Όλη η χώρα, ένα hot spot…

«Δεν είναι φυσικά λύση να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών και στρατόπεδο συγκέντρωσης 400 χιλιάδων προσφύγων». Η δήλωση αυτή δεν ανήκει σε κάποιον πολιτικό εκπρόσωπο της Δεξιάς στη χώρα, αλλά στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου, και είναι ενδεικτική των… μηνυμάτων που στέλνουν οι Βρυξέλλες στην Αθήνα!

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος- http://www.iapopsi.gr/

Η δημιουργία των πέντε hot spot στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Λέρος, Κως), η λειτουργία δύο νέων κέντρων μετεγκατάστασης (Διαβατά, Σχιστό), σε συνδυασμό με τα ήδη υπάρχοντα κέντρα κράτησης (π.χ. Αμυγδαλέζα), φαίνεται πως… άνοιξαν την όρεξη των Ευρωπαίων εταίρων μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξαθλιωμένη από την οικονομική κρίση Ελλάδα καλείται να βάλει ακόμα μεγαλύτερη πλάτη, «απορροφώντας» ακόμα μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από αυτόν που της αναλογεί βάσει των συμφωνιών. Κάτι τέτοιο αποτελεί απόρροια της πολιτικής πολλών κρατών – μελών της Ε.Ε. (όπως η Αυστρία), που όχι μόνο κλείνουν τα σύνορά τους, αλλά κάνουν και… επιλογή αυτών των λίγων που θα απορροφήσουν στα εδάφη τους!

Μάλιστα, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν επί της ουσίας να γίνει η Ελλάδα ένα… απέραντο hot spot, προκρίνοντας ως λύση τον διαμοιρασμό των προσφύγων σε ομάδες (από 50 έως 200 άτομα) σε κάθε μεγάλο δήμο της χώρας!

Καταγγελίες Λαμπράκη
Το θέμα αναδεικνύει με παρέμβασή του ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπράκης, ο οποίος μίλησε για σχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει τη μεταφορά χιλιάδων προσφύγων στον Έβρο. Όπως δήλωσε ο κ. Λαμπράκης η κυβέρνηση αναζητά κατοικίες για να στεγάσει πρόσφυγες και μετανάστες στον Έβρο, στο πλαίσιο προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, 86.000 πρόσφυγες πρόκειται να εγκατασταθούν στην πιο ακριτική περιοχή της Ελλάδα και σε άλλα 5 σημεία της χώρας, με βάση πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση. Ο ίδιος υποστηρίζει πως στον Έβρο συγκεκριμένα θα εγκατασταθούν πάνω από 6.000 άτομα, κατά βάση μουσουλμάνοι, για τουλάχιστον δύο χρόνια, με την αρχή να γίνεται τον Μάρτιο του 2016, ενώ αποκάλυψε ήδη ότι στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων επισκέφτηκαν την Αλεξανδρούπολη προκειμένου να διερευνήσουν την διαθεσιμότητα σε καταλύματα, κάτι που μάλιστα οι τοπικές αρχές ανακάλυψαν τυχαία.

Οι καταγγελίες έφτασαν και στη Βουλή, με τον Βασίλη Κικίλια να ζητά απαντήσεις από τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Μάλιστα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας (και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη) χαρακτηρίζει τα όσα δηλώνει ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης ως «υψίστης σημασίας και βαρύτητας».

«Η τοπική πολιτική ηγεσία, σε συνδυασμό με όλους τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς, προειδοποιούν με ηχηρές παρεμβάσεις αποτροπής ενός τόσο επικίνδυνου εγχειρήματος, γεγονός που πρέπει να εισακουστεί από την κυβέρνηση και να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψη», αναφέρει στην επίκαιρη ερώτησή του ο κ. Κικίλιας, και ερωτά τον κ. Κουρουμπλή εάν ισχύουν όσα καταγγέλλονται, εάν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εγκατάστασης προσφύγων στην περιοχή της Θράκης και (εάν ναι) σε ποια σημεία.

«Κασσάνδρα» το Ινστιτούτο Bruegel
Την ίδια ώρα, μόνο προβληματισμό προκαλεί η μελέτη ενός εκ των κορυφαίων think tank της Ευρώπης, του Ινστιτούτου Bruegel, το οποίο σε ανάλυσή του για το προσφυγικό σημειώνει πως «αν η μετεγκατάσταση συνεχιστεί με τον ρυθμό που πραγματοποιείται μέχρι τώρα, θα χρειαστούν πάνω από 100 χρόνια για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα».

Σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, «αντί η Ε.Ε. να προωθεί την εφαρμογή του συμφωνημένου σχεδίου μετεγκατάστασης, επικεντρώνεται τώρα στο να παγιδεύσει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες σε μια χώρα που βρίσκεται στη χειρότερη οικονομική κατάσταση στην Ε.Ε.

Ο αριθμός των προσφύγων που πέρασαν τη θάλασσα από την Τουρκία στην Ελλάδα αυξήθηκε 20 φορές από το 2014 στο 2015. Μέχρι τώρα το 2016, η Ελλάδα έχει δεχθεί στο έδαφός της 74.052 πρόσφυγες, ενώ εκτιμάται ότι χιλιάδες πρόσφυγες θα εξακολουθήσουν να φθάνουν στις ελληνικές ακτές».
Κώστας Παπαδόπουλος