1/3/2021: Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;) από τον κόσμο του Χ.Α και των Αγορών

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
  • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
  • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
  • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΟΔΟ TON ΦEBΡΟΥΑΡΙO  

ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΤΩΣΗ TON ΦEBΡΟΥΑΡΙO  


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ WALL STREET 



  • ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΤΑ

Η Ελληνική Αγορά έχασε το βηματισμό της με τις Ξένες Αγορές μετά τον Μάιο, κυρίως λόγω της αρνητικής επίδρασης των χαμηλότερων αφίξεων του Τουρισμού, κλάδος ο οποίος έχει σημαντική συμβολή στην διαμόρφωση της ζήτησης σε σημαντικούς οικονομικούς κλάδους.

Τα αποτελέσματα αυτής της αρνητικής εξέλιξης ποσοτικοποιούνται πλέον με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της προηγούμενης χρήσης, όπου οι σημαντικές αποκλίσεις που καταγράφονται έχουν ισχυρή προβολή στην αναιμική τουριστική κίνηση.

  • Ακόμα και Εταιρείες που θεωρούνται ανελαστικές στο αντικείμενό τους και δεν υπέστησαν κάποια απαγόρευση, ή περιορισμό στην λειτουργία τους (ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Coca Cola) έκαναν λόγο στις πρόσφατες ανακοινώσεις των μεγεθών τους για την έμμεση, ή άμεση επίδραση της χαμηλής πτήσης του Τουρισμού κατά το 2020.

Το γεγονός ότι η Ελληνική Αγορά εξακολουθεί να παρουσιάζει μια εικόνα εσωστρέφειας αποδίδεται ακριβώς σε αυτό: Αν και η ταχύτητα των εμβολιασμών έχει αυξηθεί, η Τουριστική σεζόν του 2021 δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν θα έχει περισσότερες ημέρες από πέρυσι.

  • Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι το Χ.Α. κλείνει το δίμηνο στην προτελευταία θέση των αποδόσεων Πανευρωπαϊκά, μπροστά από το Χρηματιστήριο της Πορτογαλίας, μια Οικονομία η οποία επίσης έχει υψηλό τουριστικό αποτύπωμα.

Ο Μάρτιος έχει μια αρνητική ισχυρή αρνητική παράδοση τα τελευταία 22 χρόνια. Συγκεκριμένα εμφανίζει 15 αρνητικά πρόσημα και η μέση μηνιαία απόδοση είναι αρνητική κατά 2,55% (του Μάνου Χατζηδάκη)


ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΟΔΟ ΕΦΕΤΟΣ 

******


ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΕΦΕΤΟΣ 

******

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Ι.Δ: BINTA – Ξαφνικό δώρο σήμερα (σσ την Παρασκευή) για τους αγοραστές της ΒΙΝΤΑ. Απο το +8% στο -6% με μία πράξη. Όσοι πρόλαβαν τυχεροί, γιατί το έκαναν στο παρά πέντε. Χωρίς ΑΜΕΜ λόγω ΕΝΑ!!!. (Αγνωσται αι βουλαί του ΧΑΑ)

Αμφιβάλλουμε, αν την γνωρίζουν (50) άτομα απ’όσα κινούνται ενεργά στο Χ.Α. 

****

ΠΑΝ.ΒΑΣ: Αγαπητέ Βασίλη,

Η αλήθεια είναι ότι με έχεις βοηθήσει αρκετές φορές στις επιλογές μου και σε ευχαριστώ γι αυτό. Θα ήμουν αγνώμων άλλωστε, αν δεν σου το αναγνώριζα. Σήμερα όμως θα ήθελα να σου εκφράσω μια απορία που εδώ και καιρό έχω: Πώς αντέχεις τόσα χρόνια να σε αντιγράφουν, να εμφανίζουν διάφοροι … επαΐοντες σαν δικά τους δικά σου σχόλια και εκτιμήσεις, να ενστερνίζονται απόψεις σου με καθυστέρηση ακόμα και ετών πολλές φορές και να κομπάζουν μετά … ότι σας τα λέγαμε(!); Πραγματικά θαυμάζω εκτός των άλλων και τα  καντάρια υπομονής, αντοχής και ανεκτικότητας που πρέπει να έχεις για να διαχειριστείς τέτοιας μορφής καταστάσεις. Συνέχισε το έργο σου και να έχεις πάντα στο μυαλό σου κάτι εξαιρετικά απλό, αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα σημαντικό: Σε ακολουθούμε, επειδή σε ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ!!! Ευχαριστώ για τη φιλοξενία!

  • Νάσαι καλά φίλε Πάνο. Στην Ελλάδα ζούμε, τι ψάχνεις τώρα…

***

Γ.Π Καλημέρα σας- Καταρχάς σας ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Έχετε κάποια άποψη για την μετοχή της Έλτον; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Με εκτίμηση ένας καθημερινός αναγνώστης σας.

  • Φίλε Γρηγόρη, με λίγα λόγια είναι leader στο κλάδο της, υγιής και ποιοτική εταιρεία αλλά ο μεγαλομέτοχος δεν ενδιαφέρεται για την εικόνα της μετοχής του στο ταμπλό.
  • Παραμένει 20, 30 ακόμη και 40 εκατ. ευρώ σε απόσταση από εταιρείες που δεν φτάνουν το… μικρό της δακτυλάκι. Έτσι είναι οι αγορές όμως και έχουμε συνηθίσει στις παραξενιές τους. Αλλιώς δεν θα ήταν και αγορές, με τα πάντα όλα σε καθεστώς ΔΙΑΤΙΜΗΣΗΣ.
  • Αποτελεί τον 2ο όμιλο σε μεγέθη, διαβαλκανικά, με παρουσία σε όλες τις βαλκανικές χώρες και πάντα υποψήφιο εξαγοράς από ξένο μεγαλύτερο πολυεθνικό όμιλο που νομοτελειακά θα θελήσει να επεκταθεί και σε αυτές τις αγορές. Στην τρέχουσα φάση της αγοράς αποτελεί μία ελκυστική παρουσία στο ταμπλό του Χ.Α.
  • ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ: 35,3 εκατ. ευρώ
  • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 1,3200 ευρώ.
  • ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ – ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ: 54,86 εκατ. ευρώ
  • ΣΧΕΣΗ P/BV: 0,66
  • ΒΟΟΚ VALUE: 2,0500 ευρώ.
  • P/E 2020: μονοψήφιο, μεταξύ 8 και 10 (εκτιμώμενο)
  • EV/EBITDA 2020: 7 (εκτιμώμενο)
  • ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 25,53 εκατ. ευρώ
  • ΤΑΜΕΙΑ: 3,8 εκατ. ευρώ
  • ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 21,7 εκατ. ευρώ
  • ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 0,396
  • ΝΕΤDEBT/EBITDA: 4,67 (6μηνο) εκτιμώμενο 2020: 2,35



 






  • 1 year ago: next Great Depression is coming. Today: everyone gets a SPAC.

Εικόνα


Σ.Σ: Μόνον αν καθίσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μία μετοχή που την πιστεύεις θα μπορέσεις να δεις μεγάλες αποδόσεις. Η Προφάιλ ξεκίνησε από τα 0,1800 (ο μ/μ την ξεκίνησε από το ΒΝ), το ΠΠΑΚ από τα 0,3000 ευρώ (και πάλι ο μ/μ ήταν αυτός από το ΒΝ που την… λανσάρισε στα 0,1000 με 0,1200 αλλά μετά έκανε r.s 1/3), η ΣΠΕΙΣ από το ένα ευρώ, η ΚΟΥΕΣ από το ένα ευρώ επίσης (αναπροσαρμοσμένη) , η ΕΛΒΕ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ από τα 40 σεντς (αναπροσαρμοσμένη)…

Ο ΚΑΡΤΖ επίσης από το 1,00 ευρώ, η ΜΕΡΚΟ από τα 2 ευρώ επίσης και πόσες άλλες – αρκετές 10άδες- κι όλες από τον μ/μ στον πάτο τους κυριολεκτικά. Αυτά, για να τα μαθαίνουν οι νέοι, οι παλαιότεροι απλά τα θυμούνται.

Λίγα βάζεις, λίγα χάνεις. Ή λίγα βάζεις, πολλά έως πάρα πολλά βγάζεις

Με αυτή την προσέγγιση γίνονται οι κινήσεις σε υψηλού ρίσκου μετοχές, με την απαραίτητη προϋπόθεση κάποιου story ή σεναρίου που μπορεί να παιχθεί μελλοντικά. Τέτοιες περιπτώσεις δεν εμφανίζονται κάθε λίγο και λιγάκι. Μερικές φορές παίρνει και μήνες – αρκετούς έως και πολλούς – για να συμβούν.

  • Απλά, στο τελευταίο χρονικό διιάστημα και με την έντονη ανοδική τάση που ακολουθούσε η αγορά (not anymore) ήρθαν στην επιφάνεια ορισμένες δυνατές κινήσεις με χαρακτηριστικότερα τα παραδείγματα των Intralot, Βιοτέρ, Ιλυδα, Παίρης, Λαβιφάρμ, Δομική Κρήτης, Ιντεάλ και μερικά ακόμη (αναφερόμαστε σε μετοχές που πραγματοποιούσαν έναν αξιόλογο τζίρο (αναλογικά και συγκριτικά)…
  • Στην πορεία αποδεικνυόταν, ότι για όλες σχεδόν έπαιζε ένα αληθοφανές story που στις περισσότερες είχε την δυναμική να τις διατηρήσει στο προσκήνιο μέχρις ότου εμφανιστούν τα πρώτα δείγματα καθαρής γραφής. Που όντως ήρθαν, αλλά και που χρήζουν πάντα νέας επαναπροσέγγισης – ανάλυσης και τερματικής τακτικής.
  • Στην ανοδική πορεία μίας μετοχής και εφόσον την έχει πιάσει στον πάτο της (ή κάπου εκεί γύρω) ο επιθετικός ή ριψοκίνδυνος επενδυτής, θα πρέπει να ενθυλακώνει σημαντικό μέρος των λογιστικών κερδών του. Και να επιβραβεύει ο ίδιος την κίνηση του έμπρακτα αφενός, αλλά και να έχει την απόλαυση της υπόλοιπης διαδρομής που δεν είναι και δεδομένη.

****

MAΣ ΕΡΩΤΟΥΝ πολλοί φίλοι αναγνώστες τι άποψη-γνώμη-εκτίμηση έχουμε για το Bitcoin. Aντί απάντησης (Άλλωστε, τι να σας γράψουμε για κάτι που δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα και πως θα μποορούσαμε να είχαμε ούτως ή άλλως) σας παραθέτουμε ένα “λογοτεχνικό” άρθρο του φίλου Γρηγόρη Νικολόπουλου, από τους καλύτερους οικονομολόγους αρθρογράφους – αναλυτές και ιδιοκτήτη του reporter.gr)

  • Bitcoin: Κυνηγώντας το όνειρο 
Μήπως ήρθε η ώρα να αγοράσει κανείς bitcoin; Αυτό το ερώτημα απασχολεί πολλούς μικροεπενδυτές (και φυσικά και μεγαλοεπενδυτές) και ο καθένας βγάζει τα δικά σου συμπεράσματα κάνοντας τις δικές του αβάσιμες αναλύσεις.

Όλες οι αναλύσεις που ακολουθούν την παραδοσιακή αναλυτική μέθοδο για αποτιμήσεις αξιών είναι αβάσιμες διότι το bitcoin δεν έχει αυτό που ονομάζουμε fundamentals. Το bitcoin (και τα άλλα κρυπτονομίσματα) φτιάχτηκαν με την ελπίδα να γίνουν νομίσματα, δηλαδή μέσα συναλλαγών και αποθήκευσης πλούτου. Το κατάφεραν. Μπορείς να αποθηκεύσεις πλούτο σε αυτά, μπορείς και να κάνεις συναλλαγές. Έχουν και υποδιαιρέσεις. Άρα πληρούν τα κριτήρια για να χαρακτηρισθούν ως χρήμα.

  • Έχουν όμως ατέλειες. Για παράδειγμα η μεγάλη διακύμανση των τιμών στο bitcoin είναι αποθαρρυντική για συναλλαγές. Μπορεί με 10 bitcoins σήμερα να αγοράζεις ένα σπίτι αξίας 400-500 χιλιάδων Ευρώ. Όμως ενδέχεται αύριο να πέσει το νόμισμα στα μισά ή στο ένα τέταρτο ή στο μηδέν, συνεπώς είναι λίγο επικίνδυνο για τον πωλητή να δεχτεί αυτή τη συναλλαγή. Και το ανάποδο, δηλαδή να ανέβει το bitcoin είναι “δυσάρεστο” αλλά για τον αγοραστή αυτή τη φορά. Δίνει σήμερα 10 bitcoins για το σπίτι και αύριο θα μπορούσε να το αγοράσει με τα μισά ή με ένα μόνο bitcoin, οπότε θα “τρελαινόταν” από την απόφαση του.

Πέραν αυτού, τα κρυπτονομίσματα δεν εποπτεύονται από τις κεντρικές τράπεζες, ούτε οι πλατφόρμες συναλλαγών από τα χρηματιστήρια. Εκεί το ρίσκο αυξάνεται. Η πλατφόρμα στην οποία αγοράζεις σήμερα bitcoin μπορεί αύριο να μην υπάρχει. Το ίδιο και ο λογαριασμός σου αφού η ανωνυμία στις συναλλαγές δεν σου επιτρέπει να διεκδικήσει τα bitcoins σου αν χαθούν. Αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά.

  • Αν τα ξεπεράσουμε επανερχόμαστε στο θέμα της ανάλυσης/πρόβλεψης. Δεν μπορείς να κάνεις ανάλυση ούτε πρόβλεψη διότι η αξία του bitcoin δεν αντιπροσωπεύει τίποτα άλλο εκτός της ελπίδας όσων το αγοράζουν οτι θα βρεθεί στο μέλλον κάποιος άλλος να του το πουλήσουν ακριβότερα. Καμμία άλλη αξία δεν ενσωματώνει το bitcoin πέραν αυτής της ελπίδας. Έχει όμως κάποια χαρακτηριστικά που μπορεί κανείς να συνυπολογίσει σε μια “ψευτοανάλυση”.

Καταρχήν τη σπανιότητα. Σε αντίθεση με τα κανονικά νομίσματα, Δολλάριο και Ευρώ ας πούμε, δεν τυπώνονται αφειδώς νέα bitcoins. Οι κεντρικές τράπεζες τυπώνουν Ευρώ και Δολλάρια αυτή την εποχή, λες και δεν υπάρχει αύριο. Αυτό είναι πλεονέκτημα για το bitcoin.
Πολλοί λίγοι έχουν bitcoin και εκατοντάδες εκατομμύρια μικροεπενδυτές δεν έχουν και ενδέχεται να θελήσουν να “ανέβουν στο τρένο”. Το ίδιο ισχύει για τους θεσμικούς επενδυτές, τα μεγάλα funds που δηλώνουν επισήμως οτι θα αγοράσουν bitcoins. Όπως έκανε και ο κύριος Τέσλα, Έλον Μάσκ που από μόνος του ανέβασε τρελά την τιμή.

  • Η τεχνολογία blockchain στην οποία στηρίζεται το bitcoin είναι πράγματι ιστορικός νεωτερισμός και επεκτείνεται παντού σε κάθε είδος συναλλαγών. Οι κεντρικές τράπεζες σκέπτονται να βγάλουν δικά τους κρυπτονομίσματα και αυτό δείχνει ότι το μέλλον ανήκει σε αυτή τη μορφή χρήματος. Μέχρι να βγάλουν τα δικά τους το bitcoin θα παίζει σε άδειο γήπεδο. Οι διεθνείς οργανισμοί και οι κεντρικές τράπεζες αλλά και οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους να “ρυθμίσουν” την αγορά κρυπτονομισμάτων. Όταν αυτό συμβεί όλες αυτές οι συναλλαγές θα γίνουν ασφαλείς.

Το bitcoin λοιπόν έχει χαρακτηριστικά χρήματος, έχει χαρακτηριστικά επενδυτικού προιόντος, αλλά είναι οτι πιο επικίνδυνο υπάρχει στο χώρο των επενδύσεων. Πρέπει κανείς να επενδύσει σε αυτό;

  • Αν δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι ανέλυσε την αγορά και κατέληξε σε συμπέρασμα και αν δεν τον πειράζει να ξυπνήσει ένα πρωί και να έχει χάσει τα λεφτά του, μπορεί να επενδύσει. Πρέπει επίσης να σκεφτεί το ποσό το οποίο θα επενδύσει που πρέπει να είναι ένα ποσό που να μη τον πειράζει να το χάσει. Γιατί δεν αποκλείεται καθόλου.

Από την άλλη μεριά είναι παράδοξο κάποιος που ασχολείται με τις επενδύσεις και τις αγορές να μην τοποθετήσει έστω και ένα ασήμαντο ποσό στο bitcoin. Θα είναι πολύ παλαιού τύπου επενδυτής, δεν θα είναι μοντέρνος.

  • Τέλος πρέπει αυτός ο παλαιού τύπου επενδυτής να σκεφτεί ότι σήμερα οι καταθέσεις έχουν αρνητικό επιτόκιο, τα ομόλογα μηδενικό ή και αρνητικό, οι μετοχές είναι φούσκες σε αιώνιο ιστορικό υψηλό και η ρευστότητα χρήματος είναι απεριόριστη και αυξάνεται ακόμη περισσότερο με το διαρκές τύπωμα.

Άρα το ρίσκο είναι στο μάξιμουμ για όλες τις επενδύσεις. Απλώς το bitcoin προσφέρει περισσότερο “όνειρο”.

  • Το να επενδύσει λοιπόν κάποιος ένα μικρό ποσοστό του χαρτοφυλακίου του σε κρυπτονομίσματα, είναι λογικό αυτή τη στιγμή αρκεί να γνωρίζει οτι μπορεί να χάσει τα λεφτά του και να ελπίζει για μια εξαιρετικά υψηλότερη από τις άλλες επενδύσεις απόδοση. Πηγή: Reporter.gr

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ο Γρηγόρης Νικολόπουλος και σε άρθρο του με τίτλο ” Ο ιδανικός κόσμος είναι εδώ – σήμερα!” Απολαύστε τον – πιο… μάγος “πεθαίνεις”… Το είχε γράψει πριν ένα ακριβώς χρόνο.

Το ιδανικό σενάριο: Κλείνει από αύριο ο Κυριάκος τα σχολεία όλα, τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα και βλέπουμε. Επειδή οι γονείς δεν έχουν που να αφήσουν τα παιδιά, παίρνουν (τουλάχιστον ο ένας) άδεια τηλεεργασίας από το σπίτι. Επειδή ο ιός επεκτείνεται ακόμη, υιοθετείται τηλεεργασία για όλους.

  • Φεύγουμε για τα χωριά , τα νησιά, τα βουνά. Τηλεεργαζόμαστε από εκεί. Επειδή τα γραφεία είναι άδεια λόγω τηλεεργασίας, περιορίζεται ο συνωστισμός στα γραφεία και στα μέσα μεταφοράς άρα αντιμετωπίζεται καλύτερα ο κορονοιός.

Τα άδεια γραφεία είναι άχρηστα, άρα τα ξενοικιάζουμε. Επειδή μειώνεται το κόστος της επιχείρησης από το ξενοίκιασμα των γραφείων αυξάνεται η κερδοφορία της. Καθώς εκπαιδεύονται όλοι στην τηλεεργασία, αντιλαμβάνονται και οι εργοδότες οτι τσάμπα έχουν τόσο κόστος για γραφεία κλπ και περιορίζεται ο χαμένος χώρος των γραφείων με τις επιχειρήσεις να μετακομίζουν σε μικρότερα με τα απολύτως αναγκαία τετραγωνικά.

  • Αντιλαμβάνονται επίσης οτι τσάμπα κουβαλάνε τους εργαζόμενους στο γραφείο αφού μια χαρά βγαίνει η δουλειά από το σπίτι και σταματάνε τα άσκοπα πήγαινε – έλα και οι ώρες αιχμής που αφενός κοστίζουν χρόνο και χρήμα αφετέρου μολύνουν το περιβάλλον και λερώνουν την πόλη.

Επειδή πήγαμε στα χωριά και στα νησιά τονώνεται η οικονομία της υπαίθρου. Επειδή δεν έχουμε τί να κάνουμε στην ύπαιθρο κάνουμε περπάτημα, ορειβασία, κολύμπι, τρέξιμο και αποκτούμε φυσική κατάσταση – κόβουμε και το τσιγάρο επ’ ευκαιρία.

  • Επειδή τα παιδιά δεν πάνε σχολείο μαθαίνουν επιτέλους γράμματα (από τους γονείς στο δημοτικό και μέσω βίντεο που το αντιλαμβάνονται καλύτερα από τα βιβλία στο γυμνάσιο και λύκειο). Σταματάνε και τα ιδιαίτερα που κοστίζουν μια περιουσία.

Η οικογένεια στο χωριό έχει χαμηλότερα κόστη και ο μισθός φτάνει και περισσεύει. Μαθαίνουμε να καλλιεργούμε και καμμιά πατάτα και ντομάτες και λεμόνια και σταματάνε οι εισαγωγές. Η χώρα αποκτά αγροτική παραγωγή και αυτάρκεια και στέκεται επιτέλους στα πόδια της.

  • Οι νέοι μαθαίνουν να κάνουν κάτι πρακτικό, από αγροτικές εργασίες, επισκευές διαφόρων τύπων, ψάρεμα και έτσι δημιουργούνται μικρές επιχειρήσεις παντού. Αν κάποιος νέος δεν θέλει να μάθει τίποτα, τον βάζουμε να κάνει συνεχώς κουπί σε βάρκες ή να κουβαλάει βαριά πράγματα για να στρώσει.

Επειδή θα σιχαθεί το κουπί θα μάθει ιστιοπλοία και θα διεκδικήσουμε μετάλια στους Ολυμπιακούς ίσως και το Americas cup. Στη χειρότερη θα διεκδικήσουμε μετάλια κωπηλασίας ή άρσης βαρών.

Λόγω έκτακτης ανάγκης, αναστέλλονται όλοι οι πλειστηριασμοί και οδηγούμαστε σε γενικό και μεγάλο κούρεμα χρεών το οποίο χάνεται μέσα στο χάος που θα επικρατήσει στην παγκόσμια οικονομία. Για την ακρίβεια λόγω έκτακτης ανάγκης και ανωτέρας βίας όλες οι οικονομίες συμφωνούν σε παγκόσμιο κούρεμα χρεών (άλλο που δεν θέλουν οι Αμερικανοί για να πτωχεύσουν την Κίνα που κρατάει όλα τα αμερικανικά ομόλογα).

  • Παράλληλα η Ευρωπαική Ένωση αναγκάζεται να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική και να περιορίσει τα πλεονάσματα, με αποτέλεσμα να διαθέτουμε περισσότερα χρήματα για βελτίωση των υποδομών υγείας αρχικά και των υπολοίπων στη συνεχεια.

Επειδή φύγαμε από την Αθήνα ανακουφίζονται τα νοσοκομεία και τυγχάνουν καλύτερης περίθαλψης οι ασθενείς. Δίνουμε χρόνο στην τεχνητή νοημοσύνη να βρεί φάρμακα για τον κορονοιό και άλλες ασθένειες.

  • Επειδή ζούμε στην ύπαιθρο χωρίς το άγχος του γραφείου και των χρεών, την κούραση που προκαλεί το αστικό περιβάλλον και οι μετακινήσεις και επειδή κινούμαστε πολύ περισσότερο και κάνουμε χειρονακτικές δουλειές βελτιώνεται η υγεία μας, σωματική και ψυχική.

Προπονούμαστε όλοι στο τρέξιμο και γινόμαστε μαραθωνοδρόμοι, οργανώνουμε μαραθωνίους στην ύπαιθρο και δεν κλείνει το κέντρο της Αθήνας οπότε δε σιχτιρίζουμε όλη μέρα. Μένει φυσικά το ΠΑΜΕ που διαδηλώνει μόνο του και κλείνει τους δρόμους, αλλά ποιός ενδιαφέρεται;

  • Και και και …. και πάει λέγοντας (όποιος θέλει συμπληρώνει και τις άλλες θετικές αλυσσιδωτές επιπτώσεις).

Τελικά με τον κορονοιό η Ελλάδα ξαναστέκεται στα πόδια της, αναπτύσσει την οικιακή οικονομία, γλυτώνει από τις πολυεθνικές και τις τράπεζες και περνάει μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο στη νέα εποχή που είναι αλλιώς και που μέχρι τώρα οσμιζόμαστε οτι φτάνει αλλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πώς θα είναι. Έτσι θα είναι! Τέλεια! Ευχάριστος και προσγειωμένος νέος κόσμος!

Υ.Γ. Μόνο οι Γερμανοί λυπούνται διότι ανετράπη το manual και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Αργά ή γρήγορα θα βρούνε άλλο manual και θα ξαναρχίσουν να προσπαθούν να μας το επιβάλλουν. Αλλά μέχρι τότε…. καλά κρασιά. (www.penna.gr/feed/13826-o-idanikos-kosmos-einai-edo-simera-apolayste-ton)

*****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

  • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.
  • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.
  • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.