“Το φθηνότερο είναι εχθρός του φθηνού”…

Θανάσης ΣταυρόπουλοςΘανάσης Σταυρόπουλος
[email protected]

 

ΘΑ ΗΤΑΝ παράλειψη να μην τύχει υποσημείωσης η Τραπεζική αντίδραση που ξεκίνησε στις 15.05, ενώ οι δείκτες ήταν στα χαμηλά ημέρας και η οποία κατέληξε σε “ΑΜΕΜ” (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας), κατά τις τελικές δημοπρασίες, για τις μετοχές των Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς (αλλά και στον τίτλο της Folli Follie Group) με το “project price” για τις Τραπεζικές μετοχές να δείχνει κλείσιμο στα υψηλά ημέρας και με σημαντικά ημερήσια κέρδη…

ΟΜΩΣ, για “ατυχία” των “όψιμων” αγοραστών ενεργοποιήθηκε, εκ νέου, η διάταξη που θέλει “σε περίπτωση που η τιμή κλεισίματος που προκύπτει από τις τελικές δημοπρασίες έχει διαφορά μεγαλύτερη του 3% από την τελευταία πράξη και μετά την ενεργοποίηση του δεύτερου ‘ΑΜΕΜ’, η τιμή κλεισίματος διαμορφώνεται μεσοσταθμικά, εκτός και αν ο όγκος των δημοπρασιών είναι μεγαλύτερος του 30% του ημερήσιου όγκου.

ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΟΙ  τρεις Δεικτοβαρείς, Τραπεζικές, μετοχές έκλεισαν στο “κόκκινο” και με βαριές απώλειες, αλλά και σημαντικό ανεκτέλεστο αγορών, αφήνοντας πιθανότητες, αυριανής, ανοδικής εκκίνησης, αν το επιτρέψει το διεθνές κλίμα και η τρέχουσα ειδησεογραφία.

Από εκεί και πέρα και χθες εν δυνάμει πωλητές κατέδειξαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο, ότι έχουν πλουραλισμό και πολλές επιλογές στις κινήσεις τους, όπως και τον απόλυτο έλεγχο του εγχώριου χρηματιστηριακού ταμπλώ.

ΑΝ ΔΕΝ υπάρξει ο απόλυτα θετικός καταλύτης, ή η άρδην αλλαγή του διεθνούς σκηνικού, κάθε ανοδική αντίδραση, τεχνικού χαρακτήρα, μόνο σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές θα πρέπει να εκλαμβάνεται, λένε οι περισσότεροι.

ΧΑΡΑΚΙΕΣ (Ηλίας Ζαχαράκης): Από την άλλη και με βάση, έστω και τις απόλυτα θεωρητικές στηρίξεις που υπάρχουν στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το επίπεδο των 113 μονάδων θεωρείται κομβικής σημασίας και δεν αποκλείεται να δώσει”αναπήδηση” αγνώστου διαρκείας και εντάσεως, κάτι που συνέβη xθες. Αυτό το τελευταίο “στοίχημα” πήραν στην χθεσινή συνεδρίαση κάποια “ριψοκίνδυνα” χαρτοφυλάκια και μένει να φανεί αν θα τους βγει το ποντάρισμα βραχυχρόνιου ορίζοντα.

Μάλιστα αν η αντίδραση φέρει τον FTSE25 υψηλότερα των 121 μονάδων, αυτό θα γίνει αιτία κλεισίματος “short” θέσεων, με αποτέλεσμα την βραχύβια ενδυνάμωση της αντίδρασης.

Με το χρηματιστηριακό αξίωμα πως “το φθηνότερο είναι εχθρός του φθηνού” σε πλήρη εξέλιξη, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α., μπορεί να απέφυγαν ένα ακόμα κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας, αλλά συμπλήρωσαν έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να αθροίζει απώλειες 19,08% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 46,27%. Να σημειωθεί ότι για να βρούμε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, για τον Γενικό Δείκτη, πρέπει να επιστρέψουμε στο διάστημα από 1 έως και 8/10/2014, όμως τότε οι αθροιστικές απώλειες ήταν μόνο 5,05%.