15 εμπειρίες για Καλό Πάσχα στην Αθήνα!

30.04.2016 14:10

15 εμπειρίες για Καλό Πάσχα στην Αθήνα!

Από τις πιο ψαγμένες λειτουργίες και τελετουργικά δρώμενα ως τα πιο ιδιαίτερα τραπέζια σε φάρμες και αθηναϊκές ταράτσες, συγκεντρώσαμε ιδέες που θα ομορφύνουν το Πάσχα στην πόλη

Ανάσταση αλλιώς

 

Για όσους αναζητούν ιδιαίτερα τελετουργικά, συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο ψαγμένες προτάσεις. Οι πολυεθνικές θρησκευτικές κοινότητες της πόλης δίνουν άλλο χρώμα στη γιορτή…

Ιδιαίτερη είναι η Ανάσταση στην αιθιοπική εκκλησία στο Πολύγωνο (Μπόχαλη 12 ), όπου από τις 8 μ.μ. του Μ. Σαββάτου οι λευκοντυμένοι πιστοί τραγουδούν και χορεύουν στο ρυθμό των τυμπάνων. Μετά την Ανάσταση ακολουθεί ανάγνωση αποσπασμάτων από τη Βίβλο, ενώ μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας στις 3 π.μ., θα σας κεράσουν ντζέρα (πίτα ) με σάλτσα πιπεριού. Αν θέλετε να συνδυάσετε τις πιο μελωδικές λειτουργίες με βόλτες σε hot πιάτσες, σημειώστε τον Άγιο Διονύσιο, με τους ξακουστούς ψάλτες του, και τον Άγιο Γεώργιο Καρύτση, του οποίου η τετράφωνη χορωδία αποτελούμενη από τραγουδιστές της Λυρικής ψάλλει κατά τη δυτική τεχνοτροπία που καθιέρωσε ο Θ. Πολυκράτης.
Τα ιδιαίτερα δρώμενα της Μεγάλης Παρασκευής

199

Οι λάτρεις της φύσης συρρέουν για τον Επιτάφιο στη μονή Καισαριανής(2107236619 ) το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής (2.30 μ.μ. αρχίζει η λειτουργία ) και ακολουθεί παραδοσιακά πικνίκ στο δάσος ή ουζοκατάνυξη στις ψαροταβέρνες. Αναπαράσταση της αποκαθήλωσης τελείται σε κατανυκτική ατμόσφαιρα στη μονή Πεντέλης (2108041757 ), με το ομοίωμα του Χριστού να θάβεται στη μικρή σπηλιά στον περίβολο, ενώ ένα λιγότερο γνωστό τελετουργικό είναι η αναπαράσταση σκηνών από τη ζωή του Χριστού από μαθητές σχολείων στο ναό των Αγίων Θεοδώρων στην Ανάβυσσο (2291041464 ) το βράδυ της Μ. Παρασκευής.

Εσείς πού θα φάτε μαγειρίτσα;

201

Πολλά εστιατόρια και ταβέρνες θα κόψουν τις συκωταριές και τα χορταρικά τους, θα χτυπήσουν αβγολέμονο και θα σας περιμένουν –αφού πάρετε το Άγιο Φως, φιληθείτε και τα… τσουγκρίσετε– με παραδοσιακή μαγειρίτσα: οι «Μαγικές Κατσαρόλες» και ο «Τζίτζιρας κι ο Μίτζιρας» στο Παλαιό Φάληρο και ο «Κούβελος» στο Κουκάκι, η «Μπεμπέκα» και η «Μονοκατοικία» στο Χαλάνδρι κ.ά. για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε στις σελίδες των εστιατορίων.

Μια μεγάλη κυρία… σουβλίζει

192

Και φέτος το πολυτελές «GB Roof Garden», στην κορυφή της «Μεγάλης Βρεταννίας», έχει τα σουβλιστά του –κοντοσούβλι, κοκορέτσι και φυσικά αρνάκι, που παίζει τον πρώτο ρόλο, τηρώντας το έθιμο– στην πασχαλινή γευστική «συλλογή» με την υπογραφή του Σωτήρη Ευαγγέλου. Νωρίτερα, στο όμορφο μπαλκόνι του εστιατορίου που βλέπει το λόφο της Ακρόπολης, θα σας καλωσορίσουν δίπλα στη σούβλα με ούζο και μερακλίδικους μεζέδες κάθε λογής, για να ακολουθήσει ένας πλουσιοπάροχος μπουφές με δεκάδες γεύσεις: δροσερές σαλάτες, παραδοσιακή μαγειρίτσα, χορτοτυρόπιτα, γιαπράκια αβγολέμονο, τζιγεροσαρμαδάκια, αγκινάρες αλά πολίτα, ριζότο με κρόκο Κοζάνης και σπαράγγια, γαρίδες σαγανάκια με ούζο και πολλά πολλά επιδόρπια – από παραδοσιακά ελληνικά γλυκά μέχρι σου με κρέμα λεβάντας.

Γιορτινό πανοραμίκ

200

Αν αποφασίσατε να περάσετε τις γιορτές εντός των πυλών, το «Ηilton» σας περιμένει με ένα πασχαλινό καλειδοσκόπιο προτάσεων που συνδυάζουν παράδοση και καλοπέραση. Η κουζίνα του «Βυζαντινού» ετοιμάζει νηστίσιμα για τη Μ. Παρασκευή, αναστάσιμο δείπνο με αχνιστή μαγειρίτσα το Μ. Σάββατο, πλούσιο μπουφέ ανήμερα το Πάσχα, με το ψητό αρνί να πρωταγωνιστεί, συνοδεία ζωντανής μουσικής –είναι μέρα για γλέντι άλλωστε–, αλλά και οικογενειακό γεύμα τη Δευτέρα του Πάσχα (τηλ. κρατήσεων 2107281400 ). Μπορείτε πάντα να ανεβείτε για καφέ και ένα πανοραμίκ της ανοιξιάτικης Αθήνας στο «Galaxy Bar», το οποίο από το Μ. Σάββατο μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα θα είναι ανοιχτό από τις 3 μ.μ. Κι αν θέλετε λίγη ακόμη περιποίηση / ξεκούραση, κλείστε δωμάτιο για μίνι-διακοπές: οι πασχαλινές τιμές διαμονής ξεκινούν από € 149 το δίκλινο με πρωινό.

 

Λαμπριάτικο τραπέζι στη φάρμα

203

Όσοι περάσουν το Πάσχα τους στη Margi Farm, θα χαρούν τη φύση, το αρνάκι και το κοκορέτσι τους, το μοσχαράκι γκιούλμπασι και πολλές ακόμη νοστιμιές και θα γίνουν μια παρέα, καθισμένοι στο μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι δίπλα στην ανοιχτή κουζίνα με τον ξυλόφουρνο και τις σούβλες. Στο κτήμα του ξενοδοχείου «The Margi» στα Καλύβια οι μεγάλοι θα χαρούν πράσινο κι οι μικροί θα διασκεδάσουν ψάχνοντας τα κρυμμένα αβγά του Easter egg hunt.

 

Κοκτέιλ σε πασχαλινό mood

196

Tα κοκτέιλ του «Kika» στο Περιστέρι φλερτάρουν με περίεργα υλικά και μας βάζουν στο πασχαλινό mood με ιδιαίτερες συνταγές. Στην μπάρα του, ο Πέτρος Μπάκης ανακατεύει τζιν, με μαστίχα, μέλι, λάιμ, bitters cranberry και ανεβάζει τις στροφές του κοκτέιλ με την αλβουμίνη αβγού: ένα συστατικό που προσθέτει σώμα, δημιουργεί βελούδινη υφή και πάνω από όλα… κάνει γέφυρα με τις πασχαλινές γεύσεις. Κάντε τη βόλτα σας στο «Kika» και, ξεφυλλίζοντας τη λίστα, θα εντοπίσετε πολλές ακόμα μείξεις σε άμεση σύνδεση με τα αρώματα και τις γεύσεις της εποχής.


Dance Ανάσταση

193

Τη Μ. Παρασκευή στο «Six D.O.G.S.» η δισκογραφική Modal Analysis παρουσιάζει το εγχώριο δυναμικό της, δηλαδή τους Sawf, ANFS, Kondaktor, 3.14 και Morah. Το Μ. Σάββατο στον ίδιο χώρο, ο Στέφανος Τσίγκος παρουσιάζει το Estedance, ένα νέο club project, με τα δίδυμα Gus & Bonso (φωτό ) και MoNe στα decks. Την ίδια μέρα, ο Cannibal Radio φιλοξενείται στο «Piso Bar» του «Pop Up», ενώ στο «Astron» headliner της techno βραδιάς είναι ο Ισπανός Joton.

Πασχαλινή αγρυπνία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

195

Το τρίτο και τελευταίο μεταμεσονύκτιο χάπενινγκ στήνει ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Ντέλλας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τα μεσάνυχτα της Μ. Πέμπτης 28 Απριλίου έως τις 4 π.μ. της Μ. Παρασκευής 29 Απριλίου, με το κοινό να προσέρχεται ό,τι ώρα θελήσει και να παραμένει όση ώρα επιθυμεί. Ο πλήρης τίτλος του χάπενινγκ είναι «Insomnia Greca: The Christus Mortuus Insomnia (Η Αγρυπνία του Πάθους )» και πραγματεύεται τις έννοιες του πάθους, του θανάτου και της ταφής. Πρόκειται για μια ολική παρέμβαση στο κτίριο του θεάτρου –από τα υπόγεια μέχρι το θόλο– με in situ εγκαταστάσεις.
Οι πιο arty λαμπάδες
204
Φέτος τις πιο ξεχωριστές λαμπάδες τις είδαμε στην el.marneri galerie (2108619488 ) στην Ακρόπολη, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (2107228321-3 ) –όπου Έλληνες σχεδιαστές δημιουργούν λαμπάδες εμπνευσμένες από τα κυκλαδικά ειδώλια των συλλογών–, στα πάντα ευφάνταστα πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη(www.benaki.gr ) αλλά και στο «χειροποίητο» εργαστήρι κεραμικής dot.ah!art στην Πλάκα (6974429983 ), όπου τα παιδιά μπορούν να τις στολίσουν και με τα δικά τους κεραμικά.

 

Βυζαντινή βόλτα

205

Το πιο κατάλληλο μουσείο για θεματική βόλτα αυτές τις μέρες είναι βέβαια τοΒυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το οποίο εκτός από τις εντυπωσιακές μόνιμες συλλογές του, έχει δύο ιδιαίτερες περιοδικές εκθέσεις. Πριν από λίγο καιρό ξεκίνησε η έκθεση με αρχαιολογικά ευρήματα και πολιτιστικούς θησαυρούς από την Αρμενία, με 104 αντικείμενα από το Ιστορικό Μουσείο του Ερεβάν, ενώ έως τις 8/5 συνεχίζεται και η μεγάλη αναδρομική του Φώτη Κόντογλου. Θα είναι ανοιχτό τη Μ. Πέμπτη, τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο (2132139500 ).

 

Οι «Ράτσετ & Κλανκ» σώζουν το γαλαξία

194

Βγαλμένοι από το δημοφιλές videogame του Sony PlayStation, ο Ράτσετ και ο Κλανκ είναι δυο απίθανοι ψηφιακοί ήρωες που επιχειρούν να κατακτήσουν και τη μεγάλη οθόνη με ένα θεαματικό animation το οποίο προβάλλεται (μεταγλωττισμένο στα ελληνικά ) από τη Μ. Πέμπτη. Για να το πετύχουν θα πρέπει να σταματήσουν έναν ραδιούργο εξωγήινο, τον Πρόεδρο Ντρεκ, προτού καταστρέψει όλους τους πλανήτες του γαλαξία. Στην πορεία θα μάθουν τι σημαίνει ηρωισμός, αυτοθυσία και αληθινή φιλία.

 

Τρία γλυκά… αλλιώτικα

206

Και αβγά έχει και φρέσκο βούτυρο bio έχει και μαστίχα και μαχλέπι. Τι δεν έχει αυτό το τσουρέκι; Γλουτένη. Δεν ήταν απλό, αλλά το πέτυχαν στο Φύσις: νόστιμο, από βιολογικές, φυσικές πρώτες ύλες και αληθινή γεύση τσουρεκιού. Γίνεται από αλεύρι ρυζιού, καλαμποκιού και φακής με ειδική πολύωρη διαδικασία παρασκευής. Για εχθρούς της γλουτένης και μη (ζαχαροπλαστείο Φύσις, 2106090740 ).

Και παραδοσιακό και πρωτότυπο: Στρογγυλός και πλατύς σαν δίσκος, με καραμελωμένη κρούστα και βουτυρένια αρώματα, ο σαπουνέ (ή “πανηγυριώτικος” ) χαλβάς του Κωνσταντινίδη, θα κάνει εντυπωσιακή προσγείωση στο μεγάλο πασχαλινό τραπέζι: το μυστικό κρύβεται στην τέχνη του ανακατέματος στο καζάνι, με το βούτυρο και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα (ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης,www.konstandinidis.com )

Μαύρη, απόλυτα σοκολατένια, με βελούδινη γεύση, αλλά και νηστίσιμη! Η Bitter καρύδας των ζαχαροπλαστείων Fresh είναι ταμάμ μετά τις ουζοκατανύξεις της Μεγάλης Εβδομάδας όσο και ανήμερα της Λαμπρής. Η κρέμα και το γάλα καρύδας δίνουν τη βαθιά γεύση, η βάση με το τριμμένο αμύγδαλο δίνει το παιχνίδι στην υφή. (ζαχαροπλαστεία Fresh, www.freshpatisserie.gr ).

Για μικρά και μεγάλα παιδιά

198

Το πασχαλινό αβγό αλλιώς μας συστήνει αυτές τις γιορτές η ιστορική φίρμαΠαπασπύρου, παρουσιάζοντας μοναδικές χειροποίητες σοκολατένιες δημιουργίες σε πρωτότυπα σχέδια και γεύσεις. Στους φούρνους Βενέτη, επίσης, θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από σοκολατένια αβγά, πασχαλοκούλουρα και παραδοσιακή λαμπροκουλούρα το Μ. Σάββατο


Tailor made αβγό!

202

Στο δημιουργικό εργαστήρι ζαχαροπλαστικής Make my Cake στο Πάτημα Χαλανδρίου (2108035863 ) ό,τι επιθυμήσει το βαφτιστήρι σας, όπως για παράδειγμα ένα αβγό με το όνομά του, στολισμένο με τον αγαπημένο του ήρωα και τα χρώματα της επιλογής του, γίνεται πραγματικότητα, ενώ πασχαλινά στολισμένα cupcakes, μπισκότα, cookies, μπάρες, χειροποίητα σοκολατάκια και cakepops εμπλουτίζουν το ξεχωριστό candy bar του ζαχαροπλαστείου. Πολύ ιδιαίτερα αβγά και cupcakes με περίεργες φατσούλες και αστεία ζωάκια βρήκαμε και στα ζαχαροπλαστεία Κυβέλη σε Κολωνάκι (2107232259 ), Βριλήσσια (2106897574 ) και Πολύγωνο (2106468060 ).

athinorama.gr





Shortlink:

Contact us | About us | Terms & conditions | Privacy policy
Mikrometoxos 2014