιλιομέτρων. Η Γαλλική Spiecapag (θυγατρική του ομίλου Vinci) επικράτησε για την κατασκευή του τρίτου Ελληνικού τμήματος (μήκους 185 χιλιομέτρων) και δύο τμημάτων επί Αλβανικού εδάφους (συνολικού μήκους 215 χιλιομέτρων).

Με δεδομένο ότι ο τίτλος του Άβακα (+13,65%) μέχρι πρότινος “έγραφε” συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά, αν έληξαν οι επιθετικές πωλήσεις, σε συνδυασμό με την παραπάνω είδηση, μπορεί να κινηθεί ακόμα και ανεξάρτητα του γενικότερου κλίματος!

Αξιοπρόσεκτη η κίνηση και της Σωλ. Κορίνθου (+7,6%), που εμπλέκεται στο παραπάνω project.

Όσον αφορά την τεχνική εικόνα και αφού “πληρώθηκαν” οι πρώτοι στόχοι, όσοι κινούνται με βάση τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα θα θέσουν υπό παρακολούθηση, για τον Γενικό Δείκτη τις 567 και 535 – 530 μονάδες και για τον FTSE25 (-0,5%) τις 157 και 143 – 140 μονάδες. Όποιο από τα δύο άκρα δώσει διαφυγή θα σηματοδοτήσει και την βραχυπρόθεσμη τάση, ενώ όλα θα εξαρτηθούν και από τις εξελίξεις της ερχόμενης Δευτέρας.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης το “stop” “long” έχει ανέβει στις 146 μονάδες, ενώ για τον Γενικό Δείκτη παραμένουν ανοιχτά τα “gap” στις 588,74 και 613,38 μονάδες, αλλά και το πρόσφατο στις 524,24 – 522,98 μονάδες.