2 ΔΙΣ. ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΡΥΘΜΙΣΤΕΙ- Τα δάνεια των ξενοδοχείων στο μικροσκόπιο των funds

 

 

Στο «κόκκινο» βρίσκεται το ένα στα δύο δάνεια των ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων καθώς από τα 7,6 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί προς επιχειρήσεις του κλάδου, τα μισά -ποσοστό 49,8%- καταγράφονται ως μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Από αυτά το 20,2% έχει χαρακτηριστεί «αβέβαιης είσπραξης», το 10,6% έχει ήδη καταγγελθεί και το 19% είναι δάνεια σε καθυστέρηση. Το 50,2% είναι ενήμερα δάνεια.

Την ίδια ώρα έντονο είναι το ενδιαφέρον από hedge funds για την απόκτηση ακινήτων του ξενοδοχειακού τομέα. Οι ξενοδόχοι, όπως τουλάχιστον παραδέχονται σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες, περιμένουν ότι τα «κόκκινα» ξενοδοχειακά δάνεια θα είναι ανάμεσα στα πρώτα που θα πουληθούν στα ξένα funds μόλις θεσπιστεί το κανονιστικό πλαίσιο που θα το επιτρέπει. Στο μεταξύ αρκετά είναι τα επίσημα πωλητήρια (πάνω από 200), με τους ιδιοκτήτες να κάνουν διερευνητικές επαφές για την πώλησή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων που συνδέονται με τουριστική δραστηριότητα, και ειδικότερα του κλάδου των καταλυμάτων, είναι ελαφρώς χειρότερη του μέσου όρου.

Στα «κόκκινα» δάνεια του ξενοδοχειακού κλάδου αναφέρθηκε πρόσφατα ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θόδωρος Μητράκος, μιλώντας σε σχετική ημερίδα και έδωσε αναλυτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία: Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015, από δάνεια ύψους 7,6 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί προς επιχειρήσεις του κλάδου, το 49,8% καταγράφονται ως μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα περιλαμβάνονται εκτός από τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και εκείνα που δεν έχουν πληρωθεί για διάστημα μικρότερο των 3 μηνών). Από αυτά, το 40% αφορά δάνεια που εξυπηρετούνται μεν κανονικά μέχρι στιγμής, ωστόσο εκτιμάται από τις τράπεζες ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόβλημα άμεσα. Επίσης έχουν ρυθμιστεί δάνεια ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μικρό σχετικά ποσοστό εμφανίζει εκ νέου πρόβλημα, ενώ οι τράπεζες έχουν εγγράψει προβλέψεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

1.400 επιχειρήσεις
Από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει ότι 1.400 επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού τομέα έχουν δάνειο ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ. Και επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις αυτές (δηλαδή με μεγάλα δάνεια) εμφανίζουν καλύτερη συμπεριφορά ως προς την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους συγκριτικά με εκείνες που έχουν έκθεση σε δανεισμό μικρότερου ύψους, ενώ αντίθετα τα μικρά ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι πιο ευάλωτα και εμφανίζουν συχνότερα καθυστέρηση. Επιπρόσθετα, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου διατηρεί μόνο μία κύρια τραπεζική σχέση, γεγονός που διευκολύνει τη συμφωνία μεταξύ των δύο μερών για μια βιώσιμη ρύθμιση.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός -όπως αποτυπώνεται σε έρευνα της PwC- ότι ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν 9.745 ξενοδοχεία, μόνο το 17% ανήκει στην κατηγορία των 4 ή 5 αστέρων, και μόλις 367 ξενοδοχεία έχουν πάνω από 300 κρεβάτια. Μάλιστα, η PwC διατυπώνει και τρεις προτάσεις προς τις εταιρείες του ξενοδοχειακού κλάδου, προκειμένου να αυξήσουν την αξία τους, ήτοι:

• Επέκταση μονάδων στους κύριους προορισμούς όπου υπάρχουν αναξιοποίητοι συντελεστές δόμησης. Η εφαρμογή μίας τέτοιας μικρού χρονικού ορίζοντα στρατηγικής θα μπορούσε να αυξήσει την αξία των ξενοδοχείων έως 70%.

• Αναβάθμιση ξενοδοχείων, δηλαδή από την κατηγορία των 3* στην κατηγορία των 4* ή από τα 4 στα 5 αστέρια. Η στρατηγική αναβάθμισης θα μπορούσε να αυξήσει την αξία αυτών των μονάδων κατά 60%.

• Ανάπτυξη δευτερευόντων προορισμών με την εξαγορά ξενοδοχείων, στρατηγική που θα μπορούσε να επιφέρει αύξηση αξίας έως 270%.

ΕΦΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ
[email protected]