Χρηματιστήριο: Αναμονή στις παρυφές των 500 μονάδων

Δημοσιεύθηκε: 18 Φεβρουαρίου 2016 – 17:59

Χρηματιστήριο: Αναμονή στις παρυφές των 500 μονάδων

Χαμηλός τζίρος και οριακή άνοδος σηματοδοτούν την επιφυλακτικότητα από την πλευρά των επενδυτών. Σε επιμέρους μετοχές περιορίζεται το «παχνίδι» με την Alpha Bank και την Coca Cola να σηκώνουν σήμερα το βάρος. Πτώση για ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ETE και Eurobank.

Αν οι προηγούμενες συνεδριάσεις ανάδυσης, από τα πρόσφατα χαμηλά, χαρακτηρίστηκαν από μέτρια ζήτηση απέναντι σε ακόμα χαμηλότερη προσφορά, ο σημερινός τζίρος απελπισίας και η τρέχουσα ειδησεογραφία επιβεβαιώνουν όσους υποστηρίζουν ότι η επιστροφή της απόλυτης επιφυλακτικότητας είναι προ των πυλών του Χ.Α., αν δεν είναι ήδη μέσα.

Εκτός του ιδιαίτερα χαμηλού τζίρου, που δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, υπέρ της άποψης των συντηρητικών – υποψιασμένων είναι αφ΄ ενός η “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ, με τις “κόκκινες” μετοχές να “οδηγούν την κούρσα” από αρχής μέχρι τέλους και να χάνουν την πρώτη θέση από τις τελικές δημοπρασίες, αλλά και οι τίτλοι που έβαλαν “πλάτη” στον Δείκτη, στα σχετικά δύσκολα της ημέρας.

Αν συνυπολογιστούν τα παραπάνω, ελάχιστη σημασία έχει ότι ο Δείκτης και σήμερα δοκίμασε το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων, για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση σχετικά χαμηλότερα, αλλά με θετικό πρόσημο.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, σε ένα δύσκολο διάστημα στο προσεχές μέλλον για την Ελλάδα αναφέρθηκε ο Πολ Τόμσεν ενημερώνοντας την Τετάρτη το συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη ισορροπίας ανάμεσα στο θέμα των μεταρρυθμίσεων και το θέμα του χρέους.

Η ποιότητα των Ελληνικών μεταρρυθμίσεων είναι το βασικό ζήτημα που απασχολεί τους Πιστωτές“, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, συμπληρώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, νέες αλλαγές στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, με αύξηση του ανώτατου συντελεστή από το 8% στο 10%, ζυμώνονται στις διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης – Δανειστών. Οι νέες αλλαγές έρχονται λίγους μόλις μήνες μετά την ακύρωση των ελαφρύνσεων, σε σχέση με το 2014, για όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής, η ακύρωση της τριμερούς Τσίπρα – Μέρκελ – Νταβούτογλου για το Προσφυγικό, εξαιτίας του τρομοκρατικού χτυπήματος στην Άγκυρα, δεν επέτρεψε στην Ελληνική Πλευρά να ζητήσει “πιέσεις” προς την Γείτονα, ώστε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για την αναχαίτιση των ροών από τα Τουρκικά Παράλια.

Με τα παραπάνω δεδομένα, όλα δείχνουν, παρά τις δηλώσεις – διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, ότι τα “δύσκολα” για την Χώρα είναι μπροστά και σε περίπτωση μερικής επιδείνωσης του διεθνούς κλίματος, οι πωλητές θα επιστρέψουν δριμύτεροι στο ταμπλώ του Χ.Α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διεθνείς αναλυτές οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά της εξελίξεις που αφορούν το μέτωπο της Ελληνικής αξιολόγησης και με τους οποίους επικοινώνησε τμήμα ανάλυσης Εγχώριας Ιδιωτικής ΑΧΕ, εκτιμούν ότι πολλά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά και υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις, ενώ δεν άφησαν χωρίς υποσημείωση τις διαφαινόμενες ευδιάκριτες διαφορές, μεταξύ των Δανειστών, σε αρκετά από τα ζητούμενα που πρέπει να απαντήσει η Ελληνική Κυβέρνηση.

Χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας συνέχεια, περιμένουν αρκετοί από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας ότι το χειρότερο σενάριο είναι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να επιδοθούν σε πλάγια κίνηση, με κύριο χαρακτηριστικό την επιστροφή της συναλλακτικής απαξίωσης.

Επιστρέφοντας στην “ποιότητα” των τίτλων, που έδωσαν τις αρχικές, βασικές, στηρίξεις στον Δείκτη, αυτοί ήταν οι EEE (+2,47%), Alpha Bank (+1,36%) και Ελ. Πετρέλαια.

Ξεκινώντας από τον τίτλο της ΕΕΕ που αναρριχήθηκε έως τα 18,07 ευρώ (+3,79%), κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι αύριο η εταιρεία ανακοινώνει τα αποτελέσματα για την χρήση 2015 και η περαιτέρω πορεία της μετοχής θα εξαρτηθεί και από αυτά, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, για πιθανή επιστροφή της μεταβλητότητας.

Επόμενος τίτλος που στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης ανέλαβε τον ρόλο του “σωματοφύλακα” για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., ήταν αυτός της Alpha Bank (μόνος διασωθείς από τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους), με την μετοχή να αναρριχάται μέχρι τα 1,55 ευρώ (+5,44%).

Όμως κανείς από όσους παρακολούθησαν τα όσα έλαβαν χώρα κατά την χθεσινή συνεδρίαση και στις τελικές δημοπρασίες, όπου το “target price” στον τίτλο έφθασε να διαμορφώνεται μέχρι τα 1,12 ευρώ,ενεργοποιώντας και δεύτερο “ΑΜΕΜ” και κλείνοντας τελικά στα χαμηλά ημέρας με απώλειες 2,65%, ασφαλώς και δεν πείστηκε από το ξαφνικό, σημερινό, αγοραστικό ενδιαφέρον και η συνέχεια τους δικαίωσε πανηγυρικά (βλ. διάγραμμα).

Το ημερήσιο διάγραμμα της Alpha Bank

Από την άλλη, αυτά που συνέβησαν στον τίτλο της Alpha επιβεβαίωσαν στον απόλυτο βαθμό αυτούς που υποστηρίζουν πόσο εύκολα “καθοδηγούμενη” είναι η “ρηχή” Αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Τρίτος τίτλος στον οποίο ανέλαβαν κάποιες πρωτοβουλίες οι λίγοι αγοραστές, ήταν αυτός των Ελ. Πετρελαίων, ο οποίος αναρριχήθηκε μέχρι τα 3,42 ευρώ (+4,59%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 3,35 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 2,45%.

Υπενθυμίζεται ότι λίαν προσφάτως η μετοχή είχε σημειώσει συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά, από τα οποία προσπαθεί να αποδράσει κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις. Τα 3,40 – 3,42 ευρώ δείχνουν σαν κύρια αντίσταση που χρειάζεται κατοχύρωση για να δώσει συνέχιση προς τα 3,70 ευρώ.

Μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, αξιοπρόσεκτες, έστω και καθυστερημένες, βοήθειες στον Δείκτη έδωσαν οι Τιτάν (+3,21%), Motor Oil (+1,25%) και Κύπρου (+3,25%), με τον τίτλο της τελευταίας να εξελίσσεται σε ένα ακόμα “μπαλαντέρ” της Αγοράς, χωρίς να αποφεύγει τα ιστορικά χαμηλότερα κλεισίματα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η πορεία της Τράπεζας Κύπρου μετά την επιστροφή στο ΧΑ

Άλλος ένας τίτλος που αξίζει αναφοράς είναι αυτός της Μέτκα (+1,12%), καθώς όλα δείχνουν να παίζονται στην πολυετή στήριξη των 6,40 – 6,31 ευρώ. Έχει σαν επόμενη αντίσταση τα 6,76 ευρώ και αμέσως επόμενη τα 7,30 ευρώ που είναι το “stop” για όσους διατηρούν “απαισιόδοξες” θέσεις. Αν διασπαστούν καθοδικά τα 6,40 ευρώ, δύσκολα θα κρατήσει η επόμενη στήριξη στα 6,31 ευρώ.

Πολυετής στηρίξεις “ακουμπάει” η μετοχή της ΜΕΤΚΑ

Στην περίπτωση των βασικών δεικτών, αν δεν υπάρξει διεθνής υποτροπή, όλα δείχνουν ότι η πάροδος των ημερών θα ισχυροποιήσει, σαν στήριξη, τα πρόσφατα χαμηλά των 419 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη. Σημαντική αντίσταση, η ζώνη 500 – 503 μονάδες, με αμέσως επόμενη αντίσταση τις 520 μονάδες. Εκτός από το μικρό τεχνικό κενό στις 503 μονάδες, πάντα υπάρχουν ανοιχτά τα “gap” στις 588,74 και 613,38 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να μην χαθούν οι 473 – 470 μονάδες, σε κλείσιμο εβδομάδας.

Για να αλλάξει μεσοπρόθεσμα η πτωτική μας τάση χρειαζόμαστε μία κατοχύρωση των 650 μονάδων, ενώ η αυριανή συνεδρίαση συμπίπτει με την λήξη των συμβολαίων Φεβρουαρίου, στην Αγορά Παραγώγων.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,21%), αν επιστρέψει η “νότια” κίνηση, δεν αποκλείεται να ξαναμπεί σε δοκιμασία η ισχυροποιημένη στήριξη των 113 μονάδων. Οι 128 και 126 μονάδες είναι κοντινές στηρίξεις και 134 και 137 μονάδες οι επόμενες αντιστάσεις. Το “intraday” “stop” στο “long” στις 118 μονάδες.

Από την άλλη, το σημερινό -2,38% του Τραπεζικού δείκτη, ασφαλώς και δείχνει τους, Δεικτοβαρείς, αρνητικούς πρωταγωνιστές ημέρας:

Εθνική, υποχώρησε έως -4,86% και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με απώλειες 2,7%.

Eurobank, με ημερήσιες απώλειες 4,08%, ενώ στο χαμηλό ημέρας οι απώλειες έφθασαν το -5,71% και Πειραιώς, με ενδοσυνεδριακές απώλειες 9,86% και τελικό κλείσιμο στο -8,45%.