Τα ονόματα που παίζουν για διεύρυνση της ΝΔ στο κέντρο (…αυτή είναι η έννοια μας… μια σκοτούρα λιγότερη…)

Η νέα Νέα Δημοκρατία ή κατά μια άλλη προσφιλή φράση της νέας ηγεσίας, «η ΝΔ από την αρχή», θα είναι έτοιμη πριν από το Πάσχα. 

Βασικός σταθμός θα είναι το τακτικό συνέδριο του κόμματος που αποφασίστηκε για το τριήμερο 15-17 Απριλίου και τότε οριοθετείται και η στρατηγικής σημασίας κίνηση για τη διεύρυνση της.

Η διεύρυνση της Ν.Δ. σε κεντρώα στρώματα, πιο φιλελεύθερα και πιο μεταρρυθμιστικά ή αλλιώς σε αυτό που ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης ονομάζει, στην παραγωγική και δυναμική Ελλάδα, αποτελεί για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μονόδρομο.

Για τον ίδιο, η διεύρυνση αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για την αυξημένη απήχηση της Ν.Δ. και γι’ αυτό επενδύει κυρίως και σε πρώτη φάση στο μέτωπο του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού, αν και δεν θέλει να περιχαρακωθεί μόνο σε αυτό.

Η κίνησή του να εκθειάσει τον καθηγητή και πρώην υπουργό Τάσο Γιαννίτση για την προσπάθειά του να μεταρρυθμίσει, επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, το ασφαλιστικό σύστημα, κρατώντας και αποστάσεις από την τότε ηγεσία της Ν.Δ. επί ΚώσταΚαραμανλή, ήταν στρατηγικής σημασίας και εκθειάστηκε από σειρά στελεχών και του Ποταμιού και του άλλοτε πανίσχυρου εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ.

Η Άννα Διαμαντοπούλου, πρώτη αντέδρασε, και μέσω twitter, απέδωσε τα εύσημα στον Κυρ. Μητσοτάκη που όχι μόνο εκθείασε τον Τ. Γιαννίτση, αλλά και μίλησε θετικά για τον ασφαλιστικό νόμο των Ανδρέα Λοβέρδου και του Γιώργου Κουτρουμάνη το 2010.

Τι επιδιώκει ο πρόεδρος της Ν.Δ. διερωτώνται πολλοί; Η απάντηση είναι προφανής για τη νέα ηγετική ομάδα της Ν.Δ.: να ενσωματώσει στις τάξεις της πρόσωπα από άλλους χώρους, αλλά και οι ίδιοι να βρουν πεδίο έκφρασης σε ένα πολιτικό χώρο που δεν θα μοιάζει με αυτόν του χθες, αλλά θα είναι ανανεωμένος, με ευρωπαϊκό αέρα και θα σέβεται τη διαφορετικότητα.

Ήδη, στην πολιτική πιάτσα συζητούν τα δυο ονόματα, του Τ. Γιαννίτση και της Αννας Διαμαντοπούλου, μόνο που η συζήτηση είναι σε λάθος βάση, σύμφωνα με πληροφορίες του thetoc.gr, καθώς ουδείς μέχρι στιγμής έχει κάνει προσέγγιση με τα συγκεκριμένα στελέχη.

Αιωρείται το σενάριο περί συνεργασίας των δυο με τον Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά δεν έχει βάση μέχρι στιγμής, αν και κανείς δεν ξέρει με ποιους όρους μπορεί να γίνει στο μέλλον.

 Μητσοτάκης: Τα 5 ψέματα του Τσίπρα στην χθεσινή ομιλία του στη Βουλή(φωτο)

Εξάλλου, βασικό στοιχείο για να υλοποιηθεί το όποιο σχέδιο διεύρυνσης, είναι να παρουσιάσει η νέα ηγεσία το ιδεολογικό της στίγμα και αυτό θα φανεί ξεκάθαρα και στο επικείμενο συνέδριο της Ν.Δ. και βεβαίως ο τόνος θα δοθεί και από τα προσυνέδρια.

Άρα, οι όποιες κινήσεις για προσέγγιση διαφόρων προσώπων θα γίνει κοντά στο χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου, αν και υπάρχουν ήδη διερευνητικές επαφές από καθηγητές που κινούνται στο χώρο του Ποταμιού με τη νέα ηγετική ομάδα της Ν.Δ.