Χρυσοχοΐδης ΑΧΕ: Τεχνικά σήματα για 42 μετοχές

Χρυσοχοΐδης ΑΧΕ: Τεχνικά σήματα για 42 μετοχές

Στέφανος Kοτζαμάνης
[email protected]

Την εκτίμησή της για την τρέχουσα πορεία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς και την τεχνική εικόνα δύο δεικτών και σαράντα δύο μετοχών του ΧΑ παραθέτει η Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή. Τι δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της γνωστής ΑΧΕ.
«Υποδεχτήκαμε με χαρά την τελευταία ανάκαμψη των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, η οποία ήταν απροσδόκητη και κατά την εκτίμησή μου οφείλεται σε τεχνικούς κυρίως λόγους. Πρόκειται μάλλον για την υποβάθμιση του ΧΑ και την προεξόφληση πιθανών αυξημένων κεφαλαιακών εισροών εξ’ αιτίας αυτής».

Αυτά δήλωσε στο Euro2day.gr ο κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της φερώνυμης χρηματιστηριακής εταιρείας, εκφράζοντας παράλληλα και τον προβληματισμό του: «Σε γενικές γραμμές, η μεσοπρόθεσμη τάση εξακολουθείνα είναι πτωτική, ενώ παράλληλα και η άνοδος του όγκου των συναλλαγών που σημειώθηκε δεν ήταν τέτοια ώστε να προμηνύει ανάκαμψη. Δυστυχώς, η τάση παραμένει πτωτική, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις αγορές του εξωτερικού».

Πώς όμως ο κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης έχει δει τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών για το 2015; Είναι σε θέση αυτά, να επηρεάσουν τις τιμές των μετοχών;

«Πιστεύω πως η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία των μετοχών στο ταμπλό, επιδρώντας κυρίως στο μέτωπο της ψυχολογίας. Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, πολύ ικανοποιητικά ήταν αυτά της Coca-Cola HBC, μιας εταιρείας που ελάχιστα επηρεάζεται από τα εγχώρια δεδομένα. Οι λογιστικές καταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων αν και δεν εντυπωσίασαν, άφησαν γλυκιά γεύση, ενώ στην περίπτωση του ΟΤΕ κρίνεται ως θετική η συνεχιζόμενη απομόχλευση του Οργανισμού, ωστόσο παρατηρήθηκε μια άνοδος των λειτουργικών δαπανών».

Όσο για την στάση που πρέπει να κρατήσει κάποιος στο ΧΑ, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη «όσο συνεχίζουμε να θεωρούμε τη γενικότερη τάση πτωτική, επιμένουμε στο μικρό αριθμό μετοχών που είχαμε προτείνει στην αρχή του 2016 και παράλληλα διατηρούμε πολύ υψηλή ρευστότητα στο συνολικό μας επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.

Τεχνικά σήματα

Σημαντικό επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει και το «εβδομαδιαίο δελτίο δεικτών τάσης και όγκου» που εκδίδει η ίδια χρηματιστηριακή εταιρεία και που αναφέρεται στο Γενικό Δείκτη, στο δείκτη FTSE και σε 42 τίτλους εισηγμένων εταιρειών.

Ο παρατιθέμενος πίνακας του δελτίου επιχειρεί να δείξει το πού στέκεται η αγορά σε σύγκριση με ορισμένους δείκτες τεχνικής ανάλυσης, όπως πχ ο δείκτης ADX, ή ο κινητός μέσος όρος των 65 συνεδριάσεων (τριών μηνών).

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία του συγκεκριμένου πίνακα, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ εμφανίζει: βραχυπρόθεσμη κίνηση «δυνατή προς ανοδική», με «θετική» δυναμική όγκου και «πτωτική» μεσοπρόθεσμη τάση.

Τα ίδια σήματα όμως δίνει και ο δείκτης FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Επιπρόσθετα, από τους τίτλους των 42 εξεταζόμενων μετοχών:

• Σε ό,τι αφορά στη δυναμική όγκου, την ένδειξη «θετική» παρουσιάζουν οι μετοχές των εταιρειών:Alpha Bank, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Εθνική Τράπεζα, Grivalia, Eurobank, Intralot, ΜΕΤΚΑ, MIG, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, FF Group, Τράπεζα Αττικής, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΕΛΤΕΧ Άνεμος, ΕΥΔΑΠ, Ιντρακόμ Συμμετοχών, Lamda Development, MLS, ΟΛΘ, Sarantis και Fourlis.

• Ανοδική «μεσοπρόθεσμη τάση» παρουσιάζουν μόνο οι μετοχές των εταιρειών Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, MIG, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Τιτάν, FF Group, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΕΥΑΘ, Ικτίνος, Ιντρακόμ Συμμετοχών, Lamda Development, Νηρέας, Sarantis, Fourlis και Υγεία.

*Δείτε το εβδομαδιαίο δελτίο της Χρυσοχοϊδης ΑΧΕ και τους σχετικούς πίνακες στη δεξιά στήλη “Συνοδευτικό Υλικό”.