ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ; Ο Τσίπρας “σκοτώνει” Αλαφούζο, Κυριακού για χάρη του Μουράτογλου

Ο Ελληνογάλλος επιχειρηματίας που θα πάρει μία από τις 4 τηλεοπτικές άδειες

matie-456x300

Ο Ματιέ Μπιγκάς είναι ο γενικός διευθυντής της επενδυτικής τράπεζας Lazard η οποία συμβουλεύει τις ελληνικές μνημονιακές κυβερνήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους. Ο Ματιέ συμβουλεύει τους Ελληνες πρωθυπουργούς από το 2010, με πρώτον από όλους τον Γιώργο Παπανδρέου. Η επενδυτική Lazard, ένας κολοσσός που ιδρύθηκε το 1848 και σήμερα έχει γραφεία σε 26 χώρες σε όλον τον κόσμο, αποτελεί τον οικονομικό σύμβουλο της ελληνικής κυβέρνησης διαχρονικά. Ο Ματιέ ξαγρυπνούσε το 2010 στο πλευρό του ΓΑΠ αλλά και τον Φεβρουάριο του 2015 στο πλευρό των Τσίπρα-Βαρουφάκη. Οταν στα τέλη του 2009 ο κ. Γ. Παπανδρέου συνειδητοποίησε σε όλη του την έκταση το πρόβλημα με το υπέρογκο δημόσιο χρέος των 300 δισ. ευρώ, εστράφη στον κ. Στρος Καν ζητώντας τη βοήθειά του σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αγγελου Αθανασόπουλου στο ΒΗΜΑ.
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δεν χρειάστηκε να ψάξει πολύ για να δώσει τη συμβουλή. «Πάρε τη Lazard και τον Πιγκάς» φέρεται να του είπε. Ο χαρισματικός Ματιέ Πιγκάς υπήρξε σύμβουλος του Ντομινίκ Στρος-Καν την περίοδο 1998-1999, όταν ο δεύτερος ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας- προτού μεταπηδήσει στο επιτελείο του Λοράν Φαμπιούς. «Στον πρώτο χρωστάω τη φαντασία. Στον δεύτερο την αίσθηση της ευθύνης» είχε πει παλαιότερα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Μonde».

Η ανέλιξη του κ. Πιγκάς στην ιεραρχία της Lazard υπήρξε ραγδαία. Προτού αναλάβει τη θέση του συνδιευθυντή του γαλλικού τομέα της Lazard τον περασμένο Σεπτέμβριο, υπήρξε αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού της τμήματος (2006), διευθυντής Μάρκετινγκ το 2005 και επικεφαλής του τμήματος για την παροχή συμβουλών σε κυβερνήσεις το 2003. Εχει μάλιστα χειριστεί σειρά καυτών φακέλων, όπως η συγχώνευση των ενεργειακών κολοσσών Suez και Gaz de France, η δημιουργία της επενδυτικής τράπεζας Νatixis, η επαναδιαπραγμάτευση των χρεών της Αργεντινής και του Ιράκ, αλλά και η εθνικοποίηση της εταιρείας φυσικού αερίου της Βολιβίας.

Η ανάληψη γενικού συμβουλευτικού ρόλου από τη Lazard δεν είναι πάντως η πρώτη της ανάμειξη στην Ελλάδα και ούτε φυσικά η τελευταία. Είχε ενεργό συμμετοχή στην πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Ολυμπιακής Αεροπορίας προς τη ΜΙG το 2009, ενώ και το 2004 είχε ανακοινώσει άλλη μία συνεργασία με το Ελληνικό Δημόσιο ως σύμβουλος ιδιωτικοποίησης του εθνικού αερομεταφορέα. Το σχέδιο εκείνο δεν προχώρησε πάντως. Η Lazard ανέλαβε επίσης να αξιολογήσει την πρόταση της Αbu Dhabi Μar (ΑDΜ) για την αγορά του 75% των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Και συμμετέχει, μαζί με τη γερμανική Deutsche Βank και τη βρετανική ΗSΒC, ως σύμβουλος για την εκπόνηση σεναρίων για το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

 
Ο Φεβρουάριος του 2015 βρίσκει τον Ματιέ Πιγκάς στο πλευρό του Γιάνη Βαρουφάκη. Το γαλλικό Pari Match τον εντοπίζει και γράφει ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για την διαπραγμάτευση που ένα χρόνο αργότερα το Χάρβαρντ θα την χαρακτήριζε ως την χειρότερη της χρονιάς.

Ακολουθεί το ρεπορτάζ του Paris Match:

Βρήκαμε τον Ματιέ Πιγκάς να ντοπάρεται με ενεργιακά ποτά και καραμέλες coca cola. Πέρασε ακόμη ένα σ/κ στην Αθήνα με μια ομάδα 15 ανθρώπων. 48 ώρες δουλειάς χωρίς διακοπή που έχει στόχο να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα σωτηρίας της Ελλάδας.

Από τη στιγμή του εκλογικού θριάμβου του ΣΥΡΙΖΑ, στις 25 Ιανουαρίου, το αφεντικό της τράπεζας Lazard της Γαλλίας δεν αφήνει ούτε λεπτό τον χαρισματικό υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Το χρηματιστήριο της Αθήνας ανεβοκατεβαίνει και τα ταμεία του κράτους είναι άδεια. Ενας αγώνας δρόμου ξεκινάει.

Οι δύο άνδρες δεν κοιμούνται καθόλου και όταν βρίσκονται μακριά βομβαρδίζουν ο ένας τον άλλο με e-mails και SMS. Απέναντί τους οι ευρωπαίοι κρύβουν τα χαρτιά τους και έχουν αποφασίσει να μην αποκαλύψουν τίποτα ως το Eurogroup της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου.

Οκτώ ημέρες μετά τις ελληνικές εκλογές, ο Ματιέ Πιγκάς πετούσε προς την ελληνική πρωτεύουσα με το ιδιωτικό Falcon για να προτείνει τις υπηρεσίες του. «Το μέλλον της Ευρώπης παίζεται στο 121 Μπουλβάρ Οσμάν, στο Παρίσι» έγραψε η Wall Street Journal. Είναι η διεύθυνση της τράπεζας Lazard, της τράπεζας που συμβουλεύει σήμερα την Ουκρανία, τη Βενεζουέλα, την Αίγυπτο.

Ο τραπεζίτης μπήκε σιωπηλός μέσα στο υπουργείο Οικονομικών. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, γνωστός για το ξυρισμένο κεφάλι του σαν τον Μπρους Γουίλις, τον περίμενε με τζην και αθλητικά.

«Γειά, τι κάνεις;» του είπε στα αγγλικά. Πολύ χαλαρός, όπως φαινόταν. Και πολύ μόνος, επίσης.

«Είχε δίπλα του μόνο έναν σύμβουλο επικοινωνίας και δύο βοηθούς, δύο κόρες φίλων του που είχε προσλάβει την προηγούμενη μέρα» διηγείται ο Πιγκάς.

«Δεν είχε ανάγκη από μια στρατιά οικονομολόγων», προσθέτει ο Πιγκάς με θαυμασμό.

«Ο πρωθυπουργός Τσίπρας του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη» σχολιάζει.

Αυτό που συμβαίνει δεν το έχει ξαναδεί ο τραπεζίτης. «Εδώ δεν χάνουν χρόνο με κουβέντες. Ολα είναι άτυπα και πολύ γρήγορα. Συζητούν, αποφασίζουν και εκτελούν».

Στις 5 το απόγευμα ο Πιγκάς επιστρέφει στο Παρίσι, με κανονική πτήση αυτή τη φορά και μάλιστα σε οικονομική θέση, μαζί με τον Βαρουφάκη. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών είναι αυστραλο-ελληνας μαθηματικός, γιός βιομηχάνου, καθηγητής στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του Σίδνεϊ, του Οστιν και της Αθήνας. Είναι παντρεμένος με μια διάσημη καλλιτέχνη και δεν είναι φτωχός. Ωστόσο πρέπει να δώσει το παράδειγμα. Η εποχή δεν ενδείκνυται για επίδειξη.Οι δύο άνδρες γνωρίζονται από χρόνια. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε εκτιμήσει την τεχνική επιδεξιότητα της Lazard και του Πιγκάς για να σβήσουν ένα χρέος 100 δις το 2011, όταν ήταν κυβέρνηση ο σοσιαλιστής και σπάταλος Παπανδρέου. Παρακολούθησε, επίσης, πολλές ομιλίες του γάλλου τραπεζίτη στη Γαλλία, στις οποίες καταδίκαζε την λιτότητα την οποία αποκαλεί «βαρβαρότητα με ανθρώπινο πρόσωπο». Είχε χειροκροτήσει το βιβλίο του «Επαναστάσεις» το οποίο δημοσίευσε το 2012 και έχει ήδη μεταφραστεί στα ελληνικά.

Εκεί ο Πιγκάς έγραφε: «Ενας ειδικός του ΟΗΕ τόλμησε να μιλήσει για την ανθρωπιστική κρίση και την επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία προκαλεί η λιτότητα στην Ελλάδα».

Mετά από αυτή την επική περιγραφή του Paris Match για τις δεξιότητες του Γιάνη μας παίρνουμε βαθιά ανάσα και συνεχίζουμε αλά ελληνικά.

Η Lazard του Ματιέ Πιγκάς συνεργάζεται με την Eren Group (Ενέργεια) του Ελληνογάλλου επιχειρηματία Πάρη Μουράτογλου σε επενδύσεις σε μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς στην Νότια Ευρώπη.

Ο Πάρης Μουράτογλου είναι μία από τις 4 τηλεοπτικές άδειες του Νίκου Παππά. Οι άλλοι 3 που θα πάρουν άδεια είναι το STAR του Βαρδή, ο ALPHA των Κοντομηνά-Λαζόπουλου και ένας εκ των ΑΝΤ1, ΜEGA και ΣΚΑΙ. Αυτό είναι το πλάνο του υπουργού Επικρατείας. Με απλά λόγια ο Παππάς θέλει να εκτελέσει τους Κυριακού-Αλαφούζο μια και ο Μπόμπολας είναι πολύ σκληρός για να τον καταπιεί η κυβέρνηση. Ο Κυριακού από την άλλη ίσως κληθεί να επιλέξει την ειδική άδεια του ψυχαγωγικού καναλιού.

Οσο για τον Πάρη Μουράτογλου οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει συμφωνήσει με τον Νίκο Χατζηνικολάου ο οποίος θα αναλάβει να τρέξει το κανάλι. Αυτοί είναι οι εκλεκτοί της κυβέρνηση γι΄αυτό γίνεται και το μακελειό που παρακολουθούμε στις οθόνες μας με τον Λοβέρδο να αλληλομπινελικώνεται με τον Νίκο Παππά στη Βουλή και έπεται συνέχεια κάτι που το φιλοθεάμον κοινό εύχεται ολόψυχα.

7349856

Ο Χάρης Μουράτογλου με τον γιο του Πάτρικ

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥΡΑΤΟΓΛΟΥ

Ανάμεσα στους γάλλους επιχειρηματίες που έφερε στην Ελλάδα o Φρανσουά Ολάντήταν και ένας ψηλόλιγνος κύριος, γύρω στα 75, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός από τη γαλλική επιχειρηματική συνοδεία που μιλούσε άψογα ελληνικά. Πρόκειται για τον εκατομμυριούχο Πάρι Μουράτογλου, γεννημένο το 1941 στην Αθήνα, με μικρασιατική καταγωγή. Η περιουσία του υπολογίζεται στα 700 εκατ. ευρώ και το «Forbes» τον κατατάσσει ανάμεσα στους 60 πλουσιότερους Γάλλους, θα γράψει ο Νίκος Χασαπόπουλος στο ΒΗΜΑ. O Πάρις σε καμμία περίπτωση δεν θα ήθελε να χάσει δικά του λεφτά επενδύοντας σε τηλεοπτικό κανάλι στην Ελλάδα μια είναι όλα είναι χρεοκοπημένα και με πολλά θαλασσοδάνεια. Ενας επιτυχημένος επιχειρηματίας δεν μπορεί παρά να έχει συγκεντρώσει πληροφορίες για την τηλεοπτική αγορά στην Ελλάδα. Βέβαια εάν ο Παππάς δώσει μόνο 4 άδειες και στην συνέχεια δώσει εντολή στα media shops να δίνουν διαφήμιση μόνο στο κανάλι του Μουράτογλου-όπως θα έκανε ο αρμόδιος υπουργός της Βόρειας Κορέας που σέβεται τον εαυτό του-τότε το κανάλι του Μουράτογλου δεν θα βάλει φέσι στην όποια ελληνική τράπεζα του δανείσει.
Αν και, όπως έλεγε ο ίδιος στους συνδαιτυμόνες του στο γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ένα από τα χόμπι του είναι να παίζει καθημερινά για μία ώρα πιάνο και τα Σαββατοκύριακα επί τρεις ώρες, στην πραγματικότητα άλλα, σημαντικότερα, είναι τα ενδιαφέρονται του κ. Μουράτογλου.
 Εχει ισχυρότατες γνωριμίες στη Γαλλία, ανάμεσά τους ο Σερζ Ντασό της ομώνυμης πολεμικής βιομηχανίας που κατασκευάζει τα Μιράζ και τα Ραφάλ και ο διευθυντής της εφημερίδας «Le Figaro» Πικέ, αλλά και στην Ελλάδα, αφού οι επενδύσεις του στο «βασίλειο της αιολικής και φωτοβολταϊκής ενέργειας» χρηματοδοτούνται από την Εθνική Τράπεζα. Τελευταίως έχει δημιουργήσει επαφές με πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης. Αν και διαθέτει επιχειρήσεις στη χώρα μας με την επωνυμία Eren Hellas, με πολυτελέστατα γραφεία στην οδό Γαριβάλδη στην Ακρόπολη,  ελάχιστοι τον γνωρίζουν αφού αποφεύγει τις συναναστροφές με έλληνες επιχειρηματίες, εκτός βεβαίως όταν κάνει μαζί τους μπίζνες.
Το γεγονός ότι δρα σχεδόν αόρατος τον βολεύει να πουλά και να αγοράζει, να ιδρύει επιχειρήσεις και εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, να τις μετονομάζει από χρόνο σε χρόνο και να ανοίγεται και σε άλλα επιχειρηματικά ενδιαφέροντα, όπως πιθανότατα στα ΜΜΕ. Σύμφωνα με  πληροφορίες, κυβερνητικά στελέχη (γίνεται λόγος για τον Ν. Παππά) τον πλησίασαν τώρα που ήρθε στην Αθήνα για να του προτείνουν την αγορά ενός τηλεοπτικού καναλιού. Για την κυβέρνηση μια τέτοια επένδυση αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να δείξει ότι έρχονται επενδύσεις από το εξωτερικό και κυρίως ότι «καθαρίζει» το τηλεοπτικό τοπίο με επιχειρηματίες που δεν είχαν ως τώρα σχέση με τα ελληνικά ΜΜΕ.