Aπό το “Α” έως το “Ω”…

ΑΥΤΑ που δεν μας λένε οι… “Ξερόλες” είναι το τι θα γίνει μετά. Κι ας υποθέσουμε ότι επαληθεύονται -έστω μετά παρέλευση πολλών ετών… – οι δοξασίες τους περί της επερχόμενης καταστροφής… Μετά τι θα γίνει; Θα τους φωνάξουν για να τους… σώσουν οι κρατούντες τα ηνία; Και τι θα κάνουν αν υποθετικά τους έδιναν τα ηνία; Θα… μηδένιζαν τα κοντέρ; Θα δημιουργούσαν ένα νέο σύστημα χωρίς εικονικό χρήμα, χωρίς μόχλευση και όλα τα συναφή; Και ποιός θα μπορούσε να επιβάλλει ένα τέτοιο σύστημα, αφού προηγουμένως θα έχουν διαλυθεί όλες οι οικονομίες και όταν δεν θα υπάρχει… παγκόσμια διακυβέρνηση; Το πρόβλημα είναι από μόνο του “too big to fail”…Ας μην ξεχνάμε και τι έγινε το 2008, κόντρα στις εκτιμήσεις των “Ξερόλων”…

ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΟΙ: Οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες θα συνεχίσουν να έχουν τον πρώτο λόγο, καθιστώντας εύθραυστες τις όποιες προσπάθειες ανοδικής αντίδρασης, ενώ οι αρνητικοί καταλύτες θα έχουν ακόμα ισχυρότερες επιδράσεις στην διαμόρφωση των τιμών, καθώς τα “αδύναμα χέρια” παραμένουν υπεράριθμα. Άλλωστε είναι γνωστός ο άγραφος νόμος των Αγορών, σύμφωνα με τον οποίο όταν η ψυχολογία έχει τον πρώτο λόγο, τα θεμελιώδη περνούν σε δεύτερη μοίρα και οι αποτιμήσεις αντιμετωπίζονται με υψηλότερους συντελεστές ρίσκου.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Το ποσοστό των 4 συστημικών στη διαμόρφωσή του έχει πέσει στο 20,3% (ΑΛΦΑ 8,12%, ΕΤΕ 4,62%, ΕΥΡΩΒ 4,03% και ΠΕΙΡ 3,5%)

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΓΔ: Σημειώστε … ΕΕΕ με 10,2%, ΚΥΠΡΟΥ 5,72%, ΤΙΤΚ 5,65%, ΜΠΕΛΑ 6%, ΦΦΓΚΡΠ 4,4%, ΟΠΑΠ 5,63%, ΜΟΗ 4,75% ΟΤΕ 4,92%…

ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ: Σορτάρουν σαν να μην υπάρχει αύριο τις μετοχές του S&P 500, με τις σχετικές εντολές να αφορούν το 4,4% όλων των μετοχών του δείκτη βαρόμετρου της Wall Street. Οι επενδυτές ενισχύουν όλο και περισσότερο τις θέσεις τους short απέναντι στον S&P 500. Βέβαια να μην ξεχνούν ότι η αγορά δεν χαρίζει τόσο εύκολα χρήματα… Μεγάλα παιδιά άλλωστε είναι… Απλά, μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου δεν αναγνωρίζεται κανένα λάθος…

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ: Το ζητούμενο είναι αν το ΧΑ μπορεί σ’ αυτήν την πτώση (που βρίσκεται σε εξέλιξη) να καταγράψει μια λιγότερο οδυνηρή πορεία δεδομένου ότι έπεσε αρκετά το 2015 και οι αποτιμήσεις του είναι καλύτερες. Για την ώρα αυτό δεν επιβεβαιώνεται καθώς ο ΓΔ χάνει από την αρχή του έτους 14% ενώ η Γαλλία χάνει 7% και η Γερμανία χάνει 10%.

Η ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Αναλογιζόμενοι την άσχημη κατάσταση, οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse εξέτασαν και πάλι τα μαθήματα που μας δίδαξαν οι υφέσεις του παρελθόντος, σε μία προσπάθεια να απαντήσουν στις όλο και ισχυρότερες ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Και αυτό μετά την ζοφερή εικόνα της αμερικανικής αγοράς εντός του 2016, με τον S&P 500 να χάνει μέχρι τώρα 8% και τον Dow Jones να καταγράφει απώλειες 8,3%. Οι οικονομολόγοι της τράπεζας εξακολουθούν να περιμένουν ανάπτυξη λίγο πάνω από 2% για την επόμενη διετία, αν και αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν κίνδυνοι από το μέτωπο της αγοράς χρέους, τον ενεργειακό κλάδο και την Κίνα.

ΘΑΥΜΑΣΙΑ: Τρεις μόλις τίτλοι διαμορφώνουν το 43% της αξίας του FTSE25!!! Mία ανωμαλία πολλών ετών που δεν λένε να την διορθώσουν, αν και στον συγκεκριμένο παίζονται ςσχεδόν τα πάντα όλα της αγοράς!! Με τις ΕΕΕ, ΑΛΦΑ και ΟΤΕ κουμαντάρεις το…σύμπαν, πόσο μάλλον όταν αυτό προκειμένου περί ΧΑΑ είναι σχεδόν ανύπαρκτο…

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: «Εάν μία ύφεση είναι προ των πυλών, τα ιστορικά δεδομένα δείχνουν ότι ο πάτος της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι ακόμη πολύ μακριά. Στα χαμηλά του Ιανουαρίου του 2016, οι δείκτες Russell 2000 και S&P 500 έχουν χάσει 23% και 13% αντίστοιχα από τα υψηλά του 2015, πολύ λιγότερο από το μέσο όρο στις 5 τελευταίες αρνητικές στροφές τις οικονομίες (37% για τον Russell 2000 και 32% για τον S&P 500 αντίστοιχα).

ΚΛΙΜΑ: Παραμένει βαρύ, καθώς γίνεται πεποίθηση πως η καθυστέρηση κλεισίματος των ανοιχτών θεμάτων, φέρνει όλο και περισσότερη πίεση και απαιτήσεις από πλευράς Δανειστών. Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις ο τζίρος των τελευταίων ημερών παραμένει, μάλλον, χαμηλός (συμπληρώθηκαν 10 συνεδριάσεις με μικτή αξία συναλλαγών σαφώς μικρότερη από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ), η εγχώρια πολιτική κατάσταση μοιάζει με κινούμενη άμμο, για πολλοστή φορά, ενώ την ίδια ώρα η νευρικότητα και η αναζήτηση κατεύθυνσης στις Διεθνείς Αγορές, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

ΛΑΤΡΕΙΑ: Πάθος, ναρκωτικό, “σκληρά” κλπ κλπ αυτό που γίνεται με τους χάρακες και τις αντιστάσεις, στηρίξεις, τα λαγκάδια, τα ρυάκια, τα βουνά και τις χαρακοπεδιάδες… Μιλάμε για αρρώστεια ανίατη… Φτου… φτου και μακρυά από μας… Επειδή όμως ο αναγνώστης του “μ/μ” τόχει το μικρόβιο, γι αυτό και φροντίζουμε ανάλογα. Αλλιώς, ούτε που θα μας ενδιέφερε. Προσωπικά, ούτε καν που τα διαβάζω… Σας τα μεταβιβάζω μηχανικά και ό,τι αρπάξει το μάτι μου…

ΜΑΝΙΑ: Τι άλλο από την… χαρακομανεία, ως ανωτέρω…

ΝΑ σημειωθεί (διαβάσαμε…) η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με χαμηλές συναλλαγές, για την Ιντρακάτ (+2,55%). Ομως αποτιμάται σε…6,5 εκατ. ευρώ δείχνοντας ένα εντελώς απαράδεκτο τρόπο συμπεριφοράς απέναντι στους μικροεπενδυτές μετόχους της… Που ποτέ δεν περίμεναν τέτοια υποτιμητική αντιμετώπιση…

ΞΕΦΤΥΛΑ: Ο ορισμός της τερματικής ξεφτύλας συνάδει απόλυτα με την προαναφερθείσα περίπτωση της ΙΝΤΡΑΚΑΤ…

ΟIKONOMIA συντήρησης είναι μια αχρήματη οικονομία η οποία βασίζεται στην κατανάλωσηβασικών αγαθών και όχι στην ανταλλαγή τους. Κάθε μέλος μιας τέτοιας οικονομίας καταναλώνει μόνο ό,τι παράγει και δεν επιδιώκει να συσσωρεύσει πλούτο, ενώ το βιοτικό επίπεδο συνήθως παραμένει χαμηλό.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Σχεδόν το 1/3 των μετοχών του S&P 500 έχουν τώρα αναφέρει τα αποτελέσματά τους και ο δείκτης των πωλήσεων βρίσκεται καθοδόν για μία υποχώρηση της τάξης του 3,5%. Σημειώνεται ότι το Σεπτέμβριο οι αναλυτές περίμεναν μία μέτρια υποχώρηση πωλήσεων κατά 1,1%. Οι προσδοκίες για το τρέχον τρίμηνο επίσης επιδεινώθηκαν, από πρόβλεψη για αύξηση πωλήσεων κατά 4,3% το Σεπτέμβριο, σε πρόβλεψη για μικρή μόνο αύξηση της τάξης του 0,7%.

Ρ—

ΣΥΜΦΩΝΑ με την Alpha Finance, δεν υπήρξε σημάδι βελτίωσης του όγκου συναλλαγών στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, με μόλις 116 τεμάχια να αλλάζουν χέρια (100 calls και 16 puts)!!!! Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε μεταξύ 149,75 και 153,25 μονάδων και γύρισε σε discount 0,51%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

ΤΑ άσχημα νέα: Η ιστορία δείχνει ότι οι περίοδοι ύφεσης οδηγούν σε υποχώρηση των μετοχών κατά 33% κατά μέσο όρο. Δηλαδή από το “100” πέφτουμε στο “67”

ΤΑ καλά νέα: Μετά τη βουτιά ακολουθεί συνήθως μία άνοδος των τιμών των μετοχών της τάξης του 62% κατά μέσο όρο. Δηλ. από το “67”ανεβαίνουμε στο “108”…

ΥΠΕΡΑΝΤΙΔΡΑΣΗ είναι μία υπόθεση της αγοράς που υποδηλώνει ότι οι επενδυτές και οι traders αντιδρούν υπερβολικά έντονα στις νέες πληροφορίες. Αυτή η υπεραντίδραση προκαλεί μεγάλες μεταβολές στις τιμές, ακόμα κι αν δεν δικαιολογούνται από τις πληροφορίες αυτές, κι έτσι δεν αποτυπώνεται σωστά η πραγματική αξία της μετοχής στην τιμή της. Τελικά όμως, η απόκλιση τιμών που προέρχεται από την υπεραντίδραση δεν κρατάει πολύ, καθώς οι τιμές των μετοχών τείνουν να επιστρέψουν στην πραγματική τους αξία. Η υπόθεση της υπεραντίδρασης δεν είναι σύμφωνη με την θεωρία των αποτελεσματικών αγορών.

ΦΘΗΝΟΤΕΡΕΣ: Στα 4 δισ. ευρώ ανέρχεται το κόστος του φυσικού χρήματος για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα το χρόνο. Ανάμεσα στα κόστη είναι διαχείριση των κερμάτων των χαρτονομισμάτων, το κόστος των χρηματαποστολών, οι απώλειες από ληστείες η διαχείριση ακατάλληλων προς κυκλοφορία χρημάτων. Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία το ετήσιο κόστος διαχείρισης μετρητών κυμαίνεται από 0,7% και φθάνει στο 2,5%. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το ποσοστό κόστους του χρήματος διαμορφώνεται στο 2,3% όταν το μέσο κόστος των προμηθειών για τα μηχανήματα POS διαμορφώνεται στο 1,6%. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών η οποία όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της το κόστος διαχείρισης των μετρητών υπερκαλύπτουν την προμήθεια αποδοχής συναλλαγών των καρτών πληρωμών.

ΧΑΑ: Στις 18 συνεδριάσεις μέχρι στιγμής του 2016, μόλις οι πέντε «έκλεισαν» με θετικό πρόσημο, διαμορφώνοντας τις απώλειες του Γενικού Δείκτη στο 14%, το χειρότερο ξεκίνημα των τελευταίων ετών. Ο FTSE25 σημειώνει απώλειες 18% και ο ΔΤΡ 30%, ενώ στις μη τραπεζικές δεικτοβαρείς μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ και ΔΕΗ οι απώλειες παραμένουν υψηλές. Εξαιρέσεις στην αρνητική πορεία του 2016 οι Aegean Airlines, Jumbo και Grivalia Properties που εμφανίζουν κέρδη ή μικρές απώλειες.

ΨΗΛΑΦΗΣΗ τεχνική: Η πρώτη αντίσταση στον 25άρη τοποθετείται στα επίπεδα των 155 μονάδων και έπειτα των 160/162 μονάδων. Η προσπάθεια να προσεγγίσει ο Ftse25 προς το επίπεδο των 175 μονάδων (σε δεύτερο τόνο…) θα αποτελέσει είτε το τέλειο «bull trap» ή την πρώτη συνθήκη για την ουσιώδη βελτίωση της τεχνικής εικόνας τη αγοράς.

Ω, ΤΙ δούλεμα πέφτει βρε παιδιά... Την πρώτη ετήσια απώλεια από το 2008 εμφάνισε η Deutsche Bank, κυρίως λόγω μεγάλου κόστους αναδιάρθρωσης και άλλου που συνδέεται με νομικές διαδικασίες. Σύμφωνα με τους Financial Times, η Τράπεζα κατέγραψε στο έτος ζημιές ύψους 6,8 δισ ευρώ, αλλά και 2,1 δισ. ευρώ κατά το τέταρτο τρίμηνο. Την στιγμή που της συγκεκριμένης θα έπρεπε να είχε αφαιρεθεί προ πολλού η “Αδεια Κυκλοφορίας”!!!

 

  • Με την υπογραφή του μικρομέτοχου